Zavřít reklamu

finderApple prišiel zas a znova s ďalším zaujímavým patentom, tentoraz týkajúcim sa Mac OS X alebo skôr MobileMe. Nový patent sa volá “Bezpečnostná schránka” (alebo po anglicky Safe Deposit Box). Táto nová funkcia umožní používateľovi pretiahnuť súbor na dané miesto v Mac OS X, z ktorého bude následne odoslaný zašifrovaný do cloudu.

Podľa všetkého by táto funkcia mala byť dostupná len používateľom MobileMe. Domnievam sa, že s príchodom tejto novej služby sa objaví aj nová aplikácia v App Store, ktorá by umožňovala prezeranie tohto šifrovaného obsahu aj na iOS zariadeniach alebo na iných Macoch po zadaní prihlasovacích údajov. Čo uploadujete, to bude len na vás, pretože sa spomína práca s obrázkami, hudbou, či filmami. Pravdepodobne by služba mohla slúžiť aj na zálohu údajov, tá by však bola zdĺhavá a vyžadovala by obrovské internetové úložisko, z čoho vyplýva, že by to bolo nepraktické a praktickejšie by bolo ostať pri aktuálnych pevných diskoch.

2-The-Virtual-safe-deposit-box-figs-2-3-670x358

Jedine, že by táto služba bola používaná na zálohy menších dát rádovo v MB alebo pár GB. Táto služba iste nahradí iDisk, ktorý používatelia MobileMe dobre poznajú. V podstate je to to isté, ale v prípade Safe Deposit Box to bude aj o niečo bezpečnejšie, pretože súbory budú super-bezpečne šifrované. Na prevádzkovanie tejto služby by Apple mohol použiť nové dátové centrum v Severnej Karolíne, o ktorom sa ešte stále nevie, na čo presne bude slúžiť. Pridanie tejto funkcií do prostredia Mac OS X by sa taktiež mohlo stať lákadlom pre nových zákazníkov Apple, a pre nás dôvodom, prečo ostať práve pri Apple. John Gruber dokonca tvrdí na základe svojich dobre informovaných zdrojov, že Apple  pripravuje “Dropbox zabijaka”, ktorý by mal byť predstavený spolu s Mac OS X 10.7 Lion. Napriek tomu, množstvo patentov, ktoré si Apple v minulosti zaregistroval nikdy zatiaľ  vo svojich výrobkoch nepoužil. Či bude tento patent výnimkou, je len otázkou času, na ktorú sa dozvieme odpoveď pravdepodobne s uvedení Mac OS X 10.7 Lion, teda niekedy v lete tohto roku.

Dnes nejčtenější

.