Zavřít reklamu

instant-messengersInspirací na tento článek mi byl fakt, že s rozšířujícím se počtem iPhonů v České republice roste poptávka po IM klientech. Rozhodl jsem se otestovat 6 free app, které používají čtenáři LSA. Co budete chtít od IM klienta je velká podpora protokolů a Push upozornění. Všechny klienty zvládnou ty nejzákladnější a to jsou: Windows live, ICQ, Facebook chat, ICQ a Google Talk.

Palringo

První okénko, které se vám objeví při spuštění aplikace je bud registrace, kterou získáte, že všechny protokoly máte pod jedním přihlašovacím jménem. Po registraci (přihlášení) máte na výběr protokoly na které se chcete přihlásit. Po uvedení všech přihlašovacích údajů můžete začít chatovat. Omezení, které vám bude vadit je, že se mezi chatem objevuje reklama. Psát můžete jak na výšku, tak i na šířku. K dispozici je velké množství smajlíků. Některé ocení odesílání obrázků a nahrávek zvuku. Kontakty účtů nejsou rozděleny podle protokolů, ale jsou uspořádány všechny stejně. V nastavení toho moc nenajdete, můžete nastavit pouze základní možnosti a to od témata po velikosti obrázků co můžete poslat. Co mě osobně se nelíbilo byly zvuky při upozornění na zprávu, připomínal mi zvuk ze starodávných herních zařízení. Nevím jestli to byla chyba pouze u mě, ale některé zprávy se posílaly 2x.

Protokoly: Windows live messenger, Google Talk, Yahoo! Messenger, AOL Instant Messenger, Gadu-Gadu, AOL ICQ, XMPP/ Jabber,  Facebook chat

  • zvuky
  • reklama mezi chatem
  • text píšící se občas 2x
aaaa

Aplikaci Palringo v iTunes App Store si můžete stáhnout zde.

Meebo

Proč by jste si měli vybrat právě Meebo je jednoduché ovládání. Nastavení zde není žádné, máte na výběr pouze volbu statusu a účtů. Také zde se musíte přihlásit pod jedním přihlašovacím jménem. Prostředí je velmi hezké, žádné reklamy a příjemný zvuk příchozí zprávy. Má ale i své nedostatky. Nepovedlo se mi přihlásit k Facebook chatu, i když by jej měl podporovat.

Protokoly: AIM, Windows Live, Yahoo! IM, Google Takl, MySpace IM, ICQ, Jabber, Facebook, a mnoho dalších

  • k Facebook chatu se mi nepovedlo přihlásit

Meebo-iPhone-App-to-Chat-With-Friends-on-AIM-Gtalk-Yahoo-MSN-ICQ-and-Facebook

Aplikaci Meebo v iTunes App Store si můžete stáhnout zde.


Nimbuzz

Nimbuzz je znám svou podporou pro velké množství chytrých telefonů. Najdete je na Windows Mobile, Android i Blackberry. I zde je jedno přihlašovací jméno pro všechny protokoly. Jako zvláštnost, která tato aplikace má je podpora Skype. Můžete volat na běžná čísla, ale jen pokud máte dobitý kredit. Taktéž jako u Paltringo je jednoduché posílání obrázků a videa. Pokud rádi něco nastavujete, je tato app právě pro vás, můžete zde nastavit cokoliv co vás napadne. Za nevýhody bych bral problémy s Facebook chatem. A také to, že text v chatu se zobrazuje přes čas poslání, takže je špatně vidět.

Protokoly: MSN, Skype, Yahoo!, FB chat, Google Talk / Orkut, AIM / MobileMe, MySpace, ICQ, Gadu-Gadu, Hyves

  • k Facebook chatu se mi nepovedlo přihlásit
  • text se zobrazuje přes čas odeslání zprávy
nimbuzz

Aplikaci Nimbuzz v iTunes App Store si můžete stáhnout zde.


Fring

Pokud vám nevyhovuje Twitter a Facebook problížeč, hledáte alternativu a chcete být neustále online se svými kontakty, je tato app právě pro vás. Aplikace má v sobě prohlížeč Twittru a Facebooku. Taktéž je zde nastavení pod jeden účet a jako u Meebo zde není žádné nastavení. I když máte výhodu, že můžeze prohlížet statusy na Facebooku, psát s online kontaktama si nemůžeze, tento protokol není podporován.

Protokoly: Address Book, Google Talk, MSN live, ICQ, SIP, Yahoo, AIM, Twitter, Facebook

  • nepodporuje Facebook chat
fring

Aplikaci Fring v iTunes App Store si můžete stáhnout zde.


IM+ Lite with multitasking

IM+ lite with multitasking je free verze od IM. Protože je to odlehčená verze od plné, zobrazují se zde reklamy. Při prvním spuštění máte na výběr mezi protokoly. Všechny klienty jsou velice podobné, po přihlášení můžete taktéž rovnou začít komunikovat s přáteli. Volba statusů je velmi jednoduchá, máte na výběr přednastavené statusy nebo si můžete vytvořit své vlastní. Kontakty jsou buď všechny u sebe, nebo si své oblíbené můžete přidat zvlášť. Stejně jako u Nimbuzz zde máte bohaté nastavení. Zvláštnost u tohoto klientu je, že můžete poslat kontaktu svojí pozici.

Protokoly: AOL, MSN, Twitter, Fb, Yahoo!, Google Talk, Jabber, ICQ, MySpace

  • reklama
im

Aplikaci IM+ v iTunes App Store si můžete stáhnout zde.


eBuddy

Při prvním spuštění se opět musíte zaregistrovat pod jeden účet eBuddy. Prostředí je jednoduché, ale není tak hezké jako u Meebo. Při procházení mezi kontakty na vás bude koukat ze zpod reklama, ta však ale zmizí pokud najedete na chat. Při psaní vás tedy nic neotravuje. Aplikace ukládá kontakty se kterými si nejčastěji píšete a řadí je odděleně, nahoru nad kontakty. Nastavení není bohaté, ale ani chudé, nastavíte si zde vše co by jste mohli potřebovat (ve většině případů to ale nebude nutné).

Protokoly: MSN Messenger, Yahoo! Messenger, AIM, GTalk, Facebook, ICQ, MySpace, Hyves

  • reklama u listu s kontakty
ebuddy

Aplikaci eBuddy v iTunes App Store si můžete stáhnout zde.

Závěrem snad mohu říci, že všechny tyto komunikační klienti mají stejné funkce, proto jsem vybral pouze zápory. Je tedy jen na vás jaká app vám bude sedět. Mě osobně ze všech vyhovuje nejvíce eBuddy, neměl jsem s ním zatím žádné problémy a vždycky fungovala tak jak má.

Dnes nejčtenější

.