Zavřít reklamu

1password-iconV dnešnej dobe je človek zaregistrovaný na obrovskom množstve stránok, či už sociálnych sietiach, video portáloch alebo iných stránkach. S tým prichádza aj jeden problém: Ako si zapamätať všetky prihlasovacie mená a heslá? S množstvom hesiel sa zväčšuje aj šanca, že nejaké to heslo aj zabudnete. A preto by bolo dobré, aby sme si ich niekde zapísali, ale samozrejme na nejaké bezpečné miesto. Na to nám slúži aplikácia 1Password! Jediné, čo si budete musieť zapamätať, je jedno hlavné heslo, ktoré vám sprístupní ostatné. Vaše heslá budú v bezpečí a vy sa nebudete musieť báť, že ich stratíte alebo zabudnete.


Vzhľad

Vzhľad je dosť podobný tomu z Mac OS X. Podobnosť nájdete aj v ikonkách v menu, takže nie je žiadny problém sa zorientovať už po prvom spustení. Prostredie aplikácie je príjemné a prehľadné. Pri každom účte je aj grafické zobrazovanie sily hesla, ktoré vám ukáže, či je vaše heslo silné, alebo by sa zišlo ho zmeniť. Ku každému účtu sa dajú pridať aj obrázky napr. stránky, ku ktorej heslo patrí. Urýchli to orientáciu, ale aj zlepší celkový vzhľad.

1password

Prístup a správa hesiel

Po spustení si aplikácia ihneď vypýta heslo, ktoré ste si zvolili ako hlavné. Po správnom zadaní sa už dostanete do prostredia, kde nájdete svoje heslá. Heslá si nemusíte vymýšľať samy, ale 1Password ich dokáže vymyslieť za vás! Stačí stlačiť Edit (ktorý nájdete v dolnom okraji) a pri hesle zvoliť Generate. Nastavíte parametre a nové heslo je na svete! Že by heslo niekto uhádol sa báť nemusíte, pretože aj vy samy si ho ťažko zapamätáte :D , lebo heslo bude dosť zložité, zložené z veľkého množstva rôznych znakov. Pri prihlasovaní na stránky heslá a prihlasovacie mená nemusíte prepisovať ručne, pri každom máte tlačidlo Copy, čo vám prihlasovanie a prácu len urýchli. Ďalšie možnosti vkladania prihlasovacích údajov si môžete pozrieť vo videu. Čo vám ešte urýchli prácu s týmto programom je to, že si tu môžete vytvárať priečinky, ktoré orientáciu urýchlia.

1Password neuschováva len vaše heslá a prihlasovacie údaje. Uschovať dokáže dokonca aj vaše ,,tajné” poznámky, identity, informácie o zakúpenom softvéry (ako napr. licenčné čísla) a bankových účtoch.

Uzamykanie

Program si od vás pýta heslo hneď po spustení. Zamknúť ho môžete aj dodatočne ikonou zámku v ľavom hornom rohu. Kedy sa aplikácia bude automaticky uzamykať si samozrejme môžete nastaviť v nastaveniach. Čo sa mi však nepáči a nikde som nenašiel možnosť to nastaviť, že po zavretí okna a následnom otvorení sa automaticky nezamkne. Aplikáciu treba ručne zamknúť, alebo ju úplne vypnúť, načo v rýchlosti môžete zabudnúť.

1password

Import a export

Heslá a údaje nemusíte vkladať zdĺhavým a ručným vkladaním. Údaje jednoducho naimportujete. Na výber je dosť možností, skadiaľ môžete importovať. Tak ako importovať, tak môžete dáta aj exportovať. Exportovať môžete všetko, alebo len vybrané údaje.

Záloha a synchronizácia údajov

1Password samozrejme umožňuje aj zálohu a synchronizáciu dát medzi svojimi desktopovými a mobilnými verziami. Synchronizovať sa dá pomocou wifi (napríklad medzi verziou pre OS X a verziou pre iPhone) alebo cez obľúbené služby ako Dropbox, SugarSync, FolderShare, ChronoSync, Rsync či Unison. Pokiaľ využívate napríklad Dropbox, tak nie je nič jednoduchšie ako ukladať zašifrovanú databázu do jedného adresáru vrámci služby Dropbox a zálohu ukladať na disk v počítači. Tým pádom máte jednu kópiu tejto databázy na disku (ak využívate TimeMachine tak môžu byť rovno dve) a hlavný súbor nájdete na každom zariadení, na ktorom máte nainštalovanú službu Dropbox a aplikáciu 1Password. Verzia pre iPhone teda ponúka dve možnosti synchronizácie a to cez spomínanú wifi, alebo cez váš Dropbox účet. Takto máte všetky svoje heslá a prístupové údaje k dispozícii či už ste v práci, na domácom počítači, notebooku, alebo jednom z iOS zariadení.

1password

Záver

1Password je skutočne dobrý na správu vašich hesiel a účtov. Nastáva tu však pár otázok. Čo keď zabudnete hlavné heslo? Tým pádom, ak si nepamätáte heslá, ste o ne prišli a to vie skutočne ,,potešiť”. Ďalšou otázkou je to, či programu možno dôverovať. Predsa má v rukách celý váš online život a informácie o vás… Pokiaľ mu však dôverujete, tak sklamaný nebudete. Ponúka všetko, čo na správu a uschovanie hesiel potrebujete.

1Password si môžete kúpiť na oficiálne stránke výrobcu tu pre Mac, Windows, iPhone alebo iPad.

Dnes nejčtenější

.