Zavřít reklamu

Pokiaľ ste používateľ Mac OS X a používate webový prehliadač Safari, majte sa na pozore. V posledných dňoch sa objavil nový druh škodlivého softvéru práve pre túto konfiguráciu. Nová hrozba sa nazýva MACDefender. Tento malware sa automaticky stiahne po kliknutí na infikovaný odkaz na webovej stránke cez JavaScript. Prvýkrát bol zaznamenaný túto sobotu, od vtedy sa počet infikovaných Macov zvýšil.  MACDefender bol objavený firmou zaoberajúcou sa práve počítačovou bezpečnosťou Intego, ktorá ho prvýkrát zaznamenala v sobotu. Šíreniu môže napomôcť aj ,,zlé” nastavenie internetového prehliadača od Apple – Safari. Vírus sa do vášho počítača dostane po kliknutí na infikovaný odkaz, kedy sa automaticky stiahne. Potom nasleduje klasická inštalácia, ktorú používateľ musí potvrdiť.

Ako sa chrániť pred MACDefender?

Návod, ako ochrániť počítač je celkom jednoduchý. Stačí zájsť do nastavení Safari a zakázať automatické otváranie stiahnutých súborov.

Postup:

  • kliknite sa Safari v hornej lište
  • následne kliknite na Preferences, alebo použite klávesovú skratku ⌘,
  • v prvej záložke General úplne naspodku sa nachádza položka Open “safe” files after downloading. Uistite sa, že táto položka nie je označená.
  • Pokiaľ sa vám aj tak podarí MACDefender stiahnuť, nemusíte hneď zúfať. MACDefender totižto vyžaduje klasickú inštaláciu, ktorú používateľ musí potvrdiť administrátorským heslom. Preto si dávajte pozor, ktoré programy inštalujete a aké im dávate povolenia.

Pokiaľ sa vám nešťastnou náhodou podarí MACDefender nainštalovať, stačí keď zapnete aplikáciu Activity Monitor (nachádza sa v každom Macu). Následne ho pomocou tejto aplikácie vypnete a potom už nasleduje klasické odstránenie z priečinka s aplikáciami. Ikonu MACDefendera stačí pretiahnuť na ikonu koša a ten následne vysypať.

Je MACDefender nebezpečný?

Ako ste si iste všimli, nainštalovanie potrebuje súhlas používateľa + administrátorské heslo k počítaču. Preto je je tento vírus označovaný ako za málo nebezpečný. Pokiaľ si dávate pozor čo inštalujete, žiadne riziko vám nehrozí. Viac informácií nájdete na Apple support, kde ľudia napadnutí týmto vírusom hlásia, že malware vyskakuje pri prezeraní obrázkov/vyhľadávaní cez google.

Dnes nejčtenější

.