Zavřít reklamu

Společnost Apple opakovaně hájila uzavřenost svého App Storu argumentem, že díky stoprocentní kontrole nad aplikacemi nemůže dojít k tomu, že by se v nabídce jejího online obchodu objevil podvodný nebo škodlivý software. Nedávné události ale svědčí spíše o opaku.

Společnost Apple je opět obviňována ze schválení podvodné aplikace ve svém obchodě iOS App Store. Tentokrát vývojáři kryptopeněženky Rabby Wallet varují své uživatele před falešnou verzí své aplikace, která je k dispozici pro uživatele iPhonů a iPadů. Vývojáři Rabby Wallet na svém profilu na síti X uvedli, že v App Storu je k dispozici podvodná aplikace, která používá název a identitu platformy.

Aplikace s názvem Rabby Wallet & Crypto Solution byla v App Store k dispozici nejméně čtyři dny. Na Redditu už se stihli ozvat někteří uživatelé s tím, že jim falešná krypto aplikace ukradla peníze. Postižení uživatelé se snažili kontaktovat společnost Apple, aby ji na podvod upozornili, stejně jako skutečné vývojáře, kteří za Rabby Wallet stojí. I po několika dnech byla však podvodná aplikace v App Store stále dostupná. Společnost Rabby Wallet navíc tvrdí, že do App Store předložila svou oficiální aplikaci, ale Apple schválil falešnou aplikaci dříve než tu skutečnou.

Bohužel to není poprvé, co byla falešná aplikace Rabby Wallet pro iOS schválena společností Apple. Rabby Wallet žádá své uživatele, aby si její aplikaci stáhli výhradně prostřednictvím oficiálních webových stránek. Apple aplikaci sice po několika dnech odstranil a vývojář, který ji distribuoval, bude také vyřazen z programu Apple Developer Program, kritice se ale cupertinská společnost z pochopitelných důvodů neubránila.

V loňském roce se s falešnou aplikací využívající její jméno k podvodu na uživatelích iOS v podobné situaci potýkala i jiná aplikace kryptopeněženky. Mluvčí společnosti Apple tehdy uvedl, že společnost se vždy snaží zajistit bezpečnost uživatelů při stahování aplikací z App Store.

Nedávno musel své uživatele před podvodnou aplikací dostupnou v App Store varovat také populární správce hesel LastPass. Vzhledem k tomu, že Apple chce, aby jeho uživatelé věděli, že App Store je „bezpečným a důvěryhodným místem“ kvůli změnám, které přicházejí do EU, měla by společnost podle uživatelů i vývojářů zlepšit svůj proces kontroly, aby zajistila, že podvodné aplikace nebudou v obchodě schváleny, nebo alespoň že budou po zjištění okamžitě odstraněny.

Uživatelé, kteří v App Store identifikují podvodnou nebo podvodnou aplikaci, ji mohou nahlásit prostřednictvím webové stránky reportaproblem.apple.com.

Dnes nejčtenější

.