Zavřít reklamu

Grapher_iconSte študent a pracujete s grafmi? Potrebujete grafy ku svojej práci? Apple na to myslel a do Mac OS X Snow Leopard mám pridal užitočnú aplikáciu, o ktorej možno ani neviete. Volá sa Grapher, a nájdete ju v priečinku s aplikáciami (konkrétne otvorte utility a tam by sa mal nachádzať). Pokiaľ si chcete urýchliť hľadanie, tak to slovo Grapher jednoducho hodte do Spotlight a spustite. 99% používateľov Mac OS X ju nikdy nespustilo alebo ju spustilo len zo zvedavosti. Nájdu sa však aj taký používatelia, ktorý túto aplikáciu používajú denno-denne? Asi tu budú len študenti ….

Grafy
Grapher vám umožní vytvárať dva hlavné typy grafov, a to 3D alebo 2D grafy. Každý ponúka niekoľko ďalších druhov grafov. Nie som síce matematik alebo fyzik, tak neviem presne posúdiť, či sa v aplikácií nachádzajú všetky typy grafov, ale ja som našiel všetky typy, ktoré som doteraz potreboval. Ich vytvorenie nie je problémom ani ich následné editovanie, alebo čítanie hodnôt je taktiež jednoduché. Grafy jednotlivých funkcií si dokážete farebne od seba odlíšiť, čo pomôže prehľadnosti.

grapher

Vkladanie funkcie
Hneď pod hlavným panelom sa nachádza miesto na vkladanie funkcie. V pravom rohu je trochu “zašitá” ikona, pomocou ktorej môžete vkladať do funkcie odmocniny, mocniny, zlomky … Taktiež sa oplatí poznamenať, že tu si môžete napísať vzorec a následne ho nakopírovať do Pages, aj keď tu ho tam neupravíte. Vďaka tomu môžete aspoň čiastočne odstrániť problém s vkladaním vzorcov do Pages (ktoré písanie vzorcov nepodporuje), bez potreby sťahovať ďalšie doplnky. Funkcií vkladať môžete ľubovoľné množstvo. Jedinou podmienkou je, že sa potom v ich spleti musíte vyznať. Aplikácia umožňuje aj prepínanie z 2D grafu do 3D grafu a naopak, čo pomôže predstaviť si graf aj v priestore, čo niektorým ľuďom môže robiť problém.

grapher_mac

Ovládanie
Aplikácia je od Apple, takže aj štýl ovládania je jednoduchý. Pokiaľ danú problematiku aspoň trochu ovládate, nemal by byť problém grafy vytvárať, upravovať, alebo čítať hodnoty s grafov. Ikony v hlavnom menu pochopíte hneď na prvý pohľad, takže problém by tam nemal nastať. Grafy samozrejme môžete ukladať, exportovať do obrázkových súborov alebo si ich jednoducho vytlačiť.

grapher_mac

Dnes nejčtenější

.