Zavřít reklamu

Včerejší oznámení řady zásadních změn pro iOS, které se v něm na území Evropské unie objeví již na začátku března v rámci updatu 17.4, vyvolalo mezi jablíčkáři četné diskuze ohledně toho, zda se jedná o přínos, nebo spíš negativum. Ať už patříte do prvního či druhého tábora, vězte, že Apple je s těmito novinkami hrubě nespokojen a kdyby je po něm EU nevyžadovala, do iOS je nikdy neimplementuje. V novém dokumentu zveřejněném na vývojářském portálu například přiznává, že tyto novinky učiní z iPhonů méně bezpečná zařízení. 

V dokumentu stojí konkrétně to, že novinky oznámené pro iOS v Evropské unii do systému zavádí nové možnosti pro malware, podvody, nezákonný a škodlivý obsah či další hrozby pro soukromí a bezpečnost. Apple v něm dále píše, že kvůli novinkám je ve velkém ohrožení jeho schopnost odhalovat škodlivé aplikace, bojovat proti nim a přijímat proti nim i jakákoliv opatření, stejně jako nebude schopen pomáhat uživatelům s řešením problémů, které jim tyto aplikace způsobí. „Tyto změny omezujeme jen na Evropskou unii, protože se obáváme jejich dopadů na soukromí a bezpečnost našich uživatelů – což zůstává i nadále naší prioritou,“ píše Apple v tomto dokumentu dále. 

Apple se však samozřejmě bude snažit i tak zajistit majitelům iPhonů maximální bezpečnost. Po vývojářích bude chtít například to, aby jejich alternativní obchody s aplikacemi i aplikace prošly notářským ověřením, které zkontroluje, zda neobsahují viry a malwary. Nicméně obsah jako takový Apple kontrolovat nebude, takže kvalitu aplikací mimo App Store nezaručí nikdo a nic. 

„Pokud není alternativní distribuce správně řízena, představuje pro uživatele a vývojáře zvýšené riziko pro soukromí, bezpečnost a zabezpečení. Patří sem rizika plynoucí z instalace softwaru od neznámých vývojářů, na které se nevztahují požadavky programu Apple Developer Program, instalace softwaru, který ohrožuje integritu systému malwarem nebo jiným škodlivým kódem, distribuce pirátského softwaru, vystavení nezákonnému, nevhodnému a škodlivému obsahu kvůli nižším standardům obsahu a moderování a zvýšené riziko podvodů, podvodů a zneužití. Společnost Apple má menší možnost tato rizika řešit a v souvislosti s těmito problémy poskytovat zákazníkům podporu a vracet jim peníze. I přes ochranná opatření řada těchto rizik přetrvává,“ stojí v závěru dokumentu Applu. Je tedy vskutku otázkou, zda má smysl se na tyto novinky těšit či nikoliv. 

Dnes nejčtenější

.