Zavřít reklamu

mzl.xfzfuwvj.320x480-75-200x300S příchodem iOS4 se dostala do iTunes App Store aplikace od Apple Inc. nesoucí název iBooks, jenž byla prozatím pouze pro iPad. Nyní ji podporují přístroje s iPhone OS 3.2 a vyšším, ovšem spolehlivě běhá na iOS 4. Aplikaci si můžeme stáhnout zdarma přes iTunes App Store a to jak v US, tak v Českém a Slovenském iTunes. Včera při obědě Peťa s iBooks tak machroval, až jsem jej donutil napsat návod, tady ho máte!

Formát ePub

  1. Budete potřebovat iBooks (iPhone, iPad, iPod touch) s iOS 4.0
  2. Zdroj knih: třeba www.gutenberg.czwww.gutenberg.org, www.palmknihy.cz, www.root.cz
  3. Pro ukázku budu používat český gutenberg.cz
  4. Nejprve si najdeme knihu, kterou máme zájem dostat do iBooks.
  5. Po rozkliknutí odkazu s knihou, se objeví info o knize a můžeme zvolit mezi několika formáty. ePub, tedy formát nativní do iBooks je pomalu přidáván a zatím není u všech dostupných knih. U dalších zdrojů, nebo anglické verze gutenberg jsou už knihy distribuovány v ePub.
  6. V  tomto případě doporučuji stáhnou .mobi verzi., pokud je volba .ePub tak volíme ji, tu bez úprav vložíme do iTunes stejně jako například hudbu a filmy.
  7. Stejným způsobem lze vložit také PDF soubory.

Když musíme knihu upravit

  1. Pokud musíme knihu upravit (převést formát) doporučuji Stanza reader. Stanza podporuje mnoho formátů a dokáže je lehce převést do potřebného .ePub.
    Stanza
  2. Náhrávání do iTunes je stejné jako u písniček či filmů.
  3. V iTunes zvolíme file -> add to library a najdeme požadovanou .ePub knihu
  4. Po vložení nemá kniha artwork, narozdíl od knihy stáhnuté z iBook store.
  5. Klikneme na knihu pravým tlačítkem myši a zvolíme Get Info a následně Artwork
    111
  6. Nyní stačí vybrat v Macu/PC obrázek, který použijeme jako Cover knihy (obrázky nejsnadněji najdete přes www.google.com se zadáním hesla: název knihy cover a vyhledáním v obrázcích).
  7. Máme hotovo!
22222

Dnes nejčtenější

.