Zavřít reklamu

iPad-2iPad 1. generácie bol revolučný z viacerých dôvodov. Hardvérovou revolúciou pre Apple bolo uvedenie vlastného procesora Apple A4. Prešiel rok a Apple predstavil nový procesor zo svojej dielne – Apple A5. Tento procesor má dve jadrá s taktovou frekvenciou 1 GHz. Nárast výkonu zaznamenali aj ostatné komponenty ako RAM a grafická karta. RAM je v novom iPade až dvojnásobná oproti predchádzajúcej generácií, teda 512 MB. Grafická karta je výkonnejšia až 9 krát. Či nárast výkonu bude citeľný, sme sa mohli len domnievať. Teraz sa ale dostali prvé kusy do rúk ľuďom, a teda aj prvé porovnania výkonov týchto dvoch tabletov.

Safari

TiPb patril k tým šťastlivcom, ktorým sa medzi prvými podarilo spraviť testy výkonu, konkrétne v Safari. Je jasné, že Apple iPad 2 dosiahol lepšie výsledky. Test bol vykonávaný s 9 otvorenými tabmi na oboch zariadeniach. Ako si na videu môžete všimnúť, iPad 2 nemal žiadny problém, stránky nemusel znovu načitávať. iPad 1. generácie bol na tom o niečo horšie, pár stránok musel reloadovať z dôvodu menšej pamäti RAM (256 MB). Isteže svoju zásluhu má na tom aj výkonnejší, dvojjadrový procesor, aj keď menšiu. Nárast výkonu nastal aj pri vykresľovaní stránok, ktoré sú na iPade 2 vykreslené o niečo rýchlejšie ako na starom iPade prvej generácie.

Hry

Výkonnejší hardware sa asi najviac prejaví na hrách, ktoré sú čím ďalej náročnejšie a náročnejšie. Vyšší výkon prinesie lepšiu grafiku, plynulosť hry, detaily … a celkovo lepší výkon a zážitok z hry. MacRumors porovnali výkon iPadu 1. a 2. generácie na známej hre Infinity Blade, ktorá patrí k tým náročnejším hrám. Na nasledujúcich obrázkoch môžete vidieť rozdiely, aj keď na prvý pohľad nie sú až tak badateľné. Pokiaľ sa ale lepšie pozriete na obrázok hry, ktorý pochádza z iPadu 2, všimnete si vyššiu kvalitu v detailoch, najmä na brnení rytiera. Tešiť sa na lepšie hry ešte len môžeme, pretože ešte nie všetky hry sú schopné využiť potenciál nového dvojjadrového procesora a deväťkrát výkonnejšej grafickej karte. Menším sklamaním môže byť, že Apple do iPadu 2 nedal 1 GB RAM, ktorá by tiež pomohla pri náročnejších hrách. Nové hry, ktoré sú schopné využiť výkon nového iPadu pomaly pribúdajú, alebo vývojári aktualizujú stávajúce verzie. Zatiaľ len tieto hry sú schopné využiť potenciál nového iPadu 2: Real Racing 2 HD, Dead Space, Asphalt 6 a spomínaný Infinity Blade. Časom samozrejme pribudnú ďalšie hry a aplikácie.

230208-1-iPad-1
230206-1-iPad-2

Dnes nejčtenější

.