Zavřít reklamu

Když Apple na loňské WWDC světu oficiálně představil svůj první AR/VR headset Vision Pro, svět zaujal nejen jeho funkcemi, ale taktéž cenou. Ta je totiž v porovnání s konkurenčními headsety astronomická, byť je pravda, že technicky je na tom Vision Pro podstatně lépe. I přesto však mnozí jablíčkáři Apple za nastavení ceny této novinky tvrdě kritizují a po čerstvě zveřejněném průzkumu analytické společnosti Omdia budou kritizovat pravděpodobně ještě víc. 

Omdia se zaměřila konkrétně na cenu hardwarových komponentů, ze kterých je Vision Pro sestaven. Znovu tedy zdůrazňujeme, že následující řádky se budou týkat jen a pouze CENY DÍLŮ, nikoliv ceny vývoje produktu, operačního systému pro něj a tak podobně. Podle výše zmíněné společnosti zaplatí jen za díly pro každý Vision Pro Apple nejméně 1542 dolarů, tedy takřka o 2000 dolarů méně, než za kolik headset jako takový prodává. 

Nejdražším dílem Vision Pro jsou jeho 1,25“ micro-OLED displeje, které jsou v něm použity dvakrát, kdy pro každé oko je jeden. Cena jednoho tohoto displeje, za jehož výrobou stojí Sony, je přitom 228 dolarů – za dva tedy Apple zaplatí 456 dolarů. Druhou nejdražší položkou jsou pak čipy M2 a R1, které headset pohání. Jejich cenu však Omdia skrze text zveřejněný na CNBC bohužel neuvádí. 

Už z dat, které jsou k dispozici, můžeme nicméně říci, že materiál pro Vision Pro utratí Apple poměrově méně než za materiál za nejnovější iPhony 15 (Pro) – tedy samozřejmě při porovnání s jejich prodejní cenou. Například iPhone 15 Pro Max je schopen vyrobit za 558 dolarů, zatímco jej prodává za 1199 dolarů. iPhone 15 pak vyrábí za 423 dolarů, zatímco jej prodává za 799 dolarů. Zde se ale sluší jedním dechem dodat, že u nové generace iPhonů nemusí do jejich ceny započíst mnohaletý vývoj započatý de facto od nuly, nasmlouvání zcela nových výrobních kontraktů na komponenty, které doposud nebyly vyráběny a tedy jim musí být přizpůsobeny fabriky a samozřejmě ani vývoj zbrusu nového operačního systému. 

Podtrženo, sečteno – cena komponentů, ze kterých je Vision Pro sestavený, se sice může zdát na první pohled v porovnání s prodejní cenou docela nízká, avšak je třeba brát v potaz i fakt, že pro tento produkt musel Apple vyřešit spoustu věcí, které u iPhonů či jiných produktů už řešit nemusí, jelikož s nimi „jen“ navazuje na předešlou generaci. Ve výsledku je proto velmi pravděpodobné, že má Apple z každého prodaného headsetu výrazně méně peněz, než kolik mu procentuálně přináší iPhony.

Dnes nejčtenější

.