Zavřít reklamu

Apple minulý týden uvedl, že odstranil emulátor herní konzole GameBoy iGBA z App Store, protože porušoval jeho Pokyny pro hodnocení aplikací ( konkrétně části 4.3 o spamu a 5.2 o autorských právech), nicméně v danou chvíli nesdělil žádné konkrétní podrobnosti. iGBA byla napodobeninou open-source aplikace GBA4iOS od vývojáře Rileyho Testuta. Emulátor se po svém vydání tento víkend dostal na vrchol žebříčku App Store, někteří lidé si však stěžovali, že jde o nepovedenou kopii plnou reklam.

Testut o víkendu ve svém příspěvku na sociální sítí Threads uvedl, že se zdá, že Apple „schválil kopii GBA4iOS“. „Nikomu jsem nedal svolení k tomu, aby tohle dělal, a přesto teď aplikace sedí na vrcholu žebříčku (přestože je plná reklam a sledování),“ uvedl, a sarkasticky poznamenal, že je „hodně rád, že existuje App Review, aby ochránil spotřebitele před podvody a kopírkami tohoto typu.“  Úryvek z části 5.2 Pokynů pro hodnocení aplikací týkající se duševního vlastnictví apeluje na vývojáře, aby se ujistili, že jejich aplikace obsahuje pouze obsah, který vytvořili oni sami, nebo ke kterému mají licenci k použití.

Zpočátku nebylo jasné, zda Apple odstranil iGBA proto, že měl pocit, že aplikace okopírovala GBA4iOS, nebo z jiných důvodů. Je zajímavé, že iGBA umožňuje uživatelům iPhonů nahrávat jakékoli ROM hry Game Boy stažené z webu, ale odstranění aplikace vzbuzuje pochybnosti o tom, zda Apple povolí aplikace pro nahrávání ROM v App Store. Na své webové stránce zákaznické podpory v USA společnost Nintendo uvádí, že stahování pirátských kopií jejích her je nelegální. Není jasné, zda společnost Nintendo kontaktovala společnost Apple. Apple nicméně nakonec uvedl, že ačkoli byla funkčnost iGBA schválena, aplikaci z App Store odstranil poté, co se dozvěděl, že se jedná o kopírovací aplikaci, která okopírovala návrh jiného vývojáře, což se pravděpodobně týká aplikace GBA4iOS.

Dnes nejčtenější

.