Zavřít reklamu

Přemýšleli jste někdy nad tím, co světu i v dnešní vyspělé době ještě chybí a ulehčilo by to alespoň částečně život? Vsadím se, že alespoň párkrát určitě ano. I největší světové společnosti si tuto otázku často pokládají. Vždyť bez ní by nevznikly takové výkřiky moderní technologie jako první prototypy autonomních aut, drony či chytré domácí spotřebiče. Apple jde se svými myšlenkami ještě o kousek dál a právě se snaží zrealizovat něco, co by mohlo změnit zdravotní péči po celém světě.

Jablečné společnosti o naše zdraví vážně jde. Zatím se však nezmohla na žádný větší počin, než různé tréninkové plány a aplikace do svých zařízení. Teď si ale hodlá ukousnout o poznání větší sousto a pustit se do něčeho, co by mohlo nadobro pozměnit a hlavně zjednodušit zdravotní péči ve světě. Chce totiž vytvořit komplexní úložiště zdravotních záznamů, které by bylo dostupné z našich iPhonů a umožnilo by rychlé sdělování zdravotních údajů lékařům, přenos nejrůznějších laboratorních výsledků, receptů na léky a celkově kompletní zdravotní zprávu pacienta. Informaci přinesl server CNBC.

Podle dostupných informací už má Apple dokonce i speciální tým, který celý tento program zaštiťuje. Ten vytváří jakousi spojku mezi vývojáři, nemocnicemi a společnostmi, které budou muset být v tomto projektu též zainteresovány. Pokud se myšlenka Applu opravdu podaří uskutečnit, vznikne opravdu propracovaný systém, který bude navíc velmi snadno sdílný s lékaři.

Blýská se na lepší časy?

Projekt je však vcelku komplikovaný a už samotné vybrání kompetentních vývojářů, kteří jsou prověření a obeznámeni s pravidly práce s přenosem elektronických zdravotních záznamů. Apple už je však údajně začal vybírat. Navíc začal pravděpodobně spolupracovat se skupinami, které právě větší informovanost a kontrolu nad zdravotními údaji pacientů podporují. Údajně začal i pokukovat po společnosti, která se zabývá cloudovými službami, které by Apple do své služby též rád zahrnul.

Centralizovaný způsob shromáždění zdravotních údajů o pacientech by umožnil lékařské komunitě překonat stávající překážky, které se občas naskýtají právě kvůli špatnému sdílení informací mezi jednotlivými institucemi. Navíc sami pacienti mnohdy vědí o svém zdravotním stavu úplné minimum právě z důvodu špatné dostupnosti informací, které se k nim mnohdy vůbec nedostanou.

Společnost Apple již nějakou dobu umožňuje uživatelům svých zařízení zaznamenávat různé lékařské údaje a informace do aplikace Zdraví. Do ní se zaznamenávají například i údaje o tepové frekvenci z Apple Watch. Vytvoření komplexní platformy pro sdílení zdravotních informací by však byl zcela jistě velký krok dopředu a rozhodně tím správným směrem.

health-fb

Dnes nejčtenější

.