Zavřít reklamu

itunes10_logoVzhledem k tomu, že v poslední době věnujeme na Letem světem Applem prostor audio produktům, které by měly umocnit váš dojem z poslechu hudby na Macu, je na čase si říci jak je možné získat z Audio CD co nejkvalitnější hudbu do vaší knihovny iTunes. Hned pro úvod, pokud posloucháte hudbu na sluchátkach, které jste dostali k Apple iPod/iPhone, nebo z reproduktorů ve vašem iMac/MacBook/Mac mini, nemusíte následující text vůbec řešit a v klidu můžete ukládat soubory dále ve formátu MP3. Jakmile investujete do kvalitních reproduktorů, nebo sluchátek, určitě se vyplatí začít ukládat hudební knihovnu do kvalitnějších formátů, než je MP3.

Pokud použijete ztrátový formát, jako je například MP3, výsledný soubor dosahuje 10-16% velikosti původní velikosti souboru na audio CD. Naproti tomu, pokud použijete formát Apple Lossless nebo FLAC, výsledný soubor dosahuje velikosti 60-70% původního souboru na audio CD. To ostatně můžete vidět na následujícím srovnávacím obrázku, kde jsem si z originálního audio CD pro porovnání převedl písničku Pešiak od Mariána Vargy do formátu Apple Lossless (ve které ji standardně poslouchám v iTunes) a MP3 v datovém toku 192kb/s. Mimochodem, pokud stahujete hudbu z internetu, právě datový tok 192kb/s je nejstahovanější.

Apple-lossless
MP3

Apple Lossless

Pro ukládaní hudby kódované pomocí Apple Lossless je použit kontejner MP4, soubory mají příponu .m4a. Apple Lossless není založen na AAC, ale používá lineární predikci podobně jako ostatní bezztrátové audio kodeky, například FLAC a Shorten. Není použitá žádná metoda DRM, ale díky povaze kontejneru je možné DRM aplikovat na ALAC stejně jako u ostatních souborů využívajících QuickTime kontejnery. Apple Lossless byl představen 28. dubna 2004 jako součást QuickTime verze 6.5.1, je tudíž použitelný v iTunes verze 4.5. Kodek je také používaný v AirPort Express.

FLAC

FLAC (Free Lossless Audio Codec) je otevřený zvukový bezztrátový kodek. Používá lineární predikci pro konverzi zvukových vzorků do série malých čísel (známe jako reziduály), které jsou efektivně uloženy pomocí Golomb-Ricova kódování. Používá také RLE, které se ale reálně uplatní pouze u 8bitového rozlišení. Formát FLAC však iTunes neumí standardně z audio CD dostat, proto si ukážeme, jak vytvořit iTunes knihovnu ve formátu Apple Lossless.

Převod CD do Apple Lossless je snadný

Pokud chcete dostat audio CD do iTunes, musíte jej takzvaně grabovat, tedy převést jeho formát. Apple iTunes 10.2 nabízí celkem 5 možností převodu. Na výběr máte mezi MP3, AAC, AIFF, Apple Lossless a WAV formáty. Pokud chcete vaše CD převést do iTunes v nejvyšší možné kvalitě a jste ochotni  za to zaplatit daň v podobě velikosti jednotlivých souborů, zvolte Apple Lossless. Stačí tedy vložit do mechaniky audio CD a počkat až jej načtou iTunes. Následně klikněte v iTunes na ikonku CD a zvolte v pravém dolním rohu Import Settings. Vyberte Import Using: Apple Lossless EncoderSettings zachovejte jako Automatic. Vše následně potvrdíte stiskem tlačítka OK a v iTunes zvolíte možnost Import. Format Apple Lossless následně přehrajete ve všech zařízeních od Apple, včetně iPodů.

IMPORT-itunes

*Jako zdroj informací o formátech byla použita online encyklopedie Wikipedia.com

Dnes nejčtenější

.