Zavřít reklamu

app-store-icon-150x150Každý, kto má iPhone alebo iné iOS zariadenie určite používa App Store, skadiaľ čerpá nové aplikácie, hry a iné užitočné ,,programy”. Popri tejto aplikácií Apple prevádzkuje ešte jednu službu podobnú App Store, ktorá je jej s časti podobná ale málo známa, a medzi iOS používateľmi takmer nepoužívaná. Preto som sa rozhodol vás poinformovať o tom, že aj inakším spôsobom môžete získavať a používať aplikácie pre svoje iZariadenia.

Prístup k týmto aplikáciam, ako už z názvu článku vyplýva, bude cez internet, alebo internetový prehliadač Safari v iPhone. Otvorte Safari, následne kliknite na záložky (ikona knižky). Jednou zo záložiek by mala byť záložka s menom iPhone webové aplikácie.

iphone web apps
iphone web apps

Na túto záložku kliknete, otvorí sa nová karta a už môžete prehliadať nové aplikácie. Tieto aplikácie majú hneď pár mínusov, ktoré každého napadnú už len pri načítaní stránky, a to napr. že stránka nie je prispôsobená mobilnému telefónu (čiže má zložitejšiu orientáciu na malom displeji), alebo potreba byť neustále online pri spúšťaní aplikácií. Aplikácií tu nájdete taktiež pomenej, a tie ktoré sa tu nachádzajú, sú dosť jednoduché. Na druhej strane to má aj svoje výhody, pretože aplikácie v iPhone nezaberajú miesto, ale sú pekne na internete kde k nim máte prístup skoro kedykoľvek. Samozrejme ikonku si môžete pridať aj na plochu štandardným spôsobom. Pri použití niektorých aplikácií budete požiadaný, aby ste ich týmto spôsobom ,,nainštalovali” do iZariadenia (napr. taká aplikácia Mila’s Tools, ktorá slúži na konvertovanie jednotiek vzdialenosti, atď). Prehliadať si tieto aplikácie samozrejme môžete aj cez internetový prehliadač vo svojom Macu/PC na tejto internetovej stránke. Nanešťastie, tu tie aplikácie nespustíte, keď tak si ich len prezriete a budete vedieť, ktoré by ste na iPhone radi vyskúšali.

iphone web apps
iphone web apps

Zhodnotenie:
Najprv teda to, čo je pozitívne:
žiadne zabraté miesto v iPhone (ak nepočítame tých par KB, ktoré prípadne zaberie ikona na ploche),
možnosť používať aplikácie aj bez Apple ID,
aspoň, že aplikácie sú zoradené do kategórií a je možnosť nechať si zobraziť Most Popular a Most Recent.

Zápory:
stránka nie je vo verzií pre iPhone,
potreba byť pripojený na internet pre používanie,
aplikácie nie sú najkvalitnejšie.

Stále mi však však hlavou víri myšlienka, prečo alebo aký dôvod má Apple na prevádzku tejto stránky s týmito aplikáciami? Plánuje s touto stránku niečo robiť, alebo ju má len nejaký zamestnanec ako hobby? :D Totižto Apple stále prevádzkuje aj stánku so softvérom pre Mac OS X (http://www.apple.com/downloads/macosx/), ktorá podľa mňa nemá opodstatnenie už od uvedenia Mac App Store.

Používate aj vy nejakú z týchto dvoch stránok?

Dnes nejčtenější

.