Zavřít reklamu

Apple_iPad_2To, že iPad lámal rekordy v predajoch je asi každému známe, aj keď sa ešte nedostal do všetkých krajín oficiálne (napr. SR). Apple iPad sa momentálne môže pochváliť prvenstvom na trhu tabletov, aj keď sa má táto jeho vedúca pozícia v budúcnosti ohroziť. So zaujímavými informáciami prišla spoločnosť iSuppli, podľa ktorej sa v roku 2015 má predať až 242,3 milióna tabletov. Pre porovnanie s rokom 2010 je to až dvanásťkrát viac (v roku 2010 sa predalo 17,4 milióna, v roku 2015 až 202 milióna kusov). Na plnohodnotnom operačnom systéme (tablet PC) v roku 2010 bolo predaných len 2,3 milióna kusov, ale toto číslo by sa malo do roku 2015 vyšplhať do výšin až na číslo 39,3 milióna kusov, čo po sčítaní všetkých hodnôt je 243,3 milióna kusov.

2011-02-06-tablets-1

Obrázok bol prevzatý z www.isuppli.com

Alexander Rhoda, riaditeľ výskumu a monitorovania v IHS, povedal, že rozširovanie tabletov sa bude v budúcnosti diať v troch veľkých vlnách. Prvá veľká vlna by sa podľa Rhoda mala udiať(diala) v rokoch 2010-2011, keď Apple ohúril svet iPadom, a ešte ohúri aj druhou generáciou. Druhá vlna bude v rokoch 2011-2012, keď na vedúcu pozíciu iPadu by mali zaútočiť iné tablety, hlavne tie, ktoré bežia na Google Androide. Tretia vlna by mala byť o rok neskôr, teda v roku 2013. V tejto vlne by mali byť žiadané hlavne tablety so systémom Windows.

iPad priniesol revolúciu
Pred uvedením iPadu, trh s tabletmi bol zaspatý a nevýrazný. Potom prišiel Apple s iPadom, ktorý všetko zmenil a priniesol veľkú revolúciu na fronte tabletov. Podľa iSuppli si iPad udrží vedúce postavenie v rokoch 2011 a 2012 len z dôvodu, že konkurenciu prekvapil a na začiatku sa predalo obrovské množstvo iPadov. Neskôr by sa podiel predaných iPadov nemal meniť a mal by ostať na približne rovnakej číselnej hodnote.

Android silným konkurentom
Práve Android by mal byť hlavným konkurentom iPadu, ktorého by sa Apple v budúcnosti mal obávať. Sila Androidu spočíva v tom, že veľa tabletov beží práve na tomto operačnom systéme, a tým pádom zaberá aj väčšie percento na trhu. V roku 2012 by iPad mal ešte ustáť nátlak, neskôr však podľahne silnejúcemu náporu.

Prílev PC tabletov
Do roku 2013 sa podiel iPadu bude zmenšovať až na 50% z celkového počtu, vďaka konkurencií zo strany Androidu ale aj zo strany PC tabletov. Rhoda taktiež poznamenal, že v roku 2013 sa odohrá najväčšia bitka o postavenie na trhu, ktorú ovplyvnia najmä nové funkcie tabletov a ich ceny. Taktiež predpokladá, že Microsoft svoj tablet predstaví v roku 2012 alebo 2013 postavený na plnej verzií systému Windows, ktorý tiež zamieša karty na trhu s tabletmi.

Dnes nejčtenější

.