Zavřít reklamu

Apple A5Nie je tomu dávno, čo sa začali predávať iPady 2. generácie. Odvtedy sa postupne objavujú informácie o jednotlivých súčiastkach, vrátane príslušenstva. Tentoraz si ,,testeri” zobrali na mušku procesor od Apple, teda procesor Apple A5, ktorý je až dvakrát výkonnejší ako predchádzajúci Apple A4. Jedná sa skutočne o procesor od Apple?

A4 vs A5
Už pri prvej generácií bolo známe, že Apple tento procesor nevyrába, ale len si ho ,,upravuje” pre svoje potreby. Skutočným výrobcom tohto procesoru bol kórejský gigant Samsung. Výnimkou nie je ani Apple A5, ktorý má taktiež ,,korene” v Samsungu. Novinkou oproti Apple A4 sú rozmer procesora, ktoré sú pri Apple A5 takmer dvojnásobné, čo znamená, že Apple musel uberať milimetre z iných komponentov. Rozmery Apple A4 (tento procesor sa nachádza v iPhone 4, iPode Touch 4. generácie a iPade 1. generácie) má rozmery 7,3 x 7,3 mm, Apple A5 10,1 x 12,1 mm. Je pravdepodobné, že tento procesor bude mať aj nový iPhone, preto je zaujímavé, ako sa Apple vysporiada stými pár milimetrami, ktoré sú pri zariadeniach ako iPhone veľmi potrebné. Za zmienku ešte stojí, že oba tieto procesory sú vyrábané 45 nanometrovou technológiou.

Apple-A4-and-A5

Samsung alebo TSMC?
Ako som už spomínal, procesory pre Apple zatiaľ vyrába len Samsung. Preto je od Apple logické, že sa snaží prilákať viacerých výrobcov, ktorý by pre neho procesory vyrábali. Jedná sa o veľké množstvo procesorov, ktoré Apple potrebuje v čo najkratšom čase z dôvodu obrovského záujmu o iPad, ktorého predaj sa počíta na stovky tisíc kusov. Novým dodávateľom by mal byť Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), ktorý je známy hlavne vďaka spolupráci s veľkými spoločnosťami, ako napr. Nvidia alebo Qualcomm. TSMC má oproti Samsungu jednu výhodu, a to že procesory vyrába 28 nanometrovou technológiou. Procesory vyrobené touto technológiou majú menšie rozmery a väčší výkon oproti zastaralejšej, 45 nanometrovej technológií. Ako sa Apple rozhodne, je len na ňom, pre nás je dôležité, aby bol Apple schopný dodávať kvalitné produkty zákazníkom v čo najkratšom čase.

Zdroj: 9to5mac.com

Dnes nejčtenější

.