Zavřít reklamu

iphone_radioČasom sa stane, že aj vaše najpočúvanejšie piesne vás prestanú baviť a radi by ste si vypočuli niečo nové, alebo by ste si radi vypočuli predpoveď počasia, doprané informácie. Práve vtedy by človek ocenil rádio na iPhone, ale tu narážame na problém. iPhony a iPody napriek svojej popularite nemajú stále jednu zo základných funkcií, ktorú obsahujú už skoro všetky mobilné telefóny alebo MP3 prehrávače. Tou chýbajúcou funkciou je možnosť spustiť si živé rádio vysielanie. Používateľom iOS zariadení neostáva nič iné, ako ísť do App Store a prehrabávať sa medzi kvantami aplikácií a nájsť nejakú použiteľnú aplikáciu, aby túto základnú funkciu mohli používať. Teraz narážame aj na ďalší problém s počúvaním rádia online,  a tým je potreba byť pripojený na internet pomocou Wi-Fi alebo 3G. V článku si povieme, ako počúvať rádio aj bez aplikácie, ale samozrejme aj perfektnú aplikáciu na počúvanie rádia.

1. spôsob – použitím Safari
Na svojom iOS zariadení zapnite internetový prehliadač Safari. Zadajte webovú adresu rádio stanice (keď ju neviete, vyhľadajte ju na google.com), následne na stránke vyhľadajte Online Streamy. Samozrejme, že daná rádio stanica musí tento druh počúvania rádia cez internet podporovať. Stačí kliknúť na vybraný stream a rádio vám beží, a bežať vám bude aj na pozadí, aj keď máte staršie zariadenie, ktoré multitasking nepodporujú (odskúšané na iPhone 3G). Nevýhodou je taktiež, že vysielanie ide pozadu o pár sekúnd (3 alebo 4 sekundy) čo vie dobre rozčúliť najmä pri počúvaní priameho prenosu zo zápasu. :D

2. spôsob – oficiálnou aplikáciou
Nainštalovať si oficiálnu aplikáciu rádio stanice dostupnú na App Store by nemal byť problém. Aplikácií tam nájdete množstvo, a okrem počúvania rádia v aplikácií nájdete aj nejaké ,,bonusy”, napr. názov práve prehrávanej piesne, čo chýba pri počúvaní cez Safari. Nevýhodou taktiež je, že pokiaľ  obľubujete viacero rádio staníc, z každej musíte mať ikonu na ploche alebo v upratanú v priečinku.

3. spôsob – aplikáciou špecializovanou na prehrávanie viacerých rádio staníc
Tak ako oficiálnych aplikácií, tak aj týchto aplikácií je v App Store dosť. Ale úplne, úplne najlepšou je podľa mňa Počúvaj! Podporuje mnoho slovenských aj českých rádio staníc, obsahuje možnosť nahrávať živé vysielanie a neskôr si ho spustiť. Aplikácia podporuje multitasking, takže problém by nemal nastať ani pri počúvaní hudby na pozadí. Aplikácií počúvaj sme už venovali jeden článok, a nájdete ho tu. Dostávate aj dodatočné informácie o aktuálne hranej skladbe, ako je napr. text piesne, názov piesne alebo videoklip.

Záver
Apple by si konečne mohol uvedomiť, že rádio je jednou zo základných funkcií, ktorá by nemala chýbať v žiadnom iOS zariadení. Potom ,,zúfalí” ľudia sú nútený si dokupovať aplikácie z App Store (možno to Apple vyhovuje, lebo utrží percentá z predaných aplikácií :D ) alebo sťahovať tie oficiálne aplikácie, ktoré sú samozrejme zadarmo. Ale všetky spomínané možnosti majú značné nevýhody, a to:

  • potreba byť neustále pripojený na internet
  • pre kvalitný stream mať rýchle  pripojenie na internet
  • internetové vysielanie je pozadu asi o 3 až 4 sekund
  • rýchle vybíjanie batérie
  • na mobilnej dátovej sieti počítajte s množstvom prenesených dát

Dnes nejčtenější

.