Zavřít reklamu

apple-keyboardApple to je skoro jako synonym pro styl, prestiž a kvalitu. Dnes vám přináší Letem Světem Applem recenzi na bezdrátovou klávesnici Apple Wireless Keyboard, která dodá vašemu pracovišti trochu šmrncu navíc. Cena této krásky je 1 525,- Kč (cena dle zbozi.cz). Připojit klávesnici můžete ke všem Mac-ům s bluetooth technologií, iPadu iPhonu (3GS, 4) a iPodu Touch (3gen. a novější). Možnost připojit ke klávesnici iOS přístroje je oficiálně podporovaná až s příchodem firmwaru 4.0. Celou klávesnici napájí 2 AA (tužkové) baterie, které vydrží velmi dlouho, protože klávesnice není žádný „žrout“ energie. Nyní se již pojďme podrobně věnovat recenzi…

Obsah balení
Už samostatná krabice, ve které je zabalena tato klávesnice je velmi stylová. Teď se možná budete divit, ale když sem krabici otevřel, ucítil jsem příjemnou vůni, nemůžu se zbavit dojmu, že klávesnice je parfemována, pokud ano tak palec nahoru pro Apple (jen podotknu, ta vůně se za dobu používání nevytratila). Nyní se budeme věnovat obsahu krabice. Uvnitř nalezneme samostatnou klávesnici, které má přesně dané své místo a sedne tam jako ulitá, už na první pohled vás ten design dostane do kolen. V krabici, jak už se stalo zvykem je přibaleno jen pár papírku, které stejně nikdo nečte, takže jen pro zajímavost, najdete prohlášení o shodě, a také návod, který není už tradičně v češtině, ale v angličtině a dalších cizích jazycích. Poslední položku pak představuje dvojice baterií AA, které jsou určeny pro použití v klávesnici, přesto že Apple uvádí na svých stránkách i v návodu, že jsou baterie přiloženy a znám mnoho lidí, kteří je přiloženy našli, u mě tomu tak nebylo, ačkoliv jsme měl klávesnici samozřejmě zcela novou. To je vše co v krabici najdete, takže teď už ji jenom někde dobře uložit a vrhneme se na samostatnou voňavou klávesnici.

Design
Tělo Apple Wireless Keyboard je vyrobeno z hliníku, klávesy a spodní část pod klávesami je vyrobena z plastu.  Na první pohled zaujmou rozměry klávesnice, je opravdu ultra tenká a „malá“, díky malým rozměrům už bohužel nezbylo místo pro numerickou část klávesnice, pokud tedy pracujete často s čísly, jste například účetní, tak právě vy si tuto klávesnici pro práci určitě nekupujte, proklejete ji. Ovšem pokud s čísly nepracujte denně, absence numerické části je pro vás zanedbatelná, těch pár čísel napíšete i pomocí čísel v horní řadě. Apple bohužel klávesnici s numerickými prvky v bezdrátovém provedení nevyrábí a budete muset tedy sáhnout po nějaké s USB kabelem. Zespodu je Apple Wireless Keyboard taky velmi zajímavá, místo klasických „paciček“, které vyklopíte, pokud chcete mít klávesnici se sklonem, pokud ne tak je necháte schované v klávesnici, ovšem Apple si nejspíš řekl proč!? Apple designéři udělali výbornou věc. Namísto těch odporných plastových (často lámajících se) paciček, spojili příjemné s užitečným a klávesnice je jako jeden hliníkový výlisek, do kterého Apple ukryl 2 AA (tužkové) baterie, tlačítko pro zapnutí a vypnuti a bluetooth modul to vše designéři schovali do kulatého výběžku na spodní straně,  který určuje zároveň i skol klávesnice, ten je jen o něco málo větší než je obvod klasické tužkové baterie. Další dobrý nápad designéru Applu, na dolní straně klávesnice jsou čtyři pogumované body, díky těmto pogumovaným plochám Apple Wireless Keyboard neklouže ani na jakémkoliv hladkém povrchu. Psaní na klávesnici je velmi intuitivní, ze začátku se nejspíš budete muset koukat, co vlastně mačkáte, taky sem koukal, ovšem po jednom večeru ICQ chatovaní na iPadu s touto klávesnici, píšu na Wireless Keyboard bez koukání. Klávesy cítíte pod prsty, nemusíte se ani pokoušet je nějak moc mačkat, mají nízký zdvih jako klávesy na MacBook či jakémkoliv klasickém notebooku.

apple-wireless-keyboard

Funkce
Apple Wireless Keyboard je svým způsobem i multimediální klávesnici. Celá první horní řada, je věnovaná speciálním funkcím, které podporuje Mac OS X 10.4.10 (a výš). Mezi funkcemi najdeme regulaci jasu, Exposé, Dashboard, multimediální tlačítka pro ovládání přehrávače a hlasitosti na vašem Mac-u, u iOS přístrojů (iPhone/iPod Touch/iPad) fungují všechny klávesty kromě Exposé, Dashboard, a vysunutí mechaniky. Moje stará klávesnice je také multimediální, ovšem ty tlačítka nevyužívám. Ptáte se proč?! Je to jednoduché, klávesy jsou nedostupné, jsou moc vysoko, radši budu do smrti klikat myší, než abych je použil, vlastně už nad tím ani neuvažuju, že tam jsou a ignoruji je. Na Apple klávesnici je využívám pořád, jsou příjemně po ruce a to je pak radost je využívat, když poslepu zmáčknete a víte, co se bude dít.

apple-keyboard

Závěr

Dílenské zpracování Apple Wireless Keyboard je velmi precizní, klávesnice je na úkor hliníkového těla, které ovšem vypadá noblesněji, dosti „těžká“. Díky tomu že je klávesnice skoro celá jeden výlisek, tak nikde nevrže, což pro majitele výrobku firmy Apple není žádnou novinkou.Používám jí výhradně k iPadu, ať už pro psaní článku (i tohoto), chatovaní na ICQ a další „práce“. Můj osobní dojem, je ten že nic lepšího jsme si k iPadu nemohl pořídit, konkurence nabízí klávesnice zabudované v obalu např. ZAGGmate, od její koupi mě odradila cena. Je nutno vzít v potaz možnost ji nepoužívat jenom pro iOS přístroje (iPhone/iPod Touch/iPad) nebo jenom pro Mac, můžete ji použít pro oboji. Za cenu cca 1 500,- Kč, je to jasná volba pokud hledáte podobné řešení pro klávesnici k vašim Apple hračkám. Sečteno podtrženo, neměnil bych, snad se mi ještě podaří rozjet tuto klávesnici i na Windows XP a budu 100% šťastný! Nemůžu jinak, než tuto klávesnici s klidnou duši doporučit, pokud vám nebude vadit absence numerické části, což je asi jako jediný větší zápor této klávesnice…

http://www.iseed.com

Dnes nejčtenější

.