Zavřít reklamu

Lithium-iontové baterie v iPhonech přirozeně degradují s časem. Proto je důležité udržovat baterii vašeho iPhone v dobrém stavu, aby vám co nejdéle vydržela. Zde je několik způsobů, jak zpomalit degradaci baterie vašeho iPhone.

Vyhněte se úplnému vybití a nabití

Podle společnosti Apple si iPhony po zhruba 500 nabíjecích cyklech zachovají pouze až 80 % své původní kapacity baterie. Jeden nabíjecí cyklus proběhne, když použijete 100 % baterie vašeho iPhone – například jste včera využili 50 % a dnes dalších 50 %. Obecně tedy platí, že čím méně iPhone používáte, tím méně nabíjecích cyklů proběhne a baterie vám vydrží déle. Navíc udržování zařízení s plným nabitím nebo zcela vybité může negativně ovlivnit zdraví baterie vašeho iPhone. Z tohoto důvodu byste se měli snažit udržovat zařízení co nejvíce mezi 40 % a 80 % baterie, abyste zachovali její zdraví.

Vypněte nepotřebné funkce

Abyste spotřebovali méně nabíjecích cyklů a udrželi zdraví baterie vašeho iPhone, měli byste vypnout všechny funkce, které absolutně nepotřebujete. Doporučujeme například vypnout funkce náročné na spotřebu energie, jako je aktualizace aplikací na pozadí. To provedete tak, že přejdete do Nastavení > Obecné > Aktualizace na pozadí a přepnete na Vypnuto. Pro další úsporu baterie na vašem iPhone a maximální využití plného nabití můžete vypnout funkci neustále zapnutého displeje (pokud ji váš iPhone má) a povolit automatický jas, aby váš iPhone automaticky snížil jas obrazovky, kdykoli je to z hlediska prostředí vhodné. Automatický jas zapnete tak, že přejdete do Nastavení > Zpřístupnění > Displej a velikost textu a přepnete na Vypnuto u položky Automatický jas.

Nenechávejte iPhone příliš dlouho bez nabíjení

Baterie lithium-iontových telefonů mají omezenou životnost, což znamená, že byste se měli o baterii svého iPhone starat, pokud chcete z něj i nadále těžit. Jedním z největších zabijáků baterie smartphonu je její úplné vybití. Důvodem je, že když se článek baterie vybije a zůstane tak dlouho, může v extrémním případě vstoupit do stavu hlubokého vybití a už nikdy nefungovat. Naštěstí baterie iPhone si i po vypnutí telefonu stále uchovávají rezervní náboj, aby se tomuto problému předešlo. Pokud se vám však iPhone vybije, měli byste jej znovu nabít co nejdříve. Abyste se tomu vyvarovali, využijte režimu nízké spotřeby vašeho iPhone, když je baterie na 20 % nebo méně, dokud se nedostanete k zásuvce.

Vyhněte se extrémním změnám teplot

Pokud svůj iPhone ochráníte před extrémními teplotami, pomůžete jeho baterii projít celou životností bez poškození základních komponent. Proto může mít dbání na toto opatření vliv na udržení zdraví baterie vašeho iPhone. Extrémně nízké teploty mohou zkrátit životnost baterie a ovlivnit její schopnost udržet nabití nebo ji dokonce úplně vyřadit z provozu. Na druhou stranu extrémní výkyvy mohou trvale zabránit používání některých funkcí telefonu, například způsobit praskliny v samotném zařízení, což může ovlivnit celkový výkon baterie.

Bonusový tip: Správné skladování iPhone

Náš poslední tip se týká iPhonu, který chcete uložit. Když si koupíte nový iPhone, není nutné starý vyhazovat. Udržování funkčního zařízení jako záložního je jedním z ekologických způsobů, jak zabránit tomu, aby se váš starý iPhone stal elektronickým odpadem. Je však nezbytné udržovat zdraví baterie vašeho iPhone; jinak byste mohli příště, až ho vyndáte ze šuplíku, najít nefunkční zařízení. Před uložením stačí nabít baterii vašeho iPhone na přibližně 50 procent a vypnout ji, aby se zabránilo spotřebě baterie. Poté si nastavte připomenutí, abyste iPhone znovu nabití na 50 procent každých šest měsíců, pokud víte, že ho nebudete mezitím používat ani nabíjet.

Závěr

Přestože neexistuje způsob, jak úplně zabránit tomu, aby baterie iPhone s časem ztrácely na účinnosti, můžete životnost svého zařízení prodloužit tím, že podniknete preventivní opatření, která jsme uvedli výše. Kromě toho, že vám pomůžete udržet váš iPhone v provozu po mnoho let, udržení zdraví baterie může odstranit zpomalení, pády aplikací a další problémy. Proto tyto tipy využijte k tomu, aby baterie vašeho iPhone zůstala v dobrém stavu. A pokud už je na takové rady pozdě, můžete zvážit výměnu baterie vašeho iPhone, místo abyste kupovali celý nový iPhone.

Příslušenství pro lepší nabíjení:

  • Cestovní powerbanka: Můžete si pořídit vhodnou powerbanku, která vám pomůže udržet váš iPhone nabitý na cestách.
  • Nabíječka do auta: Pokud často cestujete autem, nabíječka do auta vám umožní udržovat iPhone nabitý během jízdy.
  • Pouzdro s baterií: Některá pouzdra na iPhone mají integrovanou baterii, která vám pomůže prodloužit životnost baterie vašeho iPhone.

Příslušenství nejen pro nabíjení vašeho iPhonu zakoupíte například zde.

Dnes nejčtenější

.