Zavřít reklamu

Apple dnes oznámil všem evropským distributorům, že ke dni 1. března/ 1. marca zastavuje prodej Mac Pro v Evropě, tedy ve všech zemích Evropské unie, včetně kandidátských zemí Evropské unie a čtyř zemí Evropského sdružení volného obchodu zemí, tedy v Islandu, Lichtenštejnsku, Norsku a Švýcarsku. Samozřejmě že se tedy Mac Pro nebude prodávat ani v ČR a SR. Mac Pro se v EU přestane prodávat protože nedodržuje pozměňovací návrh 1, nařízení IEC 60950-1 (druhé vydání), který vstupuje v platnost právě 1. března 2013.

Apple doručí poslední Mac Pro prodejcům 18. února, s tím, že prodejci mohou i po 1. březnu 2013 prodávat skladové zásoby, nesmí však již objednávat nové Mac Pro. Země mimo EU nejsou nijak ovlivněny a Apple bude i nadále prodávat v těchto zemích Mac Pro. Problém je v tom, že Mac Pro má velké, nízko otáčkové ventilátory, které obsahují velké listy, jenž jsou přístupné. Nové požadavky EU vyžadují ventilátory, ke kterým nemá uživatel přístup. Problém je že podle nařízení EU nesplňuje Mac Pro ochranu a je možné se větráčků dotknout, díky čemuž hrozí riziko poranění uživatele. Další důvod je pak v portech, které podle nového nařízení musí být lépe chráněny, což Mac Pro taktéž nesplňuje.

Upřímně nevím zda existuje nějaká Evropská statistika úrazů způsobených větráčkem Mac Pro, existuje zcela jistě množství zkrachovalých rodin, jejichž členové se stali závislými na hracích automatech, které jsou legální. Existují statistiky závislých na alkoholu, který je legální, existují statistiky stovek tisíc mrtvých v důsledku kouření cigaret, které jsou legální. Takže vážení čtenáři, Evropská unie žijící z našich daní právě zakázala prodej Mac Pro v ČR a SR, doufejme, že voda a vzduch zůstanou nadále legální.

Jediné co může zájemce o Mac Pro těšit je fakt, že Tim Cook potvrdil příchod nového Mac Pro v letošním roce. Přece jen celá EU není až tak malá, aby Apple nevydal přepracovanou verzi, která bude tyto podmínky splňovat a bude ji možné prodávat ve všech zemích na světě, včetně těch v EU.

*Zdroj: Macworld.com, Macrumors.com

Dnes nejčtenější

.