Zavřít reklamu

Váš router je napaden malwarem

Pokud jste zaznamenali některý z příznaků přítomnosti napadení vašeho počítače, stojí za to zpozornět, infikovány mohou totiž být i váš modem a router. „Miliony lidí na celém světě nevědí, že jejich počítače nebo zařízení zprostředkovávající přístup k internetu jsou zneužívány malwarovými roboty,“ říká Roger Grimes, odborník na kybernetickou bezpečnost ze společnosti KnowBe4. Tito boti běží tiše na pozadí při prohlížení webu, špehují vaši online aktivitu a dokonce využívají vaše zařízení k útokům na jiné lidi a společnosti. Všechny tyto aktivity mohou zahlcovat šířku pásma a citelně tak zpomalovat rychlost internetu.

Co dělat?

Chcete-li svá zařízení (včetně Wi-Fi směrovače a modemu) chránit před škodlivým softwarem, ujistěte se, že veškerá elektronika využívá nejnovější verze softwaru. Znamená to také chovat se zodpovědně při stahování aplikací, zejména pak těch z neověřených zdrojů. Máte-li pocit, že je vaše internetové připojení pomalé, můžete nejprve vyzkoušet některý z antivirových softwarových nástrojů a provést skenování. Touto cestou lze odhalit, zda jste se nestali obětmi útoku a případně podniknout další kroky.

Váš hardware je zastaralý

Kdy jste naposledy měnili svůj modem, router? Pokud je vaše odpověď „nikdy“, možná přicházíte o možnost mít rychlejší připojení. Starý nebo zastaralý hardware, včetně směrovačů, modemů a access pointů, často nemusí podporovat novější a rychlejší standardy v oblasti bezdrátových sítí. Vývoj přitom jde kupředu poměrně rychle.

wifi-1861612_1280

Co dělat?

Samozřejmě nemusíte hardware měnit pokaždé s příchodem nového standardu, ovšem zhruba po uplynutí každých čtyřech nebo pěti let je výměna na místě. Tím zajistíte, že budete mít k dispozici nejšířeji podporované technologie. Případně též není od věci kontaktovat technickou podporu poskytovatele a ujistit se, že vaše zařízení splňuje příslušné požadavky, abyste tak plně využili potenciál vašeho připojení.

Jiná zařízení ruší váš signál

Jednou z poměrně častých příčin nízké rychlosti internetu jsou blízké Wi-Fi routery a další zařízení s přístupem k síti, která se ucházejí o stejné připojení. Stejně jako rádia využívají signály Wi-Fi různé frekvence nebo kanály pro streamování a stahování obsahu. Když se však k jednomu nebo více z nich snaží přistupovat příliš mnoho zařízení, může dojít k jejich přeplnění. To bývá problém především v budovách, jako jsou bytové domy.

Co dělat?

Řešením může být přepnutí na jiné, méně přeplněné kanály na směrovači Wi-Fi. Chcete-li to provést, přejděte do nastavení zařízení a vyhledejte na internetu pokyny pro změnu kanálů na modemu. (Postup se bude lišit v závislosti na poskytovateli připojení a hardwaru.) Bezpečné bude použití kteréhokoli z 11 dostupných kanálů, ale ideální je vybrat kanály 1, 6 nebo 11, které se navzájem nepřekrývají. Pomoci dokáže také změna bezdrátového připojení z 2,4GHz na 5GHz, protože toto pásmo je využíváno méně často, pročež je také méně zahlcené.

Špatné umístění Wi-Fi

Přestože se to tak nemusí na první pohled jevit, umístění routeru je poměrně klíčová věc, která má významný vliv na sílu Wi-Fi, což můžete ve výsledku pocítit i na rychlosti. Stěny, nábytek, podlahy, ale také nejrůznější kovové prvky konstrukce, jako jsou traverzy a podobně, mohou omezovat nebo dokonce bránit šíření signálu ve vaší domácnosti, přičemž neméně důležitým faktorem je také vaše vzdálenost od zdroje. Pracujete-li tedy například v prvním patře rodinného domu a váš router se nachází o patro níže na chodbě nebo třeba v pokoji na opačné straně, pak existuje eventualita, že takový odstup bude mít za následek snížení intenzity, potažmo stability připojení.

company-3376859_1920

Co dělat?

Je-li to možné, vyberte pro svůj router místo, které je ideálně v centru domácnosti, na vyvýšeném místě a v dostatečné distanci od fyzických překážek a elektrických zařízení, která by mohla způsobovat rušení. Pokud bydlíte ve větším prostoru, lze hluchá místa a nedostatečnou úroveň signálu kompenzovat pomocí Wi-Fi extenderů nebo mesh rozšířeními, která posílí signál Wi-Fi tak, aby dosáhl do všech koutů vašeho domova.

Jste online ve špičce

Někdy patří mezi viníky pomalého připojení bohužel také aspekty, které nemůžete přímo ovlivnit. Patří mezi ně přetížení sítě ve špičce. Stejně jako když k vaší domácí Wi-Fi přistupuje s náročnějšími požadavky příliš mnoho zařízení najednou, může vysoké zatížení sítě mít vliv na rychlost internetu. To pocítíte zvláště, pokud pracujete z domova během tradičního pracovního dne od devíti do pěti, protože právě tehdy jsou nároky nejvyšší.

smart-watch-821557_1920

Co dělat?

I když nemůžete příliš ovlivnit používání internetu ostatními lidmi, můžete se pokusit uspořádat si pracovní dobu tak, abyste se době, kdy využití sítě čelí největšímu náporu, alespoň z části vyhnuli.

Váš router neupřednostňuje důležité činnosti

Zamyslete se nad všemi zařízeními, která jsou současně připojena k vaší Wi-Fi, od Apple TV přes iPhone až třeba po chytrý zvonek. Tato zařízení jsou užitečná, máte-li jich však k internetu připojeno příliš mnoho, může to představovat brzdu, protože váš router nedokáže rozlišit mezi položkami s vyšší a nižší prioritou. Všechny tak vysávají drahocennou šířku pásma, zatímco se snažíte dokončit pracovní prezentaci.

D-link QoS 064

Co dělat?

Změňte nastavení routeru tak, aby upřednostňoval důležité činnosti a nedůležitá zařízení měla v síti nižší prioritu. Ačkoli se přesné pokyny liší v závislosti na poskytovateli a typu zařízení, nejlepší je hledat v nabídce položku QoS.

Nedostatek výkonu

Až se vám příště nebude načítat Netflix a vy budete spílat na svůj počítač nebo se ptát, proč máte tak pomalý internet, zkontrolujte rychlost vašeho připojení. Ta měří množství dat, které lze přes síť přenést za jednu sekundu. Čím nižší je, tím těžkopádnější bude vaše schopnost streamovat, hrát hry a stahovat.

Test rychlosti screen

Co dělat?

Rychlost své Wi-Fi sítě zjistíte tak, že vyhledáte a provedete test rychlosti na Googlu. Pokud chcete získat více Mb/s a zvýšit tak rychlost, máte zhruba 2 možnosti. Pořídit nový internetový tarif s vyšší rychlostí, pakliže je to u vás technicky možné, přičemž dalším možným krokem je v některých případech varianta upgradu na hardware, který bude podporovat větší šířku pásma. V obou případech vám pomůže posoudit vaše možnosti poskytovatel internetového připojení.

Máte otevřeno příliš mnoho programů na pozadí

Jistě jsou situace, pro které neplatí, že by mělo smysl každou aplikaci na pozadí ukončovat s cílem ušetřit tak systémové prostředky pro to, co je pro vás důležité. Na druhou stranu přílišné množství softwaru, který může průběžně přistupovat k síti ke kontrole aktualizací nebo odesílání a přijímání dat, má rozhodně svůj vliv, což platí také pro množství otevřených karet ve vašem prohlížeči.

iPad bar-621033_1920

 

Co dělat?

Řešení je jednoduché. Pomoci si můžete ukončením nepotřebných aplikací a zavřením nedůležitých karet v mobilním zařízení nebo na počítači. V druhém případě se může ukázat jako užitečné po tomto úkonu ještě provést restart, aby tak došlo k vymazání veškeré rezervované paměti ze zavřených karet.

Potřebujete lepšího poskytovatele

Dalším záludným viníkem ovlivňujícím rychlost a spolehlivost Wi-Fi je typ poskytovatele internetových služeb. Ať už se jedná o kabelové, optické, satelitní nebo DSL připojení, ne všechny internetové služby jsou stejné. Vše závisí na místě. Různí poskytovatelé internetu nabízejí v různých regionech rychlejší a spolehlivější služby, takže se může stát, že nabídka vašeho aktuálního poskytovatele ve vybrané lokalitě není optimálním řešením.

Mapa internetu ČR screen

Co dělat?

Změna poskytovatele internetu přinejmenším stojí za zvážení. Chcete-li najít nejvíce vyhovující a nejspolehlivější nabídku ve svém okolí, můžete se podívat na Mapu internetu, za kterou stojí Ministerstvo průmyslu a obchodu. Stačí zde vyhledat adresu bydliště a mapa zobrazí podrobnosti o pokrytí a rychlosti.

Váš modem potřebuje restart

Když všechno ostatní selže, je klasickou a často spolehlivou metodou „vypnout a znovu zapnout“. Routerům a modemům může po určité době dojít paměť, což způsobí zahlcení a zpoždění. Obnovení paměti čas od času umožní routeru najít lepší kanály s menším provozem, čímž lze opět docílit zvýšení rychlosti.

jak restartovat router

Co dělat?

Stiskněte tlačítko napájení na modemu, routeru a před opětovným zapnutím nechte zařízení vypnuté nejméně 10 sekund. Pokud se připojení k internetu vrátí do normálu, problém je s největší pravděpodobností ve směrovači. Pokud ne, je nejspíš čas zavolat poskytovateli internetu a zeptat se: „Proč je můj internet tak pomalý?“

Dnes nejčtenější

.