Zavřít reklamu

Firma Kensington vytvořila již před lety zcela unikátní řešení proti krádeži vašeho počítače, jmenuje se Kensington Security Lock a jeho cílem je zabezpečit elektroniku proti krádeži. Jediné co potřebujete pro jeho použití je počítač který disponuje Security slotem.

V současné době nabízí tento slot Apple Inc. u všech MacBooků s vjímkou MacBook Air, dále pak u všech iMaců a MacMini. Security slot naleznete také na zadní straně Apple Cinema a Apple LED Cinema Display. Právě Apple LED Cinema 24″ Display jsem díky Kensigntonu zabezpečil, k tomu však až později.

Zabezpečení?

Ačkoli by se mohlo zdát, že Security Slot je pouze malá díra v hliníkovém těle vašeho stroje, opak je pravdou. MacMini, iMac i MacBook a MacBook Pro mají tento slot propojen se základní deskou. Pokud tedy budete chtít vyrvat Macintosh zabezpečený zámkem, nepoškodíte pouze jeho vnější vzhled, trvale také poškodíte jeho vnitřnosti včetně základní desky, která je nejdražším díle na výměnu v servisu. Abyste stroj vysvobodili, stejně byste museli opravdu velkou silou škubnout, jinak nemáte šanci. U Apple Cinema displejů je pak zabezpečení řešeno zabudováním přímo do samotného displeje, pokud by tedy zloděj vyrval Kensington Security lock z Cinema displeje, trvale by jej znehodnotil. Když jsem si pořídil vybavení, které nyní používám, samozřejmě jsem také instaloval bezpečnostní dveře a alarmy. Ani tak si však člověk nemůže být jistý, že se někdo nedostane až k jeho věcem. Například nejlépe zabezpečený Bentley nebo Rolls-Royce dokáží profesionálové odemknout za méně než 40 vteřin. Kensington zámek skvěle zabezpečil. Kombinační zámek který jsem si vybral nabízí možnost zvolit 10 000  kombinací hesla pomocí 4 místného kódu. Tento kád obsahuje čísla od 0 do 9. Zámky Kensington jsou dodávány s ocelovým lankem s vysokým obsahem uhlíku a jsou testovány za přísných podmínek z hlediska odolnosti proti překonání paklíčem, odolnosti proti korozi, úpravám a funkčnosti za extrémních podmínek. Naše zámky stanovují průmyslové normy, jejichž požadavky současně neustále překonávají. Hlava zámku ComboSaver® je vybavena patentovaným zamykacím mechanismem T-bar. Zámek T-bar poskytuje pevné spojení s bezpečnostním slotem Kensington. Pryžový nárazník zajišťuje pevné spojení mezi zámkem a  bezpečnostním slotem a chrání hardware. Lanko, které věde od očka k zámku jsme zkoušeli přestřihnout a věřte, že byste museli mít opravdu hodně velké štípačky, aby se vám to podařilo. Myslím že běžný zloděj sebou nenosí štípačky dlouhé metr.

Parametry

  • Kombinační zámek se čtyřmi číselníky s praktickým klíčem pro reset
  • Online registrace umožňuje ukládat a zjišťovat kódy
  • Patentovaný zamykací mechanismus T-bar pro bezpečné a pevné spojení s bezpečnostním slotem Kensington
  • Snadné nastavení pomocí přehledného okénka a snadno použitelných číselníků
  • 1 800 mm dlouhé a 5,5 mm silné lanko

Kensington ComboSaver® Ultra vs. Apple LED Cinema 24″ Display

U Cinema displejů a iMacu je instalace perfektní. Slot je umístěn ze zadní strany displeje a kabel od zámku vedete kroužkem ve stojanu, stejně jako kabel od napájení. U MacBooků je trošku problém. Slot je totiž umístěn na straně kde je Superdrive mechanika a tak kabel od zámku trošku zavazí při používání mechaniky, ovšem ruku na srdce, kolikrát jste do ni DVD vložili. Instalace zámku je velice snadná, na jeho konci je očko, kterým omotáte nějaký pevný bod, který slouží k zabezpečení. Nejvhodnější je asi použít trubku od topení pokud máte tu možnost. Trubku asi žádný zloděj řezat nebude. Osobně jsem to vyřešil tak, že jsem kabel od zámku protáhl zdí do vedlejší místnosti a až teprve v ní, jsem jej zahákl za topení. Druhou stranu se zámečkem stačí jednoduše zapojit do stroje a uzamknout, ještě nesmíte zapomenout nastavit bezpečnostní kód :-). Zámek pak již jen stačí zacvaknout do slotu, pootočit o 90 stupňů a změnit kombinaci čísel. Pokud nenstavíte kód jako například 1,2,3,4 nebo 4,3,2,1, je téměř nemožné kód uhodnout.

otherImage

Závěr

Zámek Kensington ComboSaver® Ultra se prodává za oficální cenu 37 Euro. To není zrovna nejnižší částka. Ovšem berte to tak, že cokoli od Apple zamčete, je v cenně minimálně 15x vyšší, než je cena zámku. Pokud zamykáte display, chráníte tak pouze váš Hardware, pokud ovšem zamknete Macintosh, chráníte nejen Hardware, ale zejména vaše data a soukromí! Každý se na to zřejmě bude dívat jinak, já to beru tak, že když mi na stole leží hardware v původní hodnotě téměř 100 000 Kč, tak investovat pár stovek do jeho zabezpečení, je to nejmenší co pro to mohu udělat. Nejdůležitější je dobře uvážit, zda máte lanko za co zachytit, pokud máte skleněný stůl bez otvorů který stojí uprostřed místnosti, asi je pro vás toto řešení nereálné. Naopak jako nejvhodnější se mi jeví již zmíněné topení, nebo jiná trubka.

Dnes nejčtenější

.