Zavřít reklamu

Včerejší Apple Keynote přinesla odhalení suverénně nejlepších tabletů současnosti. Řeč je konkrétně o iPadech Pro, které světu vyráží dech jak svými perfektními OLED displeji, tak i designem či výkonem. Jsou však dvě věci, ve kterých udělal Apple poměrně překvapivě u těchto modelů drobný krok zpět.

Při porovnání iPadů Pro 2022 s nejnovější generací narazíte na dva zajímavé downgrady a jedno tak trochu kontroverzní rozhodnutí ve formě odstranění fyzického slotu pro datové SIM karty. Co se pak týče downgradů, jedním z nich je nepodpora mmWave 5G sítě, která nabízí velmi vysoké rychlosti internetového připojení, avšak jen na místech, která jsou hustě pokryta 5G signálem. iPady Pro s podporou mmWave však byly v minulosti dostupné jen v USA, takže kompletní přechod nynější generace na sub-6GHz, který je obecně využitelnější na místech s nižším pokrytím (respektive nižší hustotou 5G vysílačů). Tento downgrade nás tedy mrzet ve výsledku nemusí. 

Co však zamrzet může, tedy alespoň v případě, že jste využívali iPady Pro pro focení, je absence ultraširokoúhlého fotoaparátu. Zatímco předešlá generace disponovala duálním fotoaparátem ve složení 12MPx širokoúhlý + 10MPx ultraširokoúhlý fotoaparát, iPady Pro 2024 disponují jen jednoobjektivovým fotoaparátem a to konkrétně s rozlišením 12MPx. Na místo druhého objektivu se pak přesunul velký LiDAR senzor. Proč tomu tak je sice můžeme jen hádat, nicméně je dost dobře možné, že si Apple prostě jen uvědomil, že iPad není vyloženě zařízením, na které chce člověk ve větší míře fotit a tedy je zbytečné zde mít duální fotoaparát – tím spíš, když je kvalita ultraširokoúhlého fotoaparátu citelně horší než kvalita širokoúhlého fotoaparátu.  

iPady Pro si lze předobjednat například zde

Dnes nejčtenější

.