Zavřít reklamu

remoteeNení to tak, že by nám došel pořádný hardware na recenze, to se hodí říct hned na úvod, ale je potřeba recenzovat i drobnosti, které si může koupit opravdu každý a dokáží usnadnit život s vašim Macem ještě více. Apple Remote sice dokáže v dnešní době nahradit Remote pro iPhone/iPod touch nebo pro iPad, ale to prostě není ono, není v tom ta zábava když jej každé ráno hledáte někde pod peřinou a pravidelně vás budí uprostřed noci když položíte tvář na ledové hliníkové tělo Remote, pojďme na recenzi!

Obsah balení

Hodnotit obsah balení je poměrně zbytečná věc, jedná se o nejmenší balení v historii společnosti Apple Inc. Plastový obal kopíruje tvar Apple Remote s takovou přesností, že se v krabičce nemůže Remote pohybovat ani o milimetr. Jediné co v krabičce společně se zařízením najdete je miniaturní jednoletá záruka a prohlášení o mezinárodní shodě. Baterie je již vložena v Remote, ovšem aby se nevybíjela, je potřeba ji otočit. nic víc nehledejte, nic víc nepotřebujete!

apple remote control
apple remote unibody

Design

Oproti předchozí generaci plastového Apple Remote, který nyní stále můžete potkat v internetových aukcích za cenu kolem 5 dolarů se tělo výrazně zúžilo, ale také prodloužilo, čehož si všimnete při prvním podrbání na zádech. Celé tělo je v unibody designu, tak jak jej známe z Maců, jediné co není v jednom díle jsou logicky tlačítka. Těch se nachází celkově na ovladači sedm- dopředu, dozadu, pauza, potvrzení, menu, hlasitost nahoru a hlasitost dolů. Tlačítka pro přechod mezi stopami a ovládání hlasitosti jsou sice v kruhovém designu, ovšem jedná se opravdu pouze o design, funkční kolečko click weel tak jak jej znáte z iPodů zde nehledejte. Tlačítka jsou mačkat velmi snadno, dokonce jsou prohloubené, aby do nich zapadlo bříško prstů. Jediná část, kterou lze rozebrat je kryt baterie, stačí otočit mincí zasazenou do krytu a dostanete se ke standardní baterii CR2032. Design je sice delší než u první generace ovladače, který byl celý z plastu, ze začátku když jsem vyměnil první generaci za druhou mi dokonce přišlo, že první byla lepší, nyní po téměř roce používání si to již nemyslím a design Apple Remote akorát padne do ruky a díky svému tenkému, ale dlouhému tělu se skvěle drží. Samozřejmě změna v designu byla zapříčiněna změnou designu všech produktů Apple k hliníkovému unibody vzhledu. Nyní se Apple Remote skvěle hodí nejen k vašemu MacBooku nebo iMacu/Mac mini, ale zejména také k dalším vstupním zařízením jako je Apple Wireless keyboard, Magic mouse, nebo Apple Magic Trackpad. Na vašem stolu bude vypadat fantasticky.

Apple remote

Spárování s Mac OS X

Aby mohl Apple Remote fungovat, musíte jej nejprve spárovat s daným Macem, to provedete jednoduše přes Preferences → Security → General → Pair. Nyní přidržíte Apple Remote přibližně 15-24cm od IR portu vašeho Macu a dohromady stisknete tlačítko Menu + Next. Remote se spáruje a začne fungovat tak jak má. Bohužel, jak jsme si vyzkoušeli například na iPhoneDevCampu, který organizoval náš server, pokud máte vedle sebe více Maců, stává se že jedním Apple Remote ovládáte zároveň všechny počítače. Naštěstí lze dočasně zakázat možnost ovládání pomocí Remote. Stačí otevřít Preferences → Security a zaškrtnout položku Disable remote control infrared receiver.

lsa

Apple Remote standardně ovládá iTunes A Front Row aplikace, ovšem můžete si určit také další aplikace, které chcete pomocí tohoto příslušenství ovládat. Například perfektní vychytávkou je když se díváte na TV přes Elgato EyeTV a stisknete na delší dobu Menu na Apple Remote automaticky se spustí Front Row a ve stejný moment se pauzne vysílání televize, ke kterému se po skončení přehlávání Front Row můžete vrátit! Pokud však chcete používat Apple Remote pouze pro ovládání iTunes a dalších aplikací bez toho, aniž by se mohlo spustit Front Row, i to je možné, stačí otevřít Preferences → Keyboard → Keyboard Shortcuts → Front Row a zaškrtnout položku Hide and show Front Row.

Resumé

Apple Remote je velice jednoduchý dálkový IR ovladač, který se používá pro ovládání všech Macintoshů od roku 2005 vybavených IR portem, iPodů a iPhonů umístěných v Apple universal docku nebo jiném docku s IR přijímačem a také k Apple TV. V jednoduchosti je samozřejmě krása a tak i přesto že máte k dispozici pouze omezený počet tlačítek, vystačíte si s nimi k ovládání přehrávání hudebních a video přehrávačů a to nemluvím jen o iTunes nebo Front Row, samozřejmě můžete použít Remote také pro Movist, QuickTime, VLC a další! Samozřejmě lze ovládat například také Keynote a další aplikace které mohou sloužit prezentování. Je velká škoda, že plastový MacBook White, který je určen primárně pro studenty, kteří prezentují mnohem více než běžní uživatelé neobsahuje IR port! Nadruhou stranu je fajn vychytávka u nových iMaců, že na levé straně z boku displeje drží magneticky Remote u těla iMacu, což se hodí a navíc to vypadá efektivně. Apple Remote je skvělá vychytávka, kterou si může koupit opravdu každý a dokáže zpříjemnit sledování videa nebo přehrávání hudby z postele, pomoci prezentovat, nebo například ukazovat rodinné fotky větší skupině lidí, kdy nemusíte stát přímo u stroje abyste promítali snímky. To nejlepší na prezentace je, že Apple Remote spolehlivě funguje s 30 metrů, samozřejmě pouze za předpoladu, že na sebe přijímač s vysílačem přímo vidí.

-12_01

Dnes nejčtenější

.