Zavřít reklamu

V dnešní recenzi částečně navážeme na tu poslední, kde jsme měli model JBL Wave Buds, neboť dnes se podíváme na další z řady dostupnějších sluchátek od společnosti JBL. Tentokrát jde však o model Wave Beam, který by měl za cenu kolem 2 000 korun nabídnout o něco lepší zážitek, než posledně testovaný model. Cenový rozdíl mezi oběma modely je zhruba 500 korun, tak se pojďme podívat, co za něj dostanete navíc.

Specifikace

V tomto případě se o zvuk u tohoto modelu starají také 8mm dynamické měniče, jež disponují frekvenčním rozsahem 20 Hz – 20 kHz a citlivostí 100 dB. O provoz pak integrované baterie o kapacitě 48 mAh v případě sluchátek jako takových, a 530 mAh v případě nabíjecího pouzdra. Díky těmto bateriím pak sluchátka nabídnou výdrž až 8 hodin na jedno nabití a celkově až 32 hodin v kombinaci s plně nabitým pouzdrem. Nabití z prázdna do plna zabere zhruba 2 hodiny, ale i u tohoto modelu najdeme funkci QuickCharge, kdy za 10 minut na nabíječce získáte zhruba 2 hodiny poslechu. Z hlediska výbavy sluchátka nabízí certifikaci odolnosti IPx2 (odolnost proti vodě a prachu), funkce Smart ambient, TalkThru, Ambient Aware a Voice Aware, mikrofony pro hands free telefonování a rozšířené možnosti ovládání prostřednictvím aplikace JBL Headphones. Sluchátka váží 4,4g (+ 39,5g nabíjecí pouzdro) a jsou k dispozici ve čtyřech barevných variantách, a to v černé, bílé, modré a béžové/hnědé.

Provedení

I v tomto případě jsou sluchátka i nabíjecí pouzdro vyrobené z plastu, který je i zde v matném provedení, díky kterému se sluchátka i pouzdro dobře drží. Na rozdíl od posledně testovaného modelu však tento disponuje spíše tradičnějšími proporcemi a provedením. Sluchátka jako taková jsou tedy mají klasickou stopku a tvarově připomínají běžné AirPods. Jiné je i nabíjecí pouzdro, které, na rozdíl od minule, disponuje spíše klasičtější konstrukcí s uzavíratelným víčkem a tvarem, který připomíná mírně zvětšené pouzdro od AirPods Pro. I zde se však na čelní straně nachází notifikační dioda indikující stav baterie a na spodní straně nabíjecí USB-C konektor. Ani u tohoto modelu není z hlediska provedení příliš co vytknout.

Ovládání

Ovládací schéma sluchátek je stejné jako u předešlého testovaného modelu z řady Wave. Na každém sluchátku se nachází jeden dotykový panel, na který jsou namapované specifické ovládací povely. Zatímco na levém sluchátku se ovládá hlasitost (jedno klepnutí pro zvýšení, dvojité klepnutí pro snížení hlasitosti) a aktivace Siri (dlouhé podržení), na tom pravém se ovládá poslech hudby (play/pause, skip), hovory a také hlasová asistentka Siri.

Další vrstvou ovládání je doprovodná aplikace JBL Headphones, ve které je možné zapínat a upravovat funkci Ambient Aware a TalkThru, dále je zde možnost vícepásmového ekvalizéru s několika přednastavenými presety, možnost personalizace dotykových ovládacích gest, zapnutí/vypnutí a citlivost funkce VoiceAware (slyšení vlastního hlasu ve sluchátkách), nastavení kvality zvuku skrze funkci Smart Audio (se zaměřením na audio a video), zapínání/vypínání informačních notifikací, SoundLimiter pro omezení maximální hlasitosti, lokalizační funkce Find My Buds (která z vybraného sluchátka pustí velice hlasitý zvukový signál) a v neposlední řadě také funkci pro šetření baterie. V aplikaci je pochopitelně možné aktualizovat i firmware sluchátek či si stáhnout jejich návod k použití. Celkově aplikace JBL Headphones nabízí širokou škálu personalizace jak zvuku, tak ergonomie a ovládání a je skvělé, že se tato funkcionalita postupně dostává i k těm nejlevnějším modelům v portfoliu značky.

Ergonomie

Sluchátka jsou velice lehká, v uších dobře sedí a během nošení nikterak nepřekáží. Jedná se o sluchátka se špuntovou konstrukcí, k čemuž se vážou jak její negativa (někomu tento typ sluchátek prostě nesedí, nebo je nepohodlný), tak i pozitiva (utěsnění, izolace). Za předpokladu správně zvolených silikonových špuntů (k dispozici jsou celkem tři velikosti S, M a L) jsou sluchátka pohodlná a dostatečně stabilní, míra pasivní izolace je na solidní úrovni.

Zvuk

Vzhledem k ceně sluchátek jim není ani po zvukové stránce co vytknout. Defaultní zvukový projev mírně akcentuje basy, nicméně v rámci aplikace JBL Headphones je možné si s ekvalizérem pohrát do takové míry, že výsledný charakter zvuku je výrazně jiný, než je při defaultním nastavení sluchátek. Po zvukové stránce tedy sluchátka nabídnou velice široký a univerzální přednes, který bude vyhovovat naprosté většině uživatelů. Měniče nabízí poměrně čistý a v kontextu ceny také bohatý zvuk, který je velice příjemný na poslech. Díky konstrukci sluchátka dobře izolují okolní hluk a to i navzdory chybějící funkci ANC. Je však nutné podotknout, že zvukový profil sluchátek je velice podobný, ne-li totožný s předešlým testovaným modelem Wave Buds. Z hlediska zvuku tedy příplatek zhruba 500 Kč nedává příliš smysl.

Závěr

JBL Wave Beam jsou téměř totožně povedená bezdrátová sluchátka, jako předchozí testovaný model. I zde najdeme dobrý zvukový projev se širokými možnostmi jeho přizpůsobení, velmi slušnou výdrž baterie a velice solidní výbavu, za kterou by se nemusely stydět i dražší modely jiných značek. V případě tohoto modelu je však třeba brát v potaz příplatek zhruba 500 korun, za který kromě jiného designu a drobně se lišící softwarové výbavy nic jiného nedostanete, ani funkci ANC, která je však i zde však částečně suplována konstrukcí sluchátek. JBL Wave Beam tak míří na ty, kdo hledají poněkud tradičnější konstrukci sluchátek, a kterým nevyhovuje design Wave Buds. Kromě designu jde totiž o prakticky totožné modely.

JBL Wave Beam si můžete zakoupit zde

Dnes nejčtenější

.