Zavřít reklamu

ddimagesDozajista každý nový uživatel iPadu hledá ihned po zprovoznění zařízení takové aplikace, aby se cítil “jako doma”. A v dnešní době sociálních sítí je to pro spoustu lidí i aplikace pro přístup na Facebook (dále jen FB). Přístup na FB skrze webové rozhraní přes safari je veskrze komfortní, nicméně zde chybí jedna z důležitých funkcí a tou je chat. Pro mne jako majitele iPhonu je facebooková aplikace takřka nutností, nejinak je tomu jistě u vás. Každých pár minut refreshovat statusy, o volných chvílích v MHD komentovat a shlížet fotky, zkrátka klasické Facebookové surfování. Tato oficiální aplikace přímo od majitelů FB je navíc zdarma. Jinak je tomu ale v případě aplikace pro iPad. Pojďme se na ni podívat blíže. Šok pro uživatele iPadu bude jistě ten, že ani půl roku po uvedení iPadu na trh, stále není oficiální aplikace upravena pro toto zařízení. Ano, máte sice možnost si ji roztáhnout na celou obrazovku, ale z  přiloženého obrázku vidíte, že něco tak obludného se číst nedá.

IMG_0035

Naštěstí je tu alternativa – Friendly

Naštěstí pro uživatele jsou zde jiné a lepší aplikace než ta oficiální. Nejlepší mezi všemi je dle mého názoru aplikace Friendly, dlouhodobě se držící v TOP 10 Paid Apps na App store. Přihlášení do aplikace probíhá standardně zadáním e-mailu a hesla. Možná je jen škoda, že si aplikace neumí zapamatovat Vaše heslo. Toto nicméně neumí žádná aplikace, takže ve výsledku o nic nepřicházíte. Po přihlášení se již nacházíte na hlavní obrazovce s horní lištou, kde přepínáte mezi jednotlivými sekcemi FB a stránkou s notifikacemi. Pod touto lištou je okno s vyhledáváním, které vyhledává v přátelích, ostatních lidech a samozřejmě i ve fanouškovských stránkách. Bohužel vyhledávání nezobrazuje kolik máte s kým společných přátel. Zbytek celé stránky vyplňují statusy, události a žádosti o přátelství. Velkou výhodou Friendly je, že má vestavěný jak Youtube přehrávač, tak i velmi jednoduchý prohlížeč webu, takže nehrozí přepínání z jedné aplikace do druhé.

IMG_0033

Telefonní seznam a chat

Chytrou a překvapivě užitečnou funkcí je Telefonní seznam, který najdete v sekci Přátelé. Zobrazují se zde telefonní čísla všech vašich přátel, kteří mají číslo vyplněné v kolonce mobilní telefon. V aplikaci již jen stačí kliknout na číslo a vybrat zda chcete kontakt uložit či přidat ke stávajícímu. Funkcí, která mi nejvíce schází na FB v Safari je absence chatu. Friendly ji má naopak vyřešenou velmi pěkně, byť neukládá historii chatu. Můžete si dokonce vybrat, které seznamy přátel se vám budou zobrazovat. Seznam je řazen abecedně, ale zde mám výtku. Všichni přátelé se vám v chatu ukazují jako online (zelená tečka), i když jsou třeba neaktivní (místo měsíčku mají stále zelenou tečku). Naštěstí je to aspoň tak, že ti online jsou od vrchu abecedně seřazeni, a ti neaktivní jsou vespod, taktéž abecedně řazeni. Nicméně, ve chvíli kdy na neaktivního uživatele kliknete a chcete si s ním psát, automaticky se přesune do online kontaktů, i když je stále neaktivní. Snad se tento problém v další verzi vyřeší.

IMG_0039

Takřka zadarmo

Těžko shrnout nějaké nedostatky této aplikace. Můžeme snad jen zmínit chybu v chatu, ale klady toto mnohonásobně převáží. Velký display iPadu spolu s intuitivním a jednoduchým ovládáním a příjemným designem dělají z Friendly jednu z nejlepších FB  aplikací na App store. Je sice placená, ale za 0.99$ nebo 0.79€ se za tuto cenu určitě vyplatí pořídit.

Dnes nejčtenější

.