Zavřít reklamu

Zatímco v Cupertinu finišují přípravy na podzimní oslavy 10 let od uvedení prvního iPodu firmy Apple, my máme čas si v předstihu připomenout tento milník v historii společnosti. Moc dobře si vzpomínám, jak mi první kousek z mého sběratelského dua dorazil pár dnů před  Štědrým dnem roku 2001. Teoreticky připraven jsem věděl, že musím pomocí přiloženého instalačního CD (internet po této stránce se teprve vyvíjel) udělat nejprve update původních iTunes 1.0 pod systémem 9.2 na verzi 2.0.2 a po připojení dodaným sněhobílým kabelem FireWire  se mi iPod konečně objevil nejen na ploše jako externí FW disk, ale i jako přístroj v menu iTunes pro následnou synchronizaci písniček z mé knihovny. Moc se mi líbilo, že se přístroj nabíjel přes šestipinový FW kabel a jeho designem jsem byl naprosto unešen. Z dnešního pohledu to možná vypadá nadneseně, ale do té doby prostě žádný přehrávač takto precizně vyrobený nebyl. Jenom ta krabička a způsob zabalení produktu se naprosto vymykal tehdejším zvyklostem. Dobový originální katalogový list na první iPod jsem umístil na tento odkaz.

Pro demonstraci jsem pořídil pár fotografií, které snad nepotřebují komentáře. Jenom snad ty rudé krabičky z limitované edice jsou velice ceněné a málo v Evropě známé. Předposlední obrázek znázorňuje přenosnou sestavu snů tehdejší doby – původní funkční (dnes takto zachovalý vzácný) limitovaný iBook Graphite Special Edition s DV výstupem, kdy pod OS 9.2.1 CZ ho mám napojený na iPod 1st. Generation. Na poslední fotografii vidíme, jaký skok prodělal iPod za 10 let.


 

První z následujících fotek ukazuje instalační CD, dodávané v krabici iPodu 1. generace. Instalační média se počátkem nového milénia dělala hybridně, kdy programy byly na médiu jak na odeznívající „devítku“, tak i na nově se prosazující OS-X – viz. otisk obrazovky na druhém snímku. Třetí obrázek je sken krabičky iPodu s technickými parametry i požadavky na hostitelský počítač. Na poslední pozici je odkaz na originální skládaný oboustranný návod na tento iPod.

Dnes nejčtenější

.