Zavřít reklamu

M-audio KeyRig 49Když Steve Jobs představoval iLife 11″, řekl že z vás GarageBand udělá hudebníka, proto jsem jako velký milovník Mariána Vargy neodolal a k vánocům si dopřál klávesy M-audio Keyrig 49, které jsou s GarageBand 100% kompatibilní a splňují veškeré požadavky hobby hráče na klávesy. Po několika týdnech mě zábava stále neopustila a naopak mi klávesy právě ve spojení s Garageband příjdou den ode dne lepší a lepší. Pojďme se podívat na recenzi kláves primárně určených pro Mac OS X a iLife. Velkou výhodou je cena, která se pohybuje lehce pod hranicí 2500 Kč (průměrná cena na zbozi.cz), díky čemuž si může potěšení z vlastního nástroje dopřát i sváteční „muzikant“.

M-audio

Obchodní společnost M-Audio je vedoucí dodavatel tvůrčích nástrojů pro hudebníky závislých na počítači a  pro profesionály pracující s audiem. Byla založena před více než dvaceti lety a sestává z nezávislých výrobců z nejvyspělejších zemí světa. M-Audio je hnací silou v průmyslu určeném pro kreativitu hudebníků, prezentaci a nahrávání s kompletním mobilním hardware / software zařízením, které přizpůsobíte pro místo, čas a způsob, jakým hudbu tvoříte. Reputace společnosti při výrobě vrcholové technologie jsou snadno použitelné, cenově dostupné produkty projíždějící průzkumem odborníků, zahrnujících světovou třídu umělců. Díky vzájemně se doplňujícím technologiím firem pocházejících z USA, Kanady, Velké Británie, Německa, Francie, Japonska, vznikají velmi kvalitní produkty, které však nejsou nikterak drahé díky faktu, že výrobce nemusí investovat vysokou částku do vývoje jednotlivých komponent. O kvalitě těchto produktů svědčí i to, že je používá mnoho z těch nejslavnějších hudebníků z celého světa. Za všechny jmenujme například Black Eyed Peas, Smashing Pumpkins, Delirious?, Depeche Mode, Duran Duran, Groove Armada, John McLaughlin, Billy Sheenan, nebo Genesis a  desítky producentů nebo techniků mnoha proslulých kapel.

keyrig_49

Obsah balení

Klávesy jsou ukryté v pevné kartonové krabici o rozměrech téměř shodných se samotnými klávesami. Kromě KeyRig 49 se v ni dále nachází prohlášení o shodě, informace o záruce, návod a popis ke klávesám, vše v anglickém jazyce (samozřejmě se může lišit jazyk dle dodavatele/prodejce), USB kabel dlouhý více jak 60cm a instalační CD. Na němž se kromě ovladačů pro Windows také kompletní nástroj na tvorbu hudby díky klávesám KeyRig 49, bohužel ten je pouze pro Windows, což je škoda, jelikož za něj také v ceně platíme, nadruhou stranu kdo by jej používal, když máme GarageBand zdarma jako součást iLife. Jediné co mě napadá je možnost, kdy by byla OEM verze bez CD za cenu o pár korun nižší, což by řada uživatelů Mac OS X, kterým se nyní zbytečně válí v šuplíku CD ocenila.

Zpracování

Klávesy váží úctihodné dva kilogramy a nabízí 49 kláves z pevného lesklého plastu. Klávesy jsou na dotyk příjemné, vyleštěné a prsty po nich jemně kloužou, to platí jak pro bílé, tak i černé klávesy, oboje jsou ze stejného materiálu. Nad klávesami se nachází stupnice tónů, barevně rozdělena na jednotlivé sektory. Nad stupnicí jsou v těle kláves dva otvory, sloužící k umístění stojánku na noty. Po levé straně kláves jsou pak funkční pogumované prvky ovládající hlasitost, oktávy, editační mód a MIDI funkce. O aktivování funkcí vás informují modré LED diody, umístěné v blízkosti ovládacích prvků. Povrch KeyRig 49 je na vrchní straně ze stříbrného plastu, spodní část matná, tmavá šeď. V zadní části kláves pak naleznete konektor pro sluchátka, usb kabel (který je odpojitelný) a tlačítko pro zapnutí/vypnutí kláves. Celkové zpracovaní musím hodnotit velmi kladně, tlačítka jsou velmi kvalitně zpracovány, LED diody zapadají do designu a modré podsvícení pak nikoho neurazí. Ovládání hlasitosti a MIDI funkcí má tlakovou odezvu, která umocňuje pocit z používání. Jedinou výtku bych měl ke zpracování samotného těla kláves, které působí ve srovnání s klapkami kláves nebo ovládacími prvky poměrně lacině, což je ovšem daň za lacinou cenu. Velkou výhodou drtivé většiny lidí, kteří si KeyRig 49 koupí je fakt, že nevědí jakou odezvu mají klávesy za nekolik desítek nebo stovek tisíc korun a ani je to nezajímá. V hodnocení se můžete občas setkat s názory, že stisk kláves je příliš „měkký“ a klávesy nemají dostatečný odpor jak by si uživatel představoval, ovšem myslím, že pokud si je vytáhnete pro zábavu dvakrát týdně, abyste se odreagovali, tento fakt skutečně nebudete řešit.

keystudio_keyrig 49
KeyRig_49

Technická specifikace

  • Počet kláves: 49
  • Počet MIDI ovladačů: 1
  • Šířka: 82
  • Hloubka: 19
  • Hmotnost: 2,1 kg
  • Výška: 7
  • Dynamická klávesnice
  • MIDI kontrolery tahové 1
  • MIDI kontrolery celkem 1
  • MIDI tlačítka 2
  • Přepínání oktáv
  • Piitch modulace
  • Sustain Jack
  • Napájení po USB

GarageBand

Klávesy na Macu bez GarageBandu by byly něco jako iPhone bez App Store. Největší výhodou GarageBandu je, že i když budete hledat sebevíc, nikdy nenarazíte na program jeho úrovně, který by byl zdarma přibalen k počítači nebo Macu. Ještě lepší vlastností GarageBandu je takzvaný Lesson Store, kde jsem osobně sice příliš nepochopil název Store, když si všechny lekce mohu stáhnout zdarma, ale tím lépe! Pokud si chcete jen tak zahrát, stačí připojit klávesy, spustit GarageBand, nastavit si, který nástroj mají klávesy ztvárňovat, zda raději chcete hrát na klavír, piáno, nebo například jako již zmíněný Marián Varga na Hammondky. Díky tomuto programu si můžete vyzkoušet hru na nástroje za stovky tisíc nebo i nekolik milionů korun za cenu pod 2500 Kč, což je přesně to po čem každý touží, nikdo nechce hrát Need For Speed se Škoda Fabia, každý si chce vyzkoušet Bentley nebo Bugatti Veyron. Přesně to stejné platí i v GarageBandu, najednou před sebou nemáte klávesy M-audio, ale stačí přepnout aplikaci do Full-screenu a ocitáte se v nahrávacím studiu po boku Dr.Dreho, dalším stiskem tlačítka jste již uprostřed koncertní síně a když to zkusíte znovu, najednou za varhany uprostřed kostela. GarageBand vám pomůže plnit sny, stejně jako například již zmíněné závodní hry. Během pár minut si tak můžete vyzkoušet hraní na všechny možné nástroje, ke kterým se běžný smrtelník hned tak nedostane. Chcete si zahrát v duetu se svým neoblíbenějším hudebníkem, žádný problém, nebo naopak doprovázet na klávesy národní operu Sydney, stačí stisknout tlačítko a jste na pódiu. Ale ta největší výhoda je tréma, kdo z nás by dokázal stát před vyprodaným národním divadlem a začít hrát na piáno? Ve svém pokoji doma se nemusíte ničeho bát a můžete se jen vydovádět.

Lekce

Výuka začíná!

Když už jste se dostatečně vyřádili nad všemi možnými i nemožnými nástroji a syntetizátory, je na čase se také něco naučit, od toho je zde Lesson Store, který v současné době nabízí základní umělecké kurzy, kytarový a pro nás nejzajímavější Piano Lessons! Nejlepší vlastností Store je, že vše co je pro náš region (ČR + SR) dostupné, je zdarma. V současné době jsou dostupné základní lekce pro Pop Piano, Classical Piano, Základy a dále pak lekce umělců. Mezi umělce kteří vás mohou vyučovat patří John Legend, Sting a Narah Jones, což jsou velmi zvučná jména. Lekce probíhají v několik fázích, v první je předmluva od profesionálního hudebního učitele, který vysvětlí co po vás bude v lekci chtít, samozřejmě se dají zapnout titulky, díky kterým v kombinaci s lektorovou jednoduchou angličtinou nemají problém ani začátečníci v AJ rozumět. Následně vám lektor ukáže prstoklad, noty a začnete pomalu cvičit, ve všem vás samozřejmě doprovází, což ve Full-screenu vypadá naprosto úchvatně a všem doporučuji vyzkoušet. Když již si hodně věříte, můžete si vyzkoušet test, kde se meří jak přesně hrajete danou skladbu nebo lekci!

https://youtube.com/watch?v=fxMRvv6scGA

Základní výukové video v GarageBand 11″.

Resumé

M-audio Keyrig 49 si rozhodně nesnaží hrát na profesionální nástroj pro skutečné hudebníky, naopak však překvapují nás, běžné uživatele Mac a GarageBand, kteří toužili občas vytáhnout klávesy a odreagovat se u hraní na klávesy, varhany, klavír, přes použití nejrůznějších syntetyzátorů, až po využití kláves jako dirigenta pro celý orchest. Díky perfektní kompatibilitě s Mac OS X a Garageband založené na principu Plug and Play a jednoduchosti Garageband vás hraní začne neskutečným způsobem bavit a zjistíte, že jste si za 2500 Kč udělali spoustu radosti. Samozřejmě klávesy plně dostačují k tomu, abyste se naučili hrát pro radost, profesionální hudebník se z vás díky software v Mac a KeyRig nestane, ale ruku na srdce, koupil si někdo tyto klávesy s tím, že bude hudebník, nebo v sobě chce probudit dětský sen. Pokud toužíte po klávesách se stoprocentní kompatibilitou s Mac OS X a Garageband, velmi kvalitním zpracováním a renomé věhlasné značky, jsou pro vás M-audio KeyRig 49 jasnou volbou!

Technické detaily použité v recenzi (váha, rozměry atd.) pochází z e-shopu kytary.cz

Dnes nejčtenější

.