Zavřít reklamu

Umělá inteligence hýbe světem čím dál tím víc a nelze se tak absolutně divit tomu, že se jí snaží využít čím dál tím víc společností. Jednou z nich je i startup Glass Imaging, který se zaměřuje na vylepšování fotek právě pomocí umělé inteligence a to zejména těch focených na mobilní telefony. Ty jsou totiž v současnosti suverénně nejvyužívanější fototechnikou současnosti a tak se nelze divit tomu, že chce Glass Imaging právě jejich oblibu využít. A nutno říci, že její výsledky jsou již nyní natolik dobré, že do ní začal investovat Google zřejmě s cílem získat její technologii pro budoucí smartphony se systémem Android, případně exkluzivně pro nové Pixely.

Softwarové řešení Glass Imaging se snaží o zlepšení fotografie vyfocené na smartphone hned v několika rovinách počínaje úpravou hardwarových nedostatků čoček, pokračujíc přes odstraňování šumu a konče doladěním ostrosti, barev a celkově detailů na fotkách. Výsledky jsou pak již nyní velmi dobré, o čemž se ostatně můžete přesvědčit na snímcích v galerii níže. Jen pro zajímavost, fotky upravované softwarem startupu byly pořízeny na iPhone 15 Pro Max, který se řadí mezi nejlepší fotomobily světa. Jak však můžete sami vidět, oproti AI jsou jeho výchozí snímky docela chabé (avšak zase reálné). 

Aby kvality svého AI řešení startup dokázal, nahrál svůj software do Motoroly Edge 40 Pro, kterou následně poslal na otestování serveru DxOMark, jenž se na testování fotoaparátů smartphonů zaměřuje dlouhodobě. Výsledek byl potom skoro až neuvěřitelný. I tento nezávislý test totiž potvrdil, že řešení Glass Imaging dokáže výslednou fotku vylepšit na zcela novou úroveň. Například snímky vyfocené na teleobjektiv získaly po úpravě přes Glass Imaging o 50 bodů více než bez něj, i díky čemuž tak telefon poskočil mezi 15 nejlépe hodnocených fotosmartphonů současnost. Jak nicméně již zaznělo výše, služby tohoto startupu si již začal pojišťovat Google, který do něj stihl nalít zatím přes 9 milionů dolarů. Prvních smartphonů, které budou technologií Glass Imaging vybaveny, se zřejmě dle šéfa tohoto startupu dočkáme v průběhu letoška, přičemž právě vzhledem k vazbám na Google se dá očekávat, že budou poháněny právě Androidem. A je dokonce dost dobře možné, že se bude jednat přímo o Pixely od Googlu. 

Dnes nejčtenější

.