Zavřít reklamu

V posledních letech alarmujícím způsobem narůstá počet spamových e-mailů. Aby společnost Apple ochránila uživatele před podvodnými phishingovými e-maily, zavedla novou funkci s názvem Skrýt můj e-mail. S účtem ‌iCloud+‌ Apple posunulo hranice této funkce ještě dál, protože nyní dokáže chránit uživatele v různých aplikacích Apple, včetně Safari, Mailu a dalších.

V dnešním článku si vysvětlíme, co je funkce Skrýt můj e-mail, jak funguje a jak mohou uživatelé využít této fantastické funkce na ochranu soukromí.

Co je funkce Skrýt můj e-mail od Applu?

Možná už se to stalo i vám. Zaregistrujete se na bezplatné webové stránce nebo službě pomocí své primární e-mailové adresy. O pár dní později zjistíte, že máte schránku plnou nevyžádané pošty od neznámých odesílatelů a webů, na kterých jste se ani neregistrovali. Ve skutečnosti se za tím vším skrývá fakt, že zmíněná služba, u které jste se zaregistrovali, (pravděpodobně) sdílí vaši e-mailovou adresu marketingovým webům, které vám pak posílají tyto nevyžádané e-maily. Aby tomu Apple zabránil, představil již před časem funkci s názvem Skrýt můj e-mail.

Tato funkce vytvoří novou, jedinečnou a náhodnou e-mailovou adresu, když se zaregistrujete na webové stránce nebo v aplikaci na iPhonu, Macu nebo iPadu. Tím se zajistí, aby se vaše soukromá e-mailová adresa s weby nesdílela. Řekněme, že vaše primární e-mailová adresa je frantapepajednicka@nejlepsimail.cz. Při registraci na webové stránce se zobrazí výzva k použití funkce Skrýt e-mail. Pokud zvolíte ano, Apple okamžitě vygeneruje náhodnou, jedinečnou alfanumerickou e-mailovou adresu, například kostkovanyUbrus69@privaterelay.appleid.com. Nově vygenerovanou adresu můžete okamžitě pustit z hlavy – ta se dostane pouze k poskytovateli služby, a Apple z ní bude zprávy automaticky přeposílat na vaši skutečnou e-mailovou adresu. Další výhodou funkce Skrýt můj e-mail je, že automaticky filtruje veškeré spamové zprávy. Apple také uvádí, že nečte ani nezpracovává žádný obsah v e-mailových zprávách, které procházejí přes službu přepojení.

Skrýt můj e-mail v rámci iCloud+

Až doposud jste mohli funkci Skrýt můj e-mail používat pouze k tomu, abyste skryli vaši e-mailovou adresu před aplikacemi a weby, když si na nich vytváříte účet nebo se přihlašujete k odběru newsletterů. S funkcí ‌iCloud+‌ společnost Apple přidala možnost chránit vaši e-mailovou adresu i při odesílání e-mailů a placení pomocí služby Apple Pay. Nyní, kdykoli použijete aplikaci Mail k odeslání e-mailu, objeví se možnost Skrýt můj e-mail. Tímto se vygeneruje jedinečná e-mailová adresa a příjemce neuvidí vaši primární e-mailovou adresu. Všechny odpovědi a e-maily odeslané na tuto jedinečnou e-mailovou adresu však budou doručeny do vaší schránky.

Jak spravovat Skrýt můj e-mail na iPhonu

Pokud chcete na iPhonu spravovat funkci Skrýt můj e-mail, postupujte podle následujícího návodu.

  • Spusťte Nastavení.
  • Klepněte na panel s vaším jménem.
  • Klepněte na iCloud.
  • V sekci iCloud+ klepněte na Skrýt můj e-mail.

Zde najdete nejen seznam všech platforem, na kterých jste již využili službu Skrýt můj e-mail, ale například také možnost pro okamžité vytvoření nové „falešné“ e-mailové adresy. Nově vygenerovanou adresu můžete libovolně změnit nebo její vytvoření jednoduše odložit na později.

 

Dnes nejčtenější

.