Zavřít reklamu

Apple iPad se stal fenoménem v sekci tabletů a druhá generace, která se u nás začala prodávat 25. března tento fakt potvrzuje. První den prodeje připomínal slavné americké fronty na nové výrobky právě od firmy Apple. Konkurenci se už tato euforie kolem výrobků od Applu přesněji iPadu přestala líbit, spojuje síly a vyráží do boje. Své síly spojili jedni z největších hráčů na trhu s notebooky a mobilními telefony Acer, Sony, Asustek Computer (Asus), Lenovo, Toshiba a Motorola. Tomuto spolku, který chce svrhnout iPad z trůnu bude šéfovat CEO firmy Acer, Gianfranco Lanci.

Před odjezdem na první jednání tohoto „spolku“ Lanci v jednom z rozhovoru prohlásil, že nechce následovat ostatní generální ředitele velkých firem jako je Nokia  kde Olli-Pekku nahradil bývalý zaměstnanec Microsoftu Stephen Elop (záhy oznámila Nokia spolupráci s Microsoftem), dále také Lanci uvedl jako další příklad CEO LG Eletronics Nam Younga:

„Díky jejich neschopnosti hájit své firmy v tvrdé konkurenci Applu byli odvoláni, toho se chci já vyvarovat.“

V pátek agentura Bloomberg ve svých zprávách uvedla, že Lanciho cíl byl předčit v prodeji firmu Hewlett-Packard. Místo toho členové bankovní rady Aceru věří, že společnost by se měla zaměřit na zisky a srovnávat se v úspěšnosti tržeb s Applem. Firma Apple měla 21,5 procenta zisku z posledního fiskálního roku, ve srovnání s 2,3 procenty Aceru. Jeden ze zástupců tohoto spolku následně uvedl:

„Všichni členové se shodli na tom, že tablety jsou cesta jak jít dál a zvýšit tak své tržby, ovšem v cestě nám stojí „jen“ Apple s jeho iPadem.“

 

Jediný kdo se vyjadřuje nebo je ochoten mluvit s novináři je Acer, který je jakousi hlavou spolku proti iPadu. Acer začal prodávat své Iconia tablety v březnu tohoto roku, což znamená, že Apple iPad má náskok celý rok. V roce 2010 Acer předpovídal, že v tom následujícím tedy 2011, bude mít Apple na trhu s tablety podíl „pouhých“ 20 procent, ovšem jak všichni víme Apple je dnes na špičce a dalo by se říct, že je jeho pozice neohrožena. Myslím si, že důvod úspěchu je jasný, Apple je prestižní značka a nabízí jeden z nejlepších, ne-li nejlepší tablet na trhu, konkurence se sice snaží Apple dohnat a v některých případech se jim to i daří, ovšem pak uvedou tablet na trh za cenu několikanásobně vyšší než iPad, což bude asi jeden z hlavních problémů. Uvidíme jak dokonale dokážou spojit své síly Acer, Sony, Motorola, Toshiba, Lenovo a Asus a zda dokáže alespoň jeden z nich zaujmout takový podíl na trhu, jako se to podařilo s Applu s iPadem 1. a 2. generace.

Dnes nejčtenější

.