Zavřít reklamu

Google devil - iconApple pridal do iOS 9 nové bezpečnostné nastavenia, ktoré sa mimo iného dotkli aj toho, ako sa chová reklama. Jedno z opatrení „proti“ reklame je možnosť blokovať reklamy v Safari s pomocou aplikácií tretích strán, čo ľudia ocenia v prípadoch, kedy sa vám po otvorení stránky automaticky zobrazí reklama na MacKeeper, čo je naozaj spoľahlivý program – tak spoľahlivý, že ľudia vysúdili od jeho tvorcov vrátenie peňazí. Existuje ale aj ďalšie opatrenie a to fakt, že iOS 9 sťažuje spôsob, akým funguje cielená reklama v aplikáciách. Vadí to predovšetkým Googlu, ktorý je naozaj závislý na iPhone kvôli tržbám z cielenej reklamy. Google preto prišiel na spôsob, ako obísť blokovanie reklám na zariadeniach s iOS 9 a zverejnil kód, ktorý môžu vývojári použiť vo svojich aplikáciách, aby AdSense naďalej fungoval tak, ako má.

Dá sa čakať, že vývojári budú používať túto funkicu, keďže dnes sa o príjem z AdSense opierajú mnohé aplikácie a pri freemium aplikáciách to predstavuje ďalší zdroj príjmov pre (častokrát nezávislého) vývojára. Apple tu však používa nové ATS nastavenie (App Transport Security), kvôli ktorému reklamy využívajú HTTPS protokol – vďaka čomu sú zabezpečené a aplikácie nesledujú činnosť užívateľa, teda nie sú cielené. Google však hovorí, že vývojári môžu do aplikácií napísať kód a vytvoriť „výnimku“, vďaka ktorej môžu reklamy používať HTTP protokol a môžu sledovať, čo užívateľ robí. Samotný kód má len 5 riadkov a je plne funkčný, čiže ho len stačí skopírovať do aplikácie a tú len znovu skompilovať.

Otázkou nakoniec je, ako sa zachová Apple – pretože v roku 2012 dostal Google pokutu vo výške 22,5 milióna dolárov za to, že hackol Safari a prinútil ho nepoužívať nástroje na blokovanie reklamy. Samotný kód môžete vidieť nižšie:

NSAppTransportSecurity

NSAllowsArbitraryLoads

Adblock

*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.