Zavřít reklamu

appleAčkoli Mac OS X nabízí nejmodernější a nejvíce intuitivní prostředí, jaké si lze človek vůbec představit, přesto pokud chcete proniknout hlouběji do systému, nebo jste naprostý začátečník, je dobré si přečíst nějakou tu knihu, nebo navštívit školení. V ČR není k dispozici mnoho školení, naštěstí je zde však z toho malého množství jedno, které hravě strčí do kapsy i ty renomované zahraniční školící centra. Pojďme se podívat, kde vás naučí s Macem.

Macškolení

Na adrese www.macskoleni.cz nenajdete nikoho jiného, než Petr Máru. Petr Mára je nejen osobnost známá z podcastu Digit, majitel grafického studia, ale zejména pak nejodbornější školitel, na kterého můžete v ČR narazit. Díky jeho neustálému vzdělávání a absolování testů přímo u Apple Inc. je jeho přehled v samotné práci, ale také řešení problémů téměř nekonečný. Hlavní Peťovou výhodou je, že se o Mac OS X a Apple zajímá, opravdu ho baví a všechny produkty miluje a denně používá již řadu let, což se pochopitelně projevuje na jeho citu pro školení, navíc je jako jeden z mála v našich končinách skutečně certifikovaný lektor (Apple Distinguished Educator, Apple Sales Trainer, Apple Certified Technical Coordinator 10.6)  přímo od evropského zastoupení společnosti Apple. Petr se za roky lektorské práce vypracoval na pozici velmi kvalitního mluvčího, který vede kurzy s perfektní rétorikou, ale také vtipností jemu vlastní. Petr je schopný školitel veřejnosti, ale také si jej můžete pozvat například do své firmy, kde jste zavedli Mac OS X platformu. Nyní se dokonce chystá možnost pro účastníky kurzu si udělat certifikát ACTC. Ačkoli tyto věty možná trošku zní jako PR, věřte, že tomu tak není. Nikdo zkušenější a lepší zkrátka v ČR nepůsobí a kurz se vám rozhodně vyplatí, jak také řikají jeho spokojení zákazníci, namátkou například zde:

Školení u p. Máry byla pro mne velmi pozitivní. Školení jsem absolvoval ve dvou turnusech. V prvém došlo k seznámení s prací oper. systému Mac OS X – obsluha, hledání, pošta… v druhém potom práce s iMovie, iPhoto, Adiium a jiné. Jeho přednášky byly vždy srozumitelné i začátečníkům, ochotně se při dotazu vracel k tématu.Takže moje hodnocení je co nejlepší a každému vřele doporučuji projít jeho školením.

Děkuji Petrovi Márovi za odborné školení Základy Mac OS X Snow Leopard a  Leopard. Školení jsem se zúčastnila jako začínající uživatel Maca s  nulovými znalostmi. Odcházela jsem s náručí neroztříděných poznámek a  pochybnostmi, zda je dokáži uspořádat v nějakém souvislém textu a pak také ve vlastní hlavě. Později jsem se přesvědčila, že ano, s přehledem. Lektor rozhodně neměl jednoduchý úkol vzhledem k tomu, že se v jedné třídě sešli uživatelé s naprosto rozdílnou úrovní zkušeností. Můj závěr – mohu doporučit i pro lamy.

iStyle školení

Společnost iStyle pořádá také své vlastní školení přímo na prodejnách. Všechny tři prodejny – Brno, Praha a Ostrava k tomu mají uzpůsobenu speciální místrnost s dataprojektorem a klimatizací. To je sice příjemné, ovšem jak je jasné, vždy je hlavní mít dobrého lektora. Ani sebelepší lektor nedokáže za 60-90 minut naučit člověka základy operačního systému. Tyto lekce jsou zdarma dostupné a je logické, že iStyle, jak také sám naznačuje na svých stránkách, chce hlavně přilákat lidi podívat se na prostředí Mac OS X, aby si poté koupili Mac domů. Většinou vedou kurz zaměstnanci prodejny, kteří nejsou vždy odborníci na systém, ovšem základy zvládají. Nebojte se zase to není tak hrozné, jako že se zeptáte v prodejně jak se připojí iPod a někdo vám řekne, že jako USB. Školitelé jsou obvykle dlouholetí zaměstnanci společnosti a mají již nějaké ty zkušenosti. Rozhodně se zde nemůžete naučit práci se systémem, ovšem člověk, který jej ovládá vám ukáže uživatelské rozhraní. Kurz vzhledem k tomu, že je zdarma doporučuji všem, kteří s koupí Macintoshe váhají a rozmýšlejí, za necelou hodinu a půl totiž odejdete s jasným cílem, rozbít prasátko!

Gopas

Hlavní výhodou školícího centra Gopas je jeho certifikace, kterou vám může vydat po absolvování kurzu, nebo přímo po složení potřebných zkoušek. Tyto certifikáty jsou mezinárodně uznávané důkazy o tom, že danému systému rozumíte a jste schopni jej využívat na úrovni, kterou stanoví certifikát, od základního uživatele, až po profesionála. V poslední době právě tyto certifikáty hodně firem řeší a při žádosti o zaměstnání je chce. Všichni lektoři jsou certifikováni a mají potřebné oprávnění pro vedení lektorské činosti. Kurzy jsou vedeny od základů tak, aby vás dovedly na předem stanovený stupeň znalostí potřebný pro získání certifikátu. Středisko však nabízí také klasické, jednodenní kurzy. Gopas je od roku 2008 Apple Authorized Training Center, což je v podstatě nejvyšší certifikát, který může od Apple školící středisko získat.  Nevýhodou tohoto centra je především cena, ta se totiž například u jednodenního kurzu základů Mac OS X 10.6 Snow Leopard pohybuje na 6000Kč!

Ostatní

Zde bych byl velmi opatrný, většina lidí, kteří se prezentují jako lektoři totiž nejsou nijak certifikování. Zajímavou možností je pak využít školní kruzy, které nabízí některé vybrané základní, střední, ale i vysoké školy, jelikož naše školství je, jak jste si asi všimli zaměřeno výhradně na produkty společnosti Microsoft a když máte velké štěstí na učitele nebo profesora, jednoho dne vám řekne v pěti minutách, že existuje také Mac a Linux (nepočítám specializované VŠ).

Pokud se chcete učit sami doma, můžete využít zdarma knihu 101 tipů a triků k Mac OS X 10.6, kterou si zdarma stáhnete zde.

lsa-kniha

Dnes nejčtenější

.