Zavřít reklamu

Apple vs. RIMApple vyvolal svým iPadem doslova hon významých IT firem za cílem vyrobit co nejlepší Tablet. Nyní se již oficiálně představil také PalmPad, jehož koncept je zejména díky využití kvalitního WebOS velmi zajímavý, ovšem pozadu nezůstává ani RIM, které minulý týden představilo svoje Blackberry Playbook s úzkým napojením právě na telefony RIM Blackberry. Kazdý tablet má své výhody a nevýhody, ovšem místo subjektivního hodnocení se pojďme podívat na podrobné porovnání hardware a platforem jednotlivých tabletů od společností RIM, Apple a HP. Jen připomínám, že konkureční tablety pro iPad od firem RIM a HP se do prodeje dostanou začátkem roku 2011, kdy pravděpodobně také Apple představí iPad druhé generace.

Platforma

Nový IOS 4.2 přináší do iPadu řadu novinek, ale i v dnešní době již nezbytných funkcí jako je Multi-tasking, AirPrint, AirPlay a mnoho dalšího. Pokud máte Apple TV, můžete pouštět filmy z iPadu bezdrátově přímo na velké obrazovce vaší televize. RIM Blackberry Playbook přinese takzvaný Blackberry Tablet OS, který je těžké posuzovat, vzhledem k tomu, že prototyp RIM Blackberry Playbook nebyl zapůjčen novinářům ani na oficiální tiskové konferenci RIM, kde se tento tablet představoval. Jediné co je zatím zcela jasné je, že bude velmi úzce spojen s telefony Blackberry a bylo by možné například na sms nebo maily odpovídat na něm a odesílat je přes Blackberry telefon. Veškerá citlivá data však budou zašifrována v telefonu a nebudou zůstavat v tabletu. Je tedy patrné, že pokud budete mít Blackberry mobilní telefon, bude pro vás tablet od RIM přinášet mnoho výhod, oproti těm, kteří mají jiný mobilní telefon než Blackberry. Z vlastní zkušenosti vím, že Blackberry je zcela jednoduché na používání, ovšem nadruhou stranu pokud se v něm chcete více „šťourat“ máte možnost a volby v nastavení jsou téměř nekonečné. Blackberry je v již řadu let nejlépe zabezpečené mobilní zařízení na světě, takže o bezpečnost u tabletu bych se rozhodně nebál. HP PalmPad přinese operační systém velmi podobný WebOS, v podstatě díky tomu, že HP koupilo společnst Palm, která vyvinula WebOS se jedná jen o přepracovaný WebOS z Palm Pre. Ten však není vůbec špatný a podporuje například multi-tasking zatím nejlépe ze všech mobilních operačních systémů. Jediný problém WebOS byl v aktualizacích, kdy Palm již tak nějak tušil jak to s firmou vypadá a podle toho také pracoval…. To se však s příchodem HP rozhodně změní.

Rozměry displeje

Apple osadil iPad velkým 9,7″ displejem s rozlišením 1024×768 potaženým IPS vrstvou. Nevýhodou je, že se tak rozměrově stává z iPadu defakto netbook a vy jej již do kapsy nebo menší kabelky nedáte, ovšem nadruhou stranu na takto velké úhlopříčce je vše nádherné a sledovat filmy nebo hrát hry není problém. Blackberry Playbook dostal do vínku 7″ displej, který je podle RIM přesně na pomezí mezi ideální kompaktností a zároveň kvalitou zobrazení všech dat, obzvláště pak webu. Stejnou velikost zvolili také inženýři v HP.

https://youtube.com/watch?v=eAaez_4m9mQ

Procesor

Začněme RIM, které se chlubí tím, že jejich tablet bude obsahovat nejvýkonnější procesor, který kdy kdo prozatím použil v Tabletu! Dokonce se chystají nasadit do PlayBook první dual-core procesor v Tabletu s hardwarovou akcelerací Adobe Flash. Apple iPad běží na procesoru A4, který je velmi rychlý a zatím vše co Apple iOS potřebuje bezproblémů stíhá, jeho rychlost je pro uživatele po přechodu z iPhone 3Gs neuvěřitelná a nedokáží si představit jak využít více procesoru, alespoň nyní se současnými aplikacemi, na které bezproblémů A4 stačí, mimochodem A4 je také v iPhone 4. Co se bude dít s HP zatím nikdo neví a o hardwaru použitém v těle svého tabletu zatím mlčí.

Kapacita

Apple lze rozšířit pouze pomocí Apple Camera Connection kit a to pouze o videa a fotografie, jinak si musíte vystačit s vnitřní kapacitou 16GB/32GB/64GB. Apple se pravděpodobně ani do budoucna nechystá na zavedení podpory paměťových karet, nebo USB portu. To raději sníží svoji marži a nabídne 128GB disk. HP a RIM příjdou s verzemi 16GB a 32GB, ovšem budou podporovat nejen Micro SD karty (až do kapacity 32GB), ale také USB zařízení.

Operační paměť

RIM opět nešetřilo a do Playbook nasadí rovný 1GB operační paměti, což by mělo plně dostačovat na multi-tasking a chod velmi náročných aplikací například pro grafiku nebo video. HP se opět nevyjádřilo, ovšem analytici předpokládají nasazení modulu o kapacitě 512MB. Zde Apple zaostává nejvíce, iPad totiž obsahuje pouze 256MB RAM, což je sice dostatečné pro chod dnešních aplikací v App Store, ovšem při multi-taskingu, který přinese iOS 4.2 již dostává tablet pořádně zabrat a malá kapacita RAM je znát. Ovšem toto je logický krok od Apple, v době kdy příjde na trh PlayBook a PalmPad bude již podle analytiků představen také iPad 2 a uživatelé stávajícího iPadu budou mít opět důvod proč si koupit druhou generaci.

Připojení k internetu

Apple nasadil do boje hned dvě verze iPadu, první pouze s Wi-Fi modulem, druhý obsahuje 3G + Wi-Fi modul a funguje na MicroSIM kartu. HP se zatím nechalo slyšet, že pravděpodobně nasadí naprosto stejný prodejní model jako Apple. Namísto toho RIM opět narazí na velmi silné propojení telefonu a tabletu, do Playbooku totiž dá pouze Wi-Fi modul s tím, že můžete internet přes tethering sdílet pomocí Wi-Fi z telefonů Blackberry do tabletu.

Kamera & fotoaparát

Apple rovnou vynecháme, nemá nic a všeobecně se usuzuje, že díky příchodu služby FaceTime bude vybavena fotoaparátem a kamerou až příští generace tohoto tabletu. RIM nasadilo dvě kamery a to obě s úctihodným rozlišením, přední kamera určená na videohovory obsahuje rozlišení 3Mpix (například iPod touch nebo iPhone 4 nabízí u čelní kamery pro FaceTime pouze VGA rozlišení!). Zadní kamera pak bude obsahovat 5Mpix čip, se kterým se již dají pořídit parádní fotografie, zejména v kombinaci s kvalitní optikou, kterou obstará renomovaná značka. PalmPad má být také osazen fotoaparátem & kamerou, ovšem nejsou dostupné žádné informace o tom, zda bude jeden nebo dva a už vůbec ne, jaké budou mít rozlišení.

Dnes nejčtenější

.