Zavřít reklamu

Apple-money-logoUSA dnes, den po odchodu CEO Steva Jobse na zdravotní dovolenou a také den po Státním svátku Martina Luthera Kinga, začně na burzách obchodovat s akciemi, samozřejmě také s těmi Apple Inc. Jak je jistě všem známo, Apple byl již několikrát investory obviňován z velké spojitosti Steva Jobse se samotnou firmou, kdy pro mnoho lidí v podstatě právě Steve Jobs představuje ztělesnění Apple Inc. Tato situace pak pochopitelně vede k výraznému poklesu akcíí, kdykoliv má Steve Jobs nějaký zdravotní problém, nebo by se nedejbože chystal zcela odejít z vedení firmy. Jak tomu bude tentokrát, přečkají akcie Apple Inc. dovolenou pana Jobse?

18.1.2011

Datum není v nadpisu odstavce jen tak pro nic za nic, Steve Jobs totiž moc dobře věděl na kdy oznámit svůj odchod na zdravotní dovolenou. Za celý letošní rok byste v kalendáři nenašli lepší datum na oznámení takové situace, než 18.1.2011! Apple totiž právě dnes zveřejní své finanční výsledky za první fiskální kvartál roku 2011. Analytici předpovídají za toto období čistý zisk 5,36 dolarů na akcii a  příjmy firmy 24,35 miliard dolarů. Což by oproti stejnému období v  minulém roce byl nárust téměř 10 miliard dolarů v příjmech. Což samozřejmě pokles akcií způsobený Jobsovým odchodem zastaví a naopak je pravděpodobně takto pozitivní výsledky dotanou na stejnou, ne-li vyšší pozii než byli 14.1.2011, tedy poslední obchodovací den do dnešního dne.

Akciové trhy jsou velice impulzivní záležitostí, reagují ihned a situace se mění ze vteřiny na vteřinu. Apple se tak včera vyhnul velkému počátečnímu propadu a dnešní propad již nebude tak výrazný, jako by byl včera. Samozřejmě se akcie stejně propadnou, ovšem jistě ne tak výrazně, jako by tomu bylo včera během dne, navíc vše pár hodin po otevření burzy dorovnají finanční výsledky Apple, které oznámí!

Analytici

„V krátkodobém a střednědobém výhledu bude Apple fungovat normálně. Tim Cook je vysoce respektovaný a nové produkty, které firma představí v létě, už jsou zřejmě také dohodnuty. Takže to neznamená, že by se během příštích šesti měsíců všechno zhroutilo,“ reagoval analytik společnosti Enders Benedict Evans.

V německém Frankfurtu se kurz po včerejší zprávě zřítil zhruba o sedm procent a po velmi krátké stabilizaci začal pokles ještě prohlubovat až ztráta dosáhla asi devíti procent. Akcie se tak prodávaly za zhruba 237 eur.

„Úloha, kterou pan Jobs zastává, je vedoucí poslední instance. On je tím, kdo se podívá na výrobek a řekne ‚to ještě není ono, budete to ještě muset vylepšit‘. Jeho usměrňování a kontrola kvality výrobků, které firma posílá na trh, je pro úspěch Applu naprosto zásadní. Takže Apple byl začal jeho absenci pociťovat v horizontu dvou, tří nebo čtyř let,“ podotkl Evans.

„To nikdo nečekal. Investory v Applu to překvapí a zcela jistě to uškodí akciím firmy,“ uvedl analytik akciového trhu ve finanční společnosti Exane Alexander Peterc.

Dnes nejčtenější

.