Zavřít reklamu

Včera oznámené finanční výsledky Applu za 1. čtvrtletí letoška nebyly zřejmě tím nejzajímavějším, co si kalifornský gigant na daný večer připravil. V hovoru s investory, který po oznámení výsledků vedl Tim Cook a další přední představitelé Applu, bylo totiž oznámeno, že Apple chystá obří zpětný odkup vlastních akcií. 

Apple má dle svých slov v plánu konkrétně zpětný odkup vlastních akcií v hodnotě 110 miliard dolarů, což je jen pro představu 2,5 bilionu korun. Vzhledem k astronomické částce tak asi nikoho příliš nepřekvapí, že se jedná o největší zpětný odkup akcií v historii USA. Co jej k tomu vede sice Apple neoznámil, nicméně obecně se dá říci, že zpětným odkupem akcií se zvýší podíl akcionářů firmy, kteří si její akcie nechají. Cena akcií navíc kvůli odkupu naroste, jelikož jich bude „v oběhu“ menší množství, respektive bude jejich dostupnost nižší. Akcionáři, kteří si akcie ponechají, tedy zpětným odkupem akcií ze strany Applu vydělají. 

Obecně bude velmi zajímavé sledovat, jak se Applu po finanční stránce v nadcházejících měsících a letech povede. Pravdou totiž je, že uplynulé čtvrtletí nepatří opět mezi ty nejlepší, jelikož se Apple jak v tržbách, tak i ziscích meziročně propadl. Analytici sice očekávali propad ještě větší, nicméně ani ten, který Apple nakonec oznámil, není příliš potěšující – tím spíš, když je z něj evidentní, že kalifornského giganta „netlačí bota“ už „jen“ v prodejích iPadů a Maců, které se logicky po odeznění pandemie COVID-19 a návratu mnoha lidí z Home Office zpět do kanceláří, propadly, ale taktéž v prodejích iPhonů. Tržby z nich totiž meziročně klesly z 51,3 miliard dolarů na 45,96 miliard dolarů. Je tedy evidentní, že netáhnou tolik jako v předešlých letech. 

Dnes nejčtenější

.