Zavřít reklamu

Společnost Apple v průběhu času obohatila své chytré hodinky Apple Watch o celou řadu funkcí včetně detekce fibrilace síní. Tato funkce byla přidána již před několika lety, a v nesčetných případech se zásadním způsobem osvědčila. Své o tom ví například pár ze Summerville v Jižní Karolíně.

Média tento týden přinesla příběh Jeffa a Ellen Priestových, kteří hodinkám Apple Watch připisují zásluhu na odhalení srdeční choroby, která se projevila u nic netušícího Jeffa. Ten údajně seděl jako obvykle na gauči, když se na jeho hodinkách Apple Watch objevilo upozornění, že má náhlou fibrilaci síní. Pro muže bez zdravotních problémů a bez rodinné anamnézy z toho mohl vyplynout jen jeden závěr:„Myslel jsem si, že je s hodinkami něco v nepořádku,“ uvedl Priest, 65letý prorektor Univerzity Jižní Karolíny v Aikenu, který odešel do důchodu, a dodal, že se v danou chvíli cítil zcela normálně.

Jeffova žena Ellen naštěstí celou věc brala podstatně vážněji, a rozhodla se s ním navštívit ordinaci lékaře, odkud je oba pustili až o několik hodin později, kdy Jeffa stabilizovali pomocí léků. Včasné odhalení AFib může mít pro lidi s tímto tichým srdečním onemocněním zásadní význam. Bez hodinek Apple Watch však mohl být výsledek zcela jiný. Pokud se fibrilace síní neléčí, může vést k mrtvici nebo srdečnímu infarktu. „Fibrilace síní (AFib) je typ nepravidelného srdečního rytmu, kdy horní komory srdce bijí nesynchronizovaně s dolními komorami,“ vysvětluje Apple v dokumentaci k hodinkám Apple Watch. „Podle CDC trpí AFib přibližně 2 % lidí mladších 65 let a 9 % lidí starších 65 let. Nepravidelnosti srdečního rytmu jsou s přibývajícím věkem stále častější. Někteří jedinci s AFib nepociťují žádné příznaky.“

Dnes nejčtenější

.