Zavřít reklamu

Po neuvěřitelných 13 letech čekání na českou Siri svitla tuzemským uživatelům kapka naděje v momentě, kdy se začalo spekulovat o tom, že se letošní WWDC ponese v duchu umělé inteligence. O to hořčí chuť měla včerejší konference, kde Apple skutečně představil vlastní umělou inteligenci vytvořenou ve spolupráci s OpenAI a věnoval ji polovinu celé prezentace. Umělá inteligence je nedílnou součástí iPadOS 18, iOS 18 a také macOS 15. Bohužel, i když samotné OpenAI plně podporuje češtinu a dokáže s vámi česky bez jakýchkoli problémů komunikovat, Apple nepřinese v letošním roce podporu pro jiný jazyk, než pro angličtinu.

Umělou inteligenci si neužijí letos ani ty země, které již roky mají podporu Siri, natož pak ČR. Problém je to mnohem větší, než v případě samotné Siri, protože Apple Intelligence, jak se AI od Applu nazývá, nebude fungovat pro našince vůbec. Je jedno, zda si s ní chcete povídat nebo zda chcete, aby vám z obrázku vymazala objekty, které na něm nechcete mít. Tedy ani funkce, které jsou čistě vizuálního charakteru a není potřeba žádný jazyk, nebude AI od Applu v ČR nabízet. Vzhledem k tomu, že je na AI závislá velká část novinek v iOS 18 a iPadOS 18, máme zkrátka smůlu a užijeme si v podstatě pouze možnost upravit si Control Center a změnit si barevný vzhled ikonek.

To, že budou mít Američané možnost posílat přes satelit sms, na to můžeme také zapomenout, když zde ani po dvou letech ještě Apple nezprovoznil satelitní SOS volání, které je například v Rakousku dostupné již déle než rok. Samozřejmě nemůžeme počítat ani s posílání „peněz přes AirDrop“ – tedy funkcí Tap to Cash. Pokud se vám zdály super turistické mapy, zapomeňte na ně, protože ty nové, co Apple včera představil, budou nabízet pouze americké národní parky. Bohužel tedy místo toho, aby se nám Apple přiblížil a pomocí AI sjednotil jazyky, opět se nám víc a víc vzdaluje a z nových funkcí v podstatě téměř žádná zásadní není určena pro náš trh.

Produkty, které Apple nabízí, jsou bezesporu skvělé a sám je používám již dvě desítky let, ovšem na druhou stranu v posledních letech Apple sám tím, jak (ne)inovuje samotný hardware například u iPhone nebo Apple Watch ukazuje, že mnohem důležitější než hardware je software. Bohužel nyní se ukázalo, že tomu tak sice je, ovšem novinky jsou jen pro vyvolené za velkou louží.

Dnes nejčtenější

.