Zavřít reklamu

I když na světě existuje mnoho bezdrátových standardů, většina běžných uživatelů si vybaví Blutooth, Wi-Fi a možná bezdrátové nabíjení. Právě o Bluetooth bude dnes řeč. Na úvod se hodí připomenout, že Bluetooth je standard bezdrátové komunikace, který umožňuje výměnu dat na krátkou vzdálenost mezi elektronickými zařízeními.

Vyvinula ho společnost Ericsson v roce 1994 a modrý zub mu říkáme proto, protože jej Ericsson pojmenoval po dánském králi z 10. století Haraldu Bluetooth Gormssonovi, který sjednotil Dánosko a část Norska. Technologie Bluetooth měla totiž stejný cíl a to sice sjednotit různá zařízení z různých odvětví na univerzální standard, který jim dovolí vzájemnou komunikaci a výměnu dat a informací. Samotné logo Bluetooth se skládá ze dvou severských run, které znázorňují první písmena jména a přijmení onoho dánského krále, kterému se Bluetooth říkalo proto, protože miloval borůvky a měl často modré zuby.

Bluetooth funguje na rádiových vlnách ve frekvenčním pásmu 2,4 gigahertzů (GHz) pomocí techniky nazývané frekvenčně přeskakující rozprostřené spektrum (FHSS). FHSS umožňuje Bluetooth rychle přepínat frekvence v rámci určeného pásma, čímž se minimalizuje rušení z jiných bezdrátových zařízení pracujících ve stejném spektru. Díky této technice může fungovat na stjeném pásmu 2,4 Ghz jak Wi-Fi tak Bluetooth bez toho, aniž by se vzájem rušily.

Dnes nejčtenější

.