Zavřít reklamu
  • Proč si Apple dává na čas s M1X? #47444

    Protože profi potřebují hladší přechod než my. Rád bych se podělil o své strasti s MacBookem Air s M1. 8 grafických jader, 16GB/1TB.

    Koupil jsem ho v iStyle a rovnou celý zaplatil. Dorazil za měsíc.

    Přecházel jsem z MacBooku Air mid 2011. Rozhodl jsem se ale věnovat tomu ten čas a nenastavovat počítač ze zálohy ale jako nový (mám se zálohou špatné zkušenosti když jsem si takhle přetáhl věci na iMac). Všechno jsem ručně nastavil, stáhnul, všude jsem se přihlásil, pár programů jsem koupil (Paragon NTFS, Hasleo Bitlocker, RAR extractor,…). Vzalo to 2 týdny po večerech. Nakonec jsem přetáhl všechny soubory ze starého Airu a začal používat ten nový jako hlavní počítač do práce i na doma. Ten starý jsem stejně stále nosil s sebou, kdybych na něco zapomněl.

    Před tímto přechodem se mi párkrát stalo, že nový Air zamrznul, pak se sám restartoval a ukázal mi zprávu kernel panic. Říkal jsem si: No jo, když tam nainstaluju 10 programů bez restartu, chcou po mě rozšíření systému, rozšíření kernelu, snížit zabezpečení a td… to se může stát. Navíc Apple Silicon je pořád trošku experiment.
    Jenže to pokračovalo i v práci. 2x denně. Někdy i s fialovým displejem před vypnutím. Stačí vygooglit Pink screen M1. Existuje pink screen of death, můj případ je ale jen pink screen restart. Nikdo neví proč se to děje ani jak to vyřešit. Apple mlčí. Spustil jsem Apple hardware test, ale ať sem zkoušel cokoliv, ukázal že zbývá méně než minuta, zamrznul a vydržel tak přes půl hodiny. Musel jsem ho vypnout natvrdo. Zase jsem googlil a našel spoustu lidí se stejným problémem, s pink screen to podle všeho nesouviselo. Nikdo neví čím to je ani jak to vyřešit, Apple mlčí.

    Stálo to 50K, mám to 3 týdny, je to v záruce,… Reklamoval jsem to v iStyle. Docela nepříjemný proces, chcou ať jim všechno odheslujete, vypnete různá zabezpečení, odhlásíte Find my a předáte počítač na týden až dva ani nevíte komu. Říká se, že pracovní počítače mají data vždy dražší než hardware. No, nevím jak jinde, ale my pracujeme s farmaceutickou firmou a únik dat by mi mohl podstatně život. Ztráta práce hadr. Takže za přepážkou v iStyle tahám všechna data do starého počítače, vypínám time machine a nakonec zaplňuji všechno volné místo filmy a seriály kopírovanými ze dvou flešek najednou ať se ty data přepíšou. Mám to všechno? Jasně že ne, je to prolezlé jak cévy mozkem. Ještě jsem odhlásil mail, restartoval ho a předal. Prý jestli mám zálohované data, kdyby ho museli smazat. Heh. Říkám že ano, na dvou místech, poslední záloha je 4 dny zpět, ale to neva. Pracovník iStylu měl radost že to nedramatizuju, podepsali jsme to a čekal jsem.

    Za týden jsem měl počítač zpět, měl novou základní desku a Touch ID. Nikdo mi neřekl v čem byl problém. Jiný pracovník za přepážkou: Asi s tím něco bylo, to se nevyměňuje jen tak…. :-/
    Musel jsem dotáhnout šroubky, jeden byl volný až se mi hýbal pod prstem, ostatní nedotažené. Všechna data samozřejmě fuč. Vítá Vás Váš nový Mac…. Obnovím ho ze zálohy a po zadání 10 hesel a obnově se ukazuje, že toho spousta nefunguje. Včetně takových věcí jako Hudba… Záloha totiž byla udělána v macOS 11.4 a počítač měl 11.2. Po aktualizaci se většina věcí opravila. Jenže aplikace v Launchpadu se při každém restartu popřehážou. Je to bug v macOS již několik let, jak jsem vygooglil. Nikdo neví co s tím, Apple mlčí. Přestože sériové číslo zůstalo stejné, Haleso Bitlocker bylo nutné koupit znovu, prostě mělo pocit že je v jiném počítači a podpora mi týden neodpovídala. Byla odinstalovaná Rosetta 2, spotlight zapomněl které složky má vynechat z vyhledávání, některé programy byly v základním nastavení, objevovaly se hlášky jako: aplikace Creative Cloud chybí nebo je poškozena… Ale všechno se v následujícím týdnu nějak uklepalo a začínal jsem mít pocit, že jsem v tomhle počítači doma.

    Jenže pak jsem začal zase používat Hasleo Bitlocker a ten počítač začal zase chcípat. Včera i s fialovým displejem. Čím to? Není v tom žádné pravidlo, dělá to náhodně. Hardware diagnostika už funguje, hlásí vše v pořádku. Může to způsobovat ten Bitlocker? Prý je optimalizovaný pro Big Sur, ale né pro Apple Silicone. Funguje ale normálně. ARM verze příjde až koncem roku.
    Máte někdo problémy s M1? Já mám pocit, že jsem se po měsíci snažení dostal na začátek.

    Jsem z toho docela zklamaný a to přecházím na 10 let novější počítač. Obecně je velmi rychlý, ale třeba nová záložka v Safari se otvírá tak 5 sekund. Ty dva thunderbolty jsou na zabití. Telefon to nabíjí 2x pomaleji než starý Air,...

    Jinak ten displej je super, reálná výdrž baterie je tak 8 hodin a jde nabít nabíječkou na telefon. Přehřívání pro mě bude aktuální problém tak v roce 2028, obvykle mám 41°C. Můj starý Air konstantně měl 99°C a to byl vyčištěný a přepastovaný. Jenže taky byl tak nějak plně funkční, stále je. Stále ho s sebou nosím. Protože někdy není čas řešit, co v tom novém zase nefunguje.... A opravdu jsem se snažil aby fungoval.

    Proč si Apple dává na čas s M1X? #47445

    Ja ti nevim, ale titulka, jako takova je dosti zavadejici a vubec nekoresponduje s tim o cem dale pises.

    Jinak, s tim co popisujes jsem se na dvou M1 zarizenich nesetkal a od spusteni na zacatku brezna jedou bez vypnuti jak v rukach pokrocilejsiho uzivatele, tak i v rukach uplneho zakladniho uzivatele.

    Proč si Apple dává na čas s M1X? #47450

    ja som to ani nedocital, uplne meles nezmysly

    Proč si Apple dává na čas s M1X? #47451

    ejvn píše:
    ja som to ani nedocital, uplne meles nezmysly

    Jsou to mé zkušenosti. Uznávám ale, že je to něco jiného než se dá čekat z názvu.

    Proč si Apple dává na čas s M1X? #47452

    🙂 píše:
    Ja ti nevim, ale titulka, jako takova je dosti zavadejici a vubec nekoresponduje s tim o cem dale pises.

    Jinak, s tim co popisujes jsem se na dvou M1 zarizenich nesetkal a od spusteni na zacatku brezna jedou bez vypnuti jak v rukach pokrocilejsiho uzivatele, tak i v rukach uplneho zakladniho uzivatele.

    Ale ano, koresponduje. Jen je ten název zbytečně obecný. Možná by se to mělo jmenovat "to mám ale smůlu". Zrovna já, spadám do toho 1% lidí, kteří mají rádi počítače Apple. Zrovna já dostal vadnou základní desku. Zrovna já potřebuji k práci program, který na M1 nedělá co má. Zrovna mě se po každém restartu rozhážou programy kam chcou... Jsou to výjmečné jevy a nesouvisí spolu, dle všeho co jsem zjistil.

    Proč si Apple dává na čas s M1X? #47453

    No, je to prostě plečka, ten kus co jsi dostal. Takhle budeš muset reklamovat 3x, než ti vrátí peníze. Ono se to totiž nijak nezlepší. Jen mě trochu zaráží, proč jsi ho po takové zkušenosti do 14 dnů nevrátil. Tohle udělat nový komp mě, tak letí ani se nezastaví. Druhý den by byl zpět. Btw. na co ten zvláštní bitlocker? Jen to roz.... systém, navíc není pro M1. V tom bude ten hlavní problém. Říkám to vždycky, na kancelářskou práci do firmy jedině počítače s wokny. Sorry, ale prostě to tak je.

    Proč si Apple dává na čas s M1X? #47454

    Maxmilián píše:
    No, je to prostě plečka, ten kus co jsi dostal. Takhle budeš muset reklamovat 3x, než ti vrátí peníze. Ono se to totiž nijak nezlepší. Jen mě trochu zaráží, proč jsi ho po takové zkušenosti do 14 dnů nevrátil. Tohle udělat nový komp mě, tak letí ani se nezastaví. Druhý den by byl zpět. Btw. na co ten zvláštní bitlocker? Jen to roz.... systém, navíc není pro M1. V tom bude ten hlavní problém. Říkám to vždycky, na kancelářskou práci do firmy jedině počítače s wokny. Sorry, ale prostě to tak je.

    Napadlo mě to. Nějaká pondělní šichta... Ale jak to po sobě čtu, vypadá to spíše na softwarový problém a musím čekat na doladění od IT v Applu a vývojářů třetích stran.

    Nevrátil jsem ho do 14 dnů, protože prvních 14 dnů byl OK. Nastavoval jsem ho po práci po večerech a všiml jsem si snad jen dvou restartů.

    Jedním z důvodů nového počítače bylo naléhání z IT oddělení, protože Apple přestal vydávat aktualizace pro OSX High Sierra. Novější mi nejde nainstalovat. Jako vždy Apple nic neřekl, prostě novějším OS chodily bezpečnostní aktualizace a mi už ne. Pracujeme s "drahými" a poněkud utajovanými daty. Každý druhý měsíc máme nějaké hackerské útoky. Proto se snažíme o vyšší zabezpečení. Máme školení "na co neklikat". Všechno co jde, je odpojené od netu. Žádná wifi, používáme kabely. Žádné sdílené úložiště. Všechno má antivir. Všechno se zálohuje na harddisky, které se šifrují a fyzicky zamykají. Pro přenos dat mezi počítači používáme svoje flešky. Je rozumné mít je zašifrované, kdyby se ztratily nebo prostě byly bez dozoru. Všechny počítače mají Windows Pro a ty mají v sobě bitlocker. Je to nějaký šifrovací program. Jenže podobně jako s NTFS, macOS potřebuje software třetí strany, aby takovou flešku/harddisk otevřel a dokázal na ni zapisovat. A to je Hasleo Bitlocker. Existují ale 2 nebo 3 další programy, plánuju na nějaký přejít. Ale nejdříve si o nich musím něco přečíst, ať nejdu z louže do bláta. Samotné macOS dokáže šifrovat flešky svým způsobem, ale ty pak zase nefungují na Windows.

    Programy co zatím nepodporují M1 jsou prostě nutné. Myslím, že i Office 365 mi jede přes Rossetu 2. Používat MacOS je jako být vegetarián, mít Apple Silicone je jako být vegan a omezit se ještě na native aplikace.... to je jako kdybych mohl jenom mrkev :-D.

    Proč si Apple dává na čas s M1X? #47455

    Ja koukam a nestacim se divit. zadne wifiny, jenom kabely. Zadne zabezpecene servery, ale HDD a flashky. Hlavne ty flashky, jako jeden z nejcastejsich pricin napadeni celych siti, zasifrovat 🙂

    Me se restartoval MBP (mid2014) jen trikrat za celou dobu co jsem ho sest let mel. A to vzdy jen kdyz jsem stahl prsty v Safari vice nez bylo nutne a spustil se mi "Tab overview". Ono s vice jak tisicovkou otevrenych tabu by to shodilo kazdy system na jakemkoliv stroji 😀

    Proč si Apple dává na čas s M1X? #47456

    🙂 píše:
    Ja koukam a nestacim se divit. zadne wifiny, jenom kabely. Zadne zabezpecene servery, ale HDD a flashky. Hlavne ty flashky, jako jeden z nejcastejsich pricin napadeni celych siti, zasifrovat 🙂

    Me se restartoval MBP (mid2014) jen trikrat za celou dobu co jsem ho sest let mel. A to vzdy jen kdyz jsem stahl prsty v Safari vice nez bylo nutne a spustil se mi "Tab overview". Ono s vice jak tisicovkou otevrenych tabu by to shodilo kazdy system na jakemkoliv stroji 😀

    Síť není, tak nejde napadnout 🙂 Nejsem ajťák, tolik tomu nerozumím... Prý když je něco připojené k netu, nejde to dokonale zabezpečit. Však kolikrát se dostali i do iCloudu nebo účtů na googlu. Útoky se nám párkrát odehrály ze zařízení připojených k wifi. Jenže od routeru dál už se je nedaří identifikovat. Nechápu proč, můj router doma dává každému zařízení unikátní IP adresu. Teda jestli to jsou ty čísla s tečkama 😀 Když jsme přes kabel a něco se děje, ví kde. Nestěžuju si, má to 850 Mb/s a ping 0 ms.

    Ty flešky vždycky kontroluje placený antivir. Šifrování nepomůže proti těmto hrozbám, ale proti lidem je ideální.

    Jeden restart za dva roky? 😮 Fascinující. Nebo myslíte jen ty neúmyslné restarty? Já dělal tak jeden za měsíc, pak už se to sekalo. Taky někdy zavřený hledal aktualizace nebo co a vybil si baterku. Takže těch restartů bylo možná i více.

    Proč si Apple dává na čas s M1X? #47459

    Do google ci icloud uctu se dostali kvuli slabym heslum jednoduchych lidi....

    Placeny antivir ti mnohda oznaci za hrozbu i zcela bezny soubor, ale moc nepomuze od zavirovane flashky z vyroby. Takova kauza levnych flashek s virem uz tady byla tak pred dvema roky. Ja osobne nestrcim do sveho zarizeni flashku, ktera neni moje a moje flashky nestrcim jinam.
    Stale plati ze ten "nejlepsi antivir je mezi klavesnici a zidli"...

    2 restarty (neumyslne) byly v roce 2020. Jinak restart jen po par aktualizacich. Neberu hned prvni, ale par mesicu si pockam. Takze kdyz to sectu, da se rict ze jsem mel 1,5 restartu (vsech) rocne.

    Proč si Apple dává na čas s M1X? #47463

    🙂 píše:
    Do google ci icloud uctu se dostali kvuli slabym heslum jednoduchych lidi....

    Placeny antivir ti mnohda oznaci za hrozbu i zcela bezny soubor, ale moc nepomuze od zavirovane flashky z vyroby. Takova kauza levnych flashek s virem uz tady byla tak pred dvema roky. Ja osobne nestrcim do sveho zarizeni flashku, ktera neni moje a moje flashky nestrcim jinam.

    Stale plati ze ten "nejlepsi antivir je mezi klavesnici a zidli"...

    2 restarty (neumyslne) byly v roce 2020. Jinak restart jen po par aktualizacich. Neberu hned prvni, ale par mesicu si pockam. Takze kdyz to sectu, da se rict ze jsem mel 1,5 restartu (vsech) rocne.

    Taky, ale rovněž se řadě lidí/skupinám podařilo zveřejnit statisíce hesel ke konkrétním mailům. Může být jakkoliv složité. I dvoufázové ověření se dá obejít. Jsou i případy vyluxovaných bankovních účtů. Prostě co je v síti je na ráně. Jakobych tu flešku nechal ležet v počítačové učebně. Ty data musí někdo fyzicky ukrást, než se může dostat k hackování. Jsem si jistý, že naše IT ví co dělá.

    Ale zpátky k tématu. Myslíte, že ty potíže mi může způsobovat virus? Nenarazili jste ani na jednu chybu z těch co jsem vypsal?

    Proč si Apple dává na čas s M1X? #47467

    Promin, ale ted motas nekolik veci dohromady.
    Googlu a ani Applu nikdo nic nevybral. Pokud se objevili databaze k google uctu s prihlasovacimi udaji a hesly, tak jedine diky hlouposti android uzivatelu co instaluji jakoukoliv blbost a hlavne odkudkoliv... Tohle se applu netyka.
    Dvoufazove overeni muzes obejit, ale musis mit pristup k danemu telefonu. Takze opet jedine android a to hooodne stary android.

    Virus? A kde by se ti tam prosimte vzal?
    Snad nejsi tak hloupej, aby jsi kradl aplikace a nasledne to stejne zarizeni pripojoval fyzicky do firemni site 😀

    Proč si Apple dává na čas s M1X? #47468

    🙂 píše:
    Promin, ale ted motas nekolik veci dohromady.

    Googlu a ani Applu nikdo nic nevybral. Pokud se objevili databaze k google uctu s prihlasovacimi udaji a hesly, tak jedine diky hlouposti android uzivatelu co instaluji jakoukoliv blbost a hlavne odkudkoliv... Tohle se applu netyka.

    Dvoufazove overeni muzes obejit, ale musis mit pristup k danemu telefonu. Takze opet jedine android a to hooodne stary android.

    Virus? A kde by se ti tam prosimte vzal?

    Snad nejsi tak hloupej, aby jsi kradl aplikace a nasledne to stejne zarizeni pripojoval fyzicky do firemni site 😀

    2x mi přišel mail od googlu ať si změním heslo, že bylo mezi ukradenými. Nebyl to spam. Nemám android. Z 500px mi přišel mail, že mi bylo vypnuté dvoufázové ověření aniž bych to udělal já nebo 500px. Dvěma rodinným příslušníkům se pokusili vykrást bankovní účet, jednomu úspěšně. Nebyla to jejich chyba. Nikdo nepotřeboval jejich interakci ani telefon. Tohle se prostě stává.

    Opravdu nevím kde by se mi tu vzal virus. Tak proč o něm pořád mluvíte? Téma je M1 procesor a co je s mým počítačem. Né moje inteligence nebo obor.

    Proč si Apple dává na čas s M1X? #47469

    Jezkovy vocka, to asi nemas iPhone, ktery ti po prihlaseni sdeli ze tve heslo je mezi uniklymi a mel by jsi si ho zmenit. A ne, Applu a ani Googlu zadna hesla neunikla.
    Proste jen kontroluji databaze jiz uniklych hesel z mnoha sluzeb a pokud najdou shodu hesla, tak daji varovani uzivateli. Ono totiz v dnesni dobe neni duvod pri utoku pouzivat znacny vykon pro generovani hesel, kdyz existuji databaze se stovkama milionu takovych extra silnych kombinaci.

    500px neni Google a ani Apple. Ti meli, co si pamatuji hesla v plain a unikly jim hesla VSECH uzivatelu.
    Pohadku o vykradeni bankovniho uctu a ze to nebyla chyba majitele uctu tady nezkousej, to ti nikdo nesezere 😉

    Ja o zadnem viru nemluvim, k nemu jsi dosel ty sam popisem jak funguje firma a jejich zamestnanec.

Odpověď na: Proč si Apple dává na čas s M1X?

celý text

.