Zavřít reklamu

První AR/VR headset z dílny Applu ve formě Vision Pro se začne prodávat již tento pátek. Dnes proto skončilo informační embargo, které Apple uvalil na média, kterým tento headset s předstihem zapůjčil, a my se tak dozvídáme, jak jej recenzenti a youtubeři z USA hodnotí.

The Verge hodnotí Vision Pro jako produkt obsahující spoustu nápadů, které jsou naprosto neuvěřitelně promyšlené – natož v první iteraci tohoto produktu. O to zajímavější je však to, že některé nápady vlastně ukazují, že vize lidí ohledně budoucích technologií minimálně v horizontu několika nadcházejících let jsou zcela mimo mísu. Například rozšířená realita jako taková se ve spojení s Vision Pro ukazuje podle The Verge jako svým způsobem k ničemu, jelikož virtuální realita je daleko otevřenějším a využitelnějším světem. Podobně lze popsat i sledování očí a rukou, které je sice v případě Vision Pro naprosto precizní, avšak z hlediska komfortu zkrátka myš, klávesnici a dotykové displeje nenahradí. A právě tyto věci dělají z Vision Pro do jisté míry kontroverzní produkt. „V této věci je tolik technologií, které působí buď jako kouzlo, pokud fungují, avšak také mohou působit jako velké negativum, které vás jen frustruje, pokud daná věc nefunguje,“ stojí v recenzi. 

Ani recenzentka Joanna Stern z The Wall Street Journal nevnímá novinku jako ryze pozitivní. I ona potvrzuje, že je velká, těžká a její výdrž baterie je na nic. Stejně tak není na Vision Pro k dispozici větší množství propracovaných aplikací a ty, které k dispozici jsou, zase trpí chybami. Nicméně z hlediska funkčnosti jako takové se jedná o produkt jako ze sci-fi filmu. „Mám aplikace rozmístění po celé mé domácí kanceláři. Nad sporákem se mi vznáší několik virtuálních časovačů a vedle toho se dívám na hologramy mého dítěte, jak hladí lamu. Tento headset je tím nejlepším, co jsem kdy vyzkoušela. Je mnohem pokročilejší než Meta Quest Pro a Quest 3, avšak taky o poznání dražší.“ 

Scott Stein z CNETu je nadšený z kvality displejů, které jsou dle jeho slov neuvěřitelně živé, sytě barevné a zkrátka úžasné. „Nejenže jsou displeje ve Vision Pro skvělé pro sledování filmů, což Apple ostatně neustále vyzdvihuje, ale jsou zkrátka lepší než jakákoliv jiná televize či obecně obrazovka v mém domě,“ píše ve své recenzi. 

Mark Spoonauer z Tom’s Guide není úplně spokojen s vydrží baterie, jelikož je svými 2,5 hodinami limitujícím. Připojení přímo do elektrické sítě tedy bude pro delší práci nezbytné. „Konkurenční náhlavní soupravy pro smíšenou realitu mají baterie zabudované, což je rozhodně pohodlnější. Na druhou stranu jsou ale i méně výkonné,“ říká například. 

Podívejte se i na videorecenze: 

Dnes nejčtenější

.