Zavřít reklamu

Společnost Apple zavedla spolu s vydáním operačního systému iOS 17.3 novou, nenápadnou, ale užitečnou funkci s názvem Ochrana odcizených zařízení. Jak tato novinka funguje a co vše uživatelům přináší?

Obvykle platí, že pokud vám někdo ukradne iPhone, je bez znalosti přístupového kódu v podstatě ztracený. Může se ale stát, že se dotyčnému podaří ukradený iPhone odemknout dříve, než stihnete učinit jakákoliv opatření. Právě pro tyto případy je zde funkce Ochrana odcizených zařízení, díky které jste ve větším bezpečí i v případě, že by se do něj zloděj mohl nějakým způsobem dostat.

Jakmile se totiž vašeho iPhonu zmocní někdo, kdo jej dokáže odemknout, může pomocí přístupového kódu změnit heslo Apple ID, vyřadit uživatele z přihlášených zařízení a během několika sekund získat úplnou kontrolu nad účtem.

Společnost Apple tento problém v operačním systému iOS 17.3 řeší zavedením volitelného bezpečnostního zpoždění pro změnu kritických informací. Funkce se nazývá Ochrana odcizených zařízení a aktivuje se, když se váš iPhone nachází mimo důvěryhodná místa, jako je domov nebo práce.

Za pevně daných okolností nebude s aktivovanou Ochranou odcizeních zařízení možné měnit zásadní součásti Apple ID nebo nastavení zařízení bez dvojího biometrického ověření a hodinové prodlevy. Vzhledem k tomu, že se uživatelé nebudou moci spolehnout na možnost náhradního hesla, budou se zapnutou ochranou odcizených zařízení pro tyto akce vyžadovány biometrické údaje:

  • Používání hesel nebo přístupových klíčů uložených v aplikaci Hesla
  • Žádosti o novou Apple Card
  • Zobrazení virtuální karty Apple Card
  • Vypnutí režimu ztráty
  • Vymazání veškerého obsahu a nastavení
  • Provádění určitých akcí s Apple Cash a v aplikaci Peněženka
  • Používání platebních metod uložených v Safari
  • Použití iPhonu k nastavení nového zařízení

Při výše uvedených akcích bude uživatel vyzván k zadání biometrických údajů, jako je Face ID nebo Touch ID, aby mohl pokračovat. Zloděj pravděpodobně nebude schopen biometrické ověření zfalšovat.

Při některých operacích se přesto vrátí k zadání přístupového kódu, například při ověřování Apple Pay. V takovém případě budou moci uživatelé využít ochranu proti podvodům, pokud zloděj provede neoprávněnou transakci.

Zpoždění zabezpečení se objeví při pokusu o změnu kritických nastavení, jako je heslo k Apple ID. Pokud se zloděj pokusí získat přístup k těmto nastavením, musí ověřit biometrické údaje, souhlasit s hodinovým zpožděním a po uplynutí hodiny znovu ověřit biometrické údaje, aby mohl akci dokončit.

K bezpečnostnímu zpoždění dojde v následujících situacích:

  • Změna hesla Apple ID
  • Aktualizace nastavení zabezpečení účtu Apple ID, například odebrání důvěryhodného zařízení, důvěryhodného telefonního čísla, klíče pro obnovení nebo kontaktu pro obnovení.
  • Změna přístupového kódu iPhonu
  • Přidání nebo odebrání Face ID nebo Touch ID
  • Vypnutí funkce Najít
  • Vypnutí ochrany před odcizením zařízení

Důvěryhodná místa naučená systémem, jako je domov nebo práce, odstraňují bezpečnostní zpoždění. Bezpečnostní zpoždění platí i pro případ biometrických údajů, takže může být nepohodlné čekat hodinu pokaždé, když je třeba změnit některé z výše uvedených nastavení – důvěryhodná místa tento problém zmírňují.

Ochrana před odcizením zařízení by měla obětem poskytnout dostatek času na to, aby zjistily, že se jejich zařízení ztratilo, přihlásily se ke svému Apple ID a poté aktivovaly režim ztráty. Jakmile je zařízení v režimu ztráty, zloděj už nemá k zařízení přístup, nemůže měnit nastavení ani dělat nic jiného bez biometrických údajů.

Díky této hodinové prodlevě, pokud zloději nějakým způsobem ukradnou zařízení, odemknou ho známým přístupovým kódem, přejdou na stránku Nastavení, aby zahájili změnu, a pak oběť obelstí, aby ověřila biometrické údaje pro tento první sken, bude muset zloděj ještě počkat další hodinu, aby změnu dokončil. Je velmi nepravděpodobné, že by se zloděj během této hodiny zdržel u oběti nebo k ní měl přístup dvakrát, čímž se možnost změny hesel, jako je Apple ID, pro zloděje zcela eliminuje.

Dnes nejčtenější

.