Zavřít reklamu

itunes
V neděli jsem položil na naší FaceBook stránce otázku, kolik by byli lidé ochotni platit za hodbu v iTunes Store, kdyby přišel do ČR. Rozpoutala se zajimavá diskuse o cenách v iTunes Store. Spíše než nad cenou, bych si dovolil polemizovat a zamyslet se nad tím, za co vůbec platíme při digitálním obsahu.

Hudba

Hudba mě baví a nedokážu si bez ní představit život, to říkám hned na úvod. Hudbu poslouchám při práci na Macu, při tréninku, při relaxaci po tréninku a pořád. Jsem omezen na jeden styl a to jěště primárně na Českou a zejména Slovenskou scénu. Alba v Hip-Hopu od těchto interpretů stojí v průměru 250 Kč s tím, že mám CD kvalitu, Cover, Booklet a z není žádný problém si CD nechat kdekoli a kdykoli podepsat. To, že většina scény jsou dobří přátelé neznamená, že bych si jejich CD nekupoval a nechtěl ať mi ho kamarád podepíše. Pochybuji, že by se na iTunes Store objevila hudba levněji, než za 15-20 kč/skladba. Když si vezmu, že průměrné obsahuje 15 písniček, to tak jako tak vychází na 300 Kč. Ovšem co získám za svých 300 Kč? Hudbu si dovedu nagrabovat z CD ve stejné kvalitě, bez DRM ochrany za pár desítek vteřin do iTunes, navíc stále mám CD, které mohu vložit na poličku a vědět, že jsem si koupil něco, něco hmatatelného, co mi zůstane. Samozřejmě si CD kupuji jen abych podpořil umělce a abych kamarády navnadil do další tvorby. Upřímně nechápu, jak může někdo hudbu stahovat a nedát ani těch pár korun za kvalitní CD, které se mu líbí, jinak by jej nestahoval. Geniální nápad, jak obejít provize pro obchody, provize pro distribuci, provize pro další lidi a věci se ovšem nekoná. Interpreti nedostávají více peněz, pokud distribuují na itunes Store, desátek Apple je tak vysoký, jaké jsou náklady na klasickou distribuci přes iTunes Store. Jediné co odpadá je vylisování CD, které ovšem nedosahuje horentních sum. Proč tedy nekoupit CD? Pohodlnost, nemusíte běhat a nahánět po obchodech nosič s hudbou, nemusíte čekat, než se dostane do lokálního obchodu. Můžete si hudbu koupit ve 3 ráno….

6458

Knihy

iBooks Store je bezesporu perfektní věc, doteď však nevím pro koho. Chápu pokud bude obsahovat učebnice a místo 10 knížek do školy vezmou studenti jedno 700 gramové zařízení a budou mít vše co chtějí. Pro mě osoboně je to zcela nevyužitelná záležitost. Nemám takový mozek ani tolik času abych četl více knih najednou, vždy tedy čtu pouze jednu. Pokud to zrovna není kniha dejin umění 1-15 000, tak se mi vejde kamkoli do tašky/batohu :-). Zde už stojí za to, zamyslet se, jaká je vlastně hodnota knihy pokud není vytištěna. Na samotné knize pracuje editor, spisovatel, vydavatel a korektor ( U některých titulů další lidé). Pokud si tedy koupím knihu v iTunes iBooks Store, měl bych logicky zaplatit plat těchto lidí + hodnotu daného textu.  Pokud si koupím reálnou knihu, zaplatím plat těchto osob + obsah + tisk + vazbu + distribuci +obchod ve kterém ji koupím. Z toho mi logicky vychází, že kniha která stojí 400 Kč v obchodě, bude na iTunes iBooks store stát 250 – 300 Kč. Bohužel tituli jsou stejně drahé! Navíc alespoň z pohledu lidí, kteří pracují u počítače, je mnohem lepší vzít po 10 hodinách práce do ruky knihu, rozsvítit lampičku a číst, než si nechat do očí svítit displej, i když ten nejlepší na světě.

DeliciousLibrary2

Samozřejmě to berte vše pouze jako zamyšlení, které se hodí k nedělní kávičce!

Dnes nejčtenější

.