Zavřít reklamu

light-peak-no-dvd-ssd-macbook-pro-2011Pokiaľ plánujete kúpiť nový MacBook Pro, radšej ešte pár dní počkajte, aspoň do 24. februára. Je totiž veľmi pravdepodobné, čo čoskoro príde pravidelná obnova MacBookov, ktorú Apple uskutočňuje každý rok približne v rovnakom čase. S najnovšími informáciami prišiel MacRumors, podľa ktorého by nové MacBooky Pro mali byť uvedené už o pár dní, a to 24. februára, teda vo štvrtok. MacBooky boli naposledy obnovené približne pred rokom, keď sa v nich objavili procesory typu Intel Core i5 a i7. Samozrejme Apple zväčšil aj kapacitu diskov, pridal novšie grafické karty atd.

Čo nové?

Čo nové sa v MacBookoch Pro objaví, sa môžeme zatiaľ len domnievať, aj keď sa v minulosti objavilo viacero informácií týkajúcich sa práve tejto obnovy. Pravdepodobné nové funkcie a dohady môžeme čerpať aj z patentov, ktoré si Apple v minulosti zaregistroval. Najpravdepodobnejšie, a skoro isté je, že sa dočkáme procesorov od Intelu s novou architektúrou Sandy Bridge, ktoré by mali byť energeticky úspornejšie a výkonnejšie. Otáznejšie však je, či sa dočkáme aj technológie Light Peak (taktiež z dielne Intelu, na ktorej samozrejme spolupracoval s Apple), ktorá by dokázala prenášať obrovské množstvá dát vysokou rýchlosťou. Momentálne sa táto rýchlosť pohybuje okolo 10 Gb/s čítania aj zápisu a pomocou softvérovej aktualizácie by sa mohla zvýšiť až na 100 GB/s, čo je však pravdepodobné až za pár rokov.

macbook-pro-2011

Ďalšou novinkou, o ktorej sa objavili fámy už v minulosti by malo byť úplné odstránenie DVD mechaniky a miesto, ktoré v súčastnosti zaberá, by sa mohlo využiť na druhý disk, alebo na väčšiu batériu. Aktuálne disky by mali nahradiť rýchlejšie a odolnejšie SSD disky, batéria samozrejme bude mať väčšiu kapacitu, tak ako to už pri každých nových MacBookoch býva zvykom. Samozrejme by sa v nich mali objaviť výkonnejšie grafické karty a RAMky s väčšou kapacitou. O tom, či budú nové MacBooky Pro tenšie a ľahšie, sa tiež môžeme len domnievať, aj keď je to dosť pravdepodobné. No podľa MacRumors je však veľmi nepravdepodobné, že sa v nových MacBookoch z rady Pro objaví liquid metal, aj keď nevidím dôvod prečo by sa nemal. Asi si Apple liqiud metal šetrí na nejaký väčší update MacBookov. 24. by sme sa mali dočkať celkom piatich nových modelov, dvoch 13”, dvoch 15” a jedného 17” MacBooku Pro. Tieto nové MacBooky by už mali byť na ceste do obchodov. Dve talianske stránky poskytli part numbers (MC720, MC721, MC723, MC724, MC725 a) na potvrdenie týchto špekulácií o nových MacBookoch, ktoré by mali byť uvedené čo nevidieť. Taktiež je dosť ,,čudné”, že Apple plánuje predstavenie nových MacBookov Pro na štvrtok, pretože štvrtok nie je zvykom u Apple. Určite sa ale oplatí počkať ešte tých pár dní s kúpou nového MacBooku Pro, aby ste potom neľutovali. Už len čakať, keby bude store.apple.com offline …

Dnes nejčtenější

.