Zavřít reklamu

Jistě víte, že Česká televize vylepšuje své webové stránky, aby byly kompatibilní i s přístroji, které nepodporují flash, jako jsou například iOS přístroje (iPhone/iPod Touch/iPad). Nyní Česká televize nechala vyvinout aplikaci, díky které budete moci sledovat zpravodajský kanál ČT24 a sportovní kanál ČT4 on-line ve svém iOS zařízení (iPhone/iPod Touch/iPad). My se vám pokusíme přiblížit, co tyto dvě aplikace umí.

ČT24

Kvalita vysílání, která by měla být pro koncového uživatele stežejní, je závislá na aktuální rychlosti vašeho připojení k internetu. Pokud aplikace vyhodnotí, že je vaše připojení pomalé, kvalita obrazu klesá, pokud je ovšem rychlost připojení vysoká (Wi-Fi), je kvalita na velmi vysoké úrovni především na iPhone 4 Retina displeji. Tato aplikace ovšem neslouží jen k online sledování zpravodajského kanálu české veřejnoprávní televize, ale také si můžete přečíst zprávy z domova i ze světa, které jsou stále aktualizované, přesně tak jak jste zvyklí z televize. Pokud nechcete sledovat obraz, ale stačí vám pouze audio, nic vám nebrání. Aplikace je, jak se již v dnešní době stává samozřejmostí, propojená se sociálními sítěmi (Facebook, Twitter a Instapaper). Články, které si oblíbíte, si můžete uložit do oblíbených a pak je kdykoliv i bez připojení přečíst.

ČT4

Přenos obrazu je stejně jako u aplikace ČT24 závislý na vašem internetovém připojení. Ovšem zvláště u sportu nastává problém s autorskými právy a aplikace tak někdy vypíše jen hlášku: „Aktuálně vysílaný pořad lze kvůli právům sledovat pouze v televizoru“. Nezbývá tedy nic jiného, než si sportovní přenos pustit doma na televizi. Nevím jak to je u ČT24 ale domnívám se, že stejným „problémem“ s autorskými právy trpí také. Nejedná se ovšem o pořady České televize, takže hokejové play-off můžete sledovat bez problémů.

Česká televize nelení a stále vyvíjí nové aplikace. V současné době pracuje na ČT24 a ČT4 i pro Android, Windows Phone 7 a Symbian 3, dále také vyvíjí archiv iVysílání a jak sami uvedli, jako první na řadě je Apple iPad. Samozřejmě také pracují na vylepšení stávajících dvou aplikací, ty sice jsou kompatibilní se zmiňovaným iPadem, ale nemají podporu nativního rozlišení pro iPad, takže aplikace spustíte pouze v „iPhone módu“, čímž klesá kvalita vysílaného obrazu.  Máme se tedy na co těšit, je vidět, že Česká televize jde s dobou a neusnula na vavřínech jako jiné soukromé televize.

  • ČT4 si můžete pro iPhone/iPod Touch/iPad stáhnout zadarmo v Apple iTunes App Store zde.
  • ČT24 si můžete pro iPhone/iPod Touch/iPad stáhnout zadarmo v Apple iTunes App Store zde.

Dnes nejčtenější

.