Zavřít reklamu

iPhone 5cSpor mezi Applem a FBI bude pravděpodobně ještě nějakou dobu plnit stránky všelijakých internetových médií, píšících o Applu. Dnešek nebude výjimkou. Podle nejnovějších zpráv si FBI jednorázově zaplatila za službu hackerům, kteří jí pomohli prolomit ochranu snad nejdiskutovanějšího iPhonu 5c na Zemi. Pokud by to byla pravda, společnost Cellebrite by tak dostala jednu z nejlepších marketingových kampaní, jakou si mohla kdy přát, v podstatě za nic, resp. za nepotvrzené zprávy kolující internetem. 

Nejnovější informace ve sporu FBI x Apple pochází ze včerejška, kdy The Washington Post informoval o tom, že FBI zaplatila neznámé skupině hackerů za to, že se dostanou do již zmiňovaného iPhonu 5c. Jednalo se o jednorázovou platbu za jednu konkrétní akci. Hackeři měli využít tzv. „Zero day exploit“ tj. zaútočit na dosud neznámou chybu v systému a následně jí využít pro přístup do telefonu.

Přesný způbob vniknutí zůstává stále neznámý, stejně tak jako finanční obnos, který FBI hackerům za službu zaplatila. Některé zdroje ale informují o tom, že agentura využila softwarové chyby, která umožnila využití hardwarové metody pro nabourání do telefonu, neboť tato hardwarová metoda obešla vestavěné počítadlo na zadávání špatných pokusů o odemčení. Toto počítadlo za normálních okolností smaže data ze zařízení, pokud se překročí určitý počet špatných zadání. Pokud se FBI podařilo tento systém obejít, velmi jim to usnadnilo práci, jelikož dostali téměř nekonečně mnoho možností na zkoušku.

16512-13416-16320-13026-iphone5c-guts-l-l

Totožnost skupiny hackerů je také neznámá. Jeden z nich by prý ale měl být tzv. „grey hat“ což je označení pro osobu, která prodává znalosti o softwarových/systémových dírách v zabezpečení vládám nebo jiným organizacím. Všechny zainteresované subjekty samozřejmě nic nekomentují, tudíž si budeme muset zase pár dní počkat na další informace.

hackers_security_password-100004008-gallery

Zdroj: Appleinsider

Dnes nejčtenější

.