Zavřít reklamu

flash_games_on_iphone
Před pár dny jsme vás v našich rychlých zprávách, které najdete pod logem webu, informovali o tom, že se pravděpodobně Adobe chystá zažalovat Apple. Nyní již tyto spekulace potvrzuje jeden z největších IT serverů světa, kterým není nikdo jiný než IT World. Apple po představení iPhone OS 4.0 vydal také betaverzi svého programovacího prostředí SDK, právě to je nyní předmětem plánované žaloby, jenž by měla přijít během několik týdnů.

SDK

V rámci nového SDK Apple nejen bojkotuje aplikace vytvořené v nástroje Flash, ale také ty programy, které jsou z Flashe konvertovány do API podporovaného iPhone. Tento způsob tvorby aplikací pro iPhone Adobe bude nabízet v rámci nového Creative Suite 5, představeného teprve 12.4. tohoto roku, rámci plug-inu s názvem iPhone Labs. Nový iPhone OS 4.0 podporuje jen aplikace napsané v jazycích Objective-C, C, C++ a Javascript.

Žaloba

Apple se od Adobe Flashe odvrací záměrně a to ne kvůli tvrzení jeho CEO Steva Jobse, který se před pár týdny nechal slyšet, že kdykoli něco na Macintoshi nefunguje, může zato Adobe Flash. Pravý důvod zřejmě bude spočívat v rozšířenosti Flash aplikací a her. Na internetu jsou v současné době desítky tisíc serverů, které obsahují miliony Flash her, některé z nich pak na vysoké grafické i herní úrovni. Pokud by se začali všechny dát spouštět na iPhone, rozhodně by jejich počet převýšil počet 180 000 aplikací v iTunes App Store. Ovšem tyto hry a aplikace nejsou pro rozlišení iPhone ani pro jeho ovládání nijak uzpůsobeny, stejně by se pravděpodobně museli převádět. Pokud by ovšem skutečně Apple dovolil použít Flash, mohl by zapomenout na svých 30% z každé prodané aplikace. Stačilo by vytvořit web, na kterém by programátoři umísťovali své aplikace a iTunes App Store by mohl být časem zcela mrtvý. Navíc i těch 99 dolarů za SDK, se Apple jistě v ohromném počtu zákazníků vyplatilo.

Soud

Úspěch žaloby společnosti Adobe bude pravděpodobně nízký, nebo naopak velmi vysoký. Buď se na to soud bude dívat tak, že Apple má vše smuluvně ošetřeno a jeho vývojáři s podmínkami SDK mohou a nemusí souhlasit, stejně jako když si jdete půjčit peníze a zjistíte, že je zde 120% úrok, také můžete odmítnout. Nebo se naopak soud postaví na stranu Adobe, jelikož se na vše podívá stylem, že se jedná o monopolní chování, které má za cíl diktovat podmínky a diskriminovat ostatní firmy, stejně jako se na vše již několikrát díval u Microsoftu.

iphone sdk

Dnes nejčtenější

.