Zavřít reklamu

Gold iPad Pro iconGigantický tablet od Applu, iPad Pro, sice přímo nenabízí USB port, jako jiné tablety s Androidem, ale zato disponuje novým Lightning portem, který nabízí mnohem vyšší rychlosti při přenosu dat, než všechny ostatní produkty od Applu. Zdroje blízké Applu a dokonce i server iFixIt potvrdili, že iPad Pro opravdu nabízí nový Lightning port, jehož vysoké rychlosti zajišťuje nový Fresco Logic FL1100 4-port USB 3.0 Host Controller, který právě podporuje stejnou rychlost jako USB 3.0.

Server CNET, respektive jejich redaktor Scott Stein, který měl informaci přímo od Applu, ve své recenzi poznamenal, že tablet bude podporovat rychlosti USB 3.0 díky chystaným adaptérům. Stejnou informaci pak potvrdil i fotograf Jeff Carlson.

Podpora rychlostí USB 3.0 je významná, jelikož současné iPady a iPhony nabízejí rychlost okolo 25-35 MB/s, což je rychlost USB 2.0. Na USB 3.0 se může přenosová rychlost vyšplhat na hodnotu v rozmezí 60 až 625 MB/s. O podpoře rychlostí USB 3.0 se spekulovalo už dlouhou dobu před představením iPadu Pro, ale až nyní se konečně stává realitou a je dost pravděpodobné, že ji Apple implementuje i do všech svých stávajících Apple produktů, tedy i do iPhonu 7.

Vyšší rychlost pro přenos dat je významná především pro fotografy, pro uživatele, kteří budou na iPadu Pro vytvářet nějaká díla, která si následně chtějí importovat do PC či Macu nebo pro běžné uživatele, kteří se chtějí na tabletu dívat na filmy ve vyšší kvalitě a větší soubor se jim tak přesune do tabletu mnohem rychleji, případně se bude obsah rychleji načítat z připojeného Lightning flash disku.

Jenže Apple opět tak trochu vše nedomyslel, protože přibalený Lightning kabel k iPadu Pro vyšší rychlosti nepodporuje, a tak se při přenosu opět dostaneme na nízké rychlosti USB 2.0. Není ani známé, zda Apple plánuje představit novou verzi Lightning kabelu, která by už rychlosti USB 3.0 podporovala, ale jak už bylo zmíněno výše, podpory bychom se měli dočkat hlavně od chystaných adaptérů.

Lightning iPad

*zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.