Zavřít reklamu

Letos jsem prožil tolik významných okamžiků, jako svatba v Bratislavě, svatba v Itálii, očekávání prvního potomka, výlet na WWDC, výlet na F1 a koupě nového domu, že jsem téměř zapomněl, jak rychle uplynul další rok od okamžiku, kdy jsem poprvé vzal do ruky iPhone 14 Pro. Nyní mám před sebou iPhone 15 Pro a je na čase se mu důkladněji věnovat. Zajímá mě, zda tento nový model dokáže ve světle všech těch událostí, které jsem za poslední rok prožil, vyvolat úsměv na mém obličeji a zda se lidem z Cupertina opět podařilo vnést do nejnovějšího iPhonu něco z toho slavného „Apple Magic“. Recenze iPhone 15 Pro nám na to dá odpověď, a doufám, že si ji budete užívat stejně jako já jsem si užil samotného testování.

recenze iphone 15 pro

Recenze iPhone 15 Pro

iPhone 15 Pro přináší nový design po několika letech, a i když na první pohled může působit jako jemná změna, rychle zjistíte, že má významný vliv. Nový design zahrnuje zaoblené hrany, což výrazně zlepšuje ergonomii a pohodlí při držení telefonu. Může být však vhodné použít ochranný obal, který zachová tuto příjemnou ergonomii. Co se týče přítomnosti akčního tlačítka nebo změny portu z Lightning na USB-C, tyto změny nemají zásadní dopad na vzhled telefonu.

Jedním z výrazných prvků je jeho hmotnost. I když se na první dotek nemusí zdát výrazně lehčí než iPhone 14 Pro, po několika hodinách nebo dnech používání si uvědomíte, jaký rozdíl to udělá. Nový iPhone 15 Pro je skutečně lehčí a tento rozdíl si všimnete, ať už držíte telefon v ruce nebo ho nosíte v kapse. Materiál, ze kterého je vyroben, má vliv nejen na vzhled telefonu, ale také na jeho váhu. To je význačné, protože většina uživatelů použije ochranný obal, který často zakrývá vzhled telefonu. Použití titaniálního materiálu výrazně snižuje váhu telefonu, což lze cítit i tehdy, kdy telefon nevidíte.

Použití samotného titanu má také vliv na vzhled rámečků telefonu. Ty nyní sestávají z broušeného titanu, ačkoli Apple na svých prezentacích zdůrazňuje, jakým způsobem je struktura titanu viditelná, ve skutečnosti je to spíše záležitostí osvětlení na prezentacích. V praxi je textura titanových rámečků patrná pouze z velmi blízka a za dobrého osvětlení. Tyto rámečky nejsou ani zcela matné, ani zcela lesklé; nachází se někde mezi tím. Jsou méně náchylné na otisky prstů než předchozí modely, ale nelze tvrdit, že na nich nezůstávají žádné stopy.

Pokud jste měli obavy, že rámečky a zadní část telefonu mají zcela odlišné odstíny, jak se mohlo zdát z webových fotografií Apple, ve skutečnosti jsou barvy totožné a telefon působí kompaktněji a menším dojmem než předchozí generace. Apple také uvedl, že rámečky kolem displeje jsou menší, ale v praxi je těžké si toho všimnout, dokonce i při srovnání s iPhone 14 Pro. Pravděpodobně jsou tam, ale rozdíl je tak nepatrný, že není pozorovatelný. Stejně tak je rozdíl ve velikosti telefonu tak malý, že předešlá generace silikonových pouzder lze použít na iPhone 15 Pro prakticky bez problémů.

iphone 15 pro recenze

Novým materiálem nebyl pouze samotný telefon, ale také USB-C na USB-C kabel, který je součástí balení. Tento nový kabel má opletenou konstrukci a působí více luxusním dojmem než předchozí verze. I když se jedná jen o kabel, při investici do telefonu v ceně až 48 000 Kč je důležité mít k němu odpovídající kabel, a nyní je to konečně zahrnuto.

S věkem a se zkušenostmi z různých částí světa si více uvědomuji důležitost ekologických snah společností, jako je Apple, které se snaží vytvářet produkty s ohledem na životní prostředí. Malé detaily, jako je recyklace materiálů, mají pro mě větší význam než pokusy o projevování se veřejně za lepší planetu. Ačkoliv to možná mnoho lidí nezajímá, osobně si cením snahy Applu o udržitelnost a ekologii při výrobě jejich produktů.

USB-C, se kterým umí iPhone kouzlit

Uběhlo dlouhých 11 let od chvíle, kdy byl konektor typu Lightning zaveden a nahradil předchozí 30 pinový konektor. Dnes, jedenáct let později, dochází k další významné změně, a to na konektoru typu USB-C. Bez ohledu na to, zda tato změna souvisí s regulacemi Evropské unie, nebo je výsledkem strategického rozhodnutí společnosti Apple, můžeme nyní potvrdit, že máme nový konektor v iPhone, který by měl zůstat standardem, dokud Apple nerozhodne o úplném opuštění jakéhokoli konektoru.

iphone 15 Pro usb-c

To, co by se mohlo zdát jako drobná změna, ve skutečnosti přináší zásadní výhodu. Když vyrazíte na dovolenou, nyní potřebujete pouze jeden kabel pro nabíjení všech zařízení, včetně GoPro, iPhone a MacBooku. iPhone 15 Pro vám nyní také umožňuje nabíjet další zařízení ze svého USB-C portu. Pokud připojíte k telefonu AirPods, iPhone nebo Apple Watch s baterií pod 100 %, začnou se automaticky dobíjet přímo z vašeho iPhonu. Zda tuto funkci v praxi využijete, závisí na vašich potřebách, ale možnost nabíjení dalších zařízení z vašeho iPhonu je užitečná, zejména pokud chcete pomoci kamarádovi s dobíjením jeho iPhonu.

Další výhodou přítomnosti USB-C je schopnost propojit váš iPhone 15 Pro s televizorem nebo monitorem. Avšak zde existuje jedna význačná omezení. I když naleznete monitory s USB-C konektorem, televizory s touto funkcí jsou stále velmi omezené, a to pouze dva modely od společností HiSense a Xiaomi. Možnost je zajímavá, ale v případě televizorů není aktuálně prakticky využitelná. Naopak u monitorů je tato funkce mnohem užitečnější, protože monitorů s USB-C konektorem je na trhu více než u televizorů. Připojil jsem iPhone 15 Pro k Apple Pro Display XDR s rozlišením 6K a byl jsem zvědavý na výsledek. Telefon okamžitě rozpoznal připojený monitor, který má vlastní nastavení v telefonu. V sekci „Zobrazení a jas“ v telefonu najdete možnosti pro oba displeje, což vám umožní nastavit jas, přepínat mezi SDR a HDR a povolit automatickou změnu zobrazení.

Jakmile připojíte telefon k monitoru pomocí kabelu, můžete ihned sledovat v reálném čase veškeré aktivity prováděné na telefonu. Tento zážitek odpovídá tomu, co Apple prezentoval na svých akcích. Neexistují žádné zpoždění a zobrazení na monitoru je skutečně identické s tím na telefonu. V případě, že jste na úvodní obrazovce nebo v menu, monitor zobrazuje obsah, aby odpovídal poměru stran telefonu, což je přirozené pro orientaci na výšku. Nicméně, jakmile spustíte jakoukoliv aplikaci nebo video, které podporuje režim zobrazení na celou obrazovku, monitor automaticky přepne na tento režim. Můžete si tedy užívat sledování filmů, hraní her, prohlížení fotografií nebo provádění dalších činností, které vás napadnou.

Například, když spustíte aplikaci Disney+ a váš telefon je připojen k monitoru, můžete sledovat vybraný film na celé obrazovce monitoru, zatímco iPhone slouží jako ovladač. To vám umožňuje vybírat titulky, zvukové stopy a přetáčet film pomocí telefonu. Stejně tak některé hry, jako například True Skate, nabízejí různé prvky na displeji telefonu a zároveň jiné prvky na připojeném monitoru. V případě hry True Skate, kde ovládáte fingerboard pomocí prstů, na displeji telefonu vidíte jen fingerboard, zatímco na monitoru je zobrazen jezdec provádějící akce podle vašich pokynů. Vývojáři mají také možnost využívat displej telefonu pouze jako ovladač, což vám umožňuje transformovat váš telefon do herní konzole. Alternativně můžete připojit k telefonu herní ovladač a připojit telefon k monitoru, čímž z něj vytvoříte herní konzoli. S použitím USB-C hubu můžete dokonce připojit myš, klávesnici a monitor, což vám umožní provádět klasické úkoly, jako je práce s emailem nebo textovým editorem, a přeměnit tak váš telefon v něco podobného počítači, jako iPad s klávesnicí.

Pokud jde o přenosovou rychlost, osobně posílám tak malé objemy dat mezi iMacem a iPhone, že mi vždy naprosto dostačuje AirDrop. Avšak v případě, že potřebujete přenášet větší datové objemy, je USB-C výrazně rychlejší než Lightning. Zatímco přes Lightning port bylo maximální rychlostí pro přenos dat 480 Mb/s, USB-C dosahuje až 10 Gb/s. Tuto rychlost můžete využít nejen při přenosu dat mezi počítačem a iPhonem, ale Apple poprvé v historii iPhonu přináší možnost ukládat video na externí úložiště během jeho nahrávání. Stačí připojit externí SSD disk a můžete v reálném čase ukládat video nahrávané v rozlišení ProRes 4K a 60 fps. To znamená, že pokud se vážně věnujete nahrávání dlouhých záběrů, máte nyní možnost využít iPhone v plné míře.

IMG_4598

USB-C představuje značný pokrok. Jak velký pokrok to bude, závisí na tom, jak často a jak intenzivně svůj iPhone využíváte. Pokud často nahráváte video na externí disk nebo pravidelně přenášíte velká množství dat mezi MacBookem a iPhonem, budete nadšeni z výhod, které USB-C nabízí. To bude zcela odlišný případ než u mě, kdy port vlastně využiji jen dvakrát za rok, kdy potřebuji rychle nabít telefon. Nicméně, ať už patříte kamkoliv mezi tyto uživatele, nemáte důvod stěžovat si na přechod na USB-C.

Akční tlačítko – jakmile si na něj zvyknete, zamilujete si ho!

Nad tlačítky pro zvýšení a snížení hlasitosti nyní najdete akční tlačítko, které nahradilo přepínač tichého a hlasitého režimu. Toto tlačítko vám umožňuje rychle vyvolat předem nastavené funkce pouhým stiskem, dokonce i tehdy, kdy je váš telefon uzamčený. Osobně jsem se do tohoto tlačítka zamiloval! Můžete si vybrat z několika funkcí, které chcete přidružit k tomuto tlačítku, jako je tichý režim, režim soustředění, fotoaparát, svítilna, diktafon, překlad, lupa, zkratka a zpřístupnění. Pokud tedy často využíváte některou z těchto funkcí, můžete ji jednoduše aktivovat stiskem tohoto tlačítka. Já jsem si vybral svítilnu a teď mohu jednoduše zapnout světlo, když podržím toto akční tlačítko stisknuté. I když byste tyto funkce mohli ovládat v control center, stisk tohoto akčního tlačítka vytváří zcela odlišný zážitek a přináší vám pocit, jako byste skutečně drželi v ruce svítilnu nebo diktafon.

Nastavení, které chcete použít pro akční tlačítko, si můžete upravit v systémových nastaveních iOS a kdykoliv je měnit podle svých potřeb. Když pak stisknete toto tlačítko a aktivujete určitou funkci, na displeji se objeví animace v rámci dynamic island, která vám oznamuje, kterou funkci jste právě spustili, a stejná animace se zobrazí při vypnutí této funkce. Každá funkce má svou vlastní animaci, což vytváří pěkný vizuální efekt. Funkce, jako je diktafon nebo hlasové poznámky, spustí animaci v dynamic islandu, což nejenže vypadá skvěle, ale také vám umožní využít zbylou část displeje pro další aktivity na telefonu. Pokud se zajímáte o to, jak zjistit, který zvukový režim je právě aktivní, můžete snadno přepínat mezi hlasitým a tichým režimem přímo z control center. Když je tichý režim aktivní, uvidíte symbol tichého režimu vedle loga vašeho operátora v horním panelu displeje.

apple iphone 15 pro

Zaměření na programovatelné tlačítko, které nahradilo původní tlačítko pro přepínání hlasitosti, na první pohled působí jako skvělý nápad, jak jsem již dříve zmínil. Osobně jsem se do tohoto tlačítka zamiloval. Je však třeba mít na paměti, že když začnete používat toto Akční tlačítko, můžete si nastavit pouze jednu jedinou funkci, což v podstatě znamená, že jste omezeni stejně jako dříve. Pokud jste předtím nepoužívali funkci pro přepínání hlasitosti, nyní máte možnost přidat funkci, kterou používáte častěji, což je samozřejmě skvělé. Avšak opět jde pouze o jedinou funkci a pro všechny ostatní budete stále muset používat control center. Pokud jste předtím často využívali možnost přepínání hlasitosti, teď máte stejnou funkci, ale pouze v jiném provedení. Nezáleží na tom, jakou funkci si nakonec vyberete, budete omezeni na jedinou, dokud ji nepozměníte. To je pochopitelné, ale může být omezující, protože si můžete vybrat pouze jednu funkci, kterou budete mít k dispozici, dokud ji nepozměníte.

IMG_4680

Také co se týče zvyku, může být aktivace tohoto tlačítka poněkud neobvyklá. Když držíte telefon v ruce a máte na něm například originální silikonový obal od Applu, vaším přirozeným postojem prstu bude spočívat na tlačítku pro změnu hlasitosti, nikoli na Akčním tlačítku. Vzhledem k tomu, že tlačítka jsou prakticky stejné velikosti a nelze je na omak odlišit, musíte prostřednictvím hmatu zjistit, zda je váš prst na prvním tlačítku a zda aktivujete funkci skrytou pod Akčním tlačítkem, nebo jen upravujete hlasitost. Mám však důvěru v to, že Apple v budoucích verzích softwaru, ať už to bude v iOS 18 nebo některé další verzi iOS 17, poskytne možnost nastavit Akční tlačítko pro více funkcí a vybrat si je na základě délky stisknutí nebo počtu stisknutí. Na můj vkus je Akční tlačítko určitě pokrokem, i když, jak jsem již zmínil, některým uživatelům může připadat jen jako nové tlačítko pro změnu režimu vyzvánění.

A17 Pro – výkon, který si zatím neužijete

Apple představil iPhone 15 Pro s úplně novou generací čipu. Výjimečně poprvé v historii smartphoneů jsme svědky čipu vytvořeného s použitím 3nm technologie. Toto inovativní řešení umožnilo zdvojnásobit počet tranzistorů a celkový výkon čipu, aniž by došlo k výraznému nárůstu energetické náročnosti nebo fyzických rozměrů čipu. Na papíře je tento čip naprosto ohromující a jeho schopnosti jsou téměř neuvěřitelné. Ovšem bohužel Apple nebyl schopen nabídnout alespoň jednu hru, jednu aplikaci nebo jakýkoli jiný software, který by využil plný potenciál tohoto čipu v den uvedení iPhone 15 Pro na trh.

Momentálně neexistuje žádná hra ani aplikace, která by byla schopna plně využít potenciál Apple A17 Pro čipu. Zdá se, že prvním titulem, který by měl přinést konzolovou kvalitu, včetně technologií jako ray tracing (realistické osvětlení scén odpovídající realitě), bude až Resident Evil Village, ale to ještě bude k dispozici až za více než měsíc. Je škoda, že Apple nebyl schopen uzavřít dohodu s alespoň jedním vývojářem a nabídnout hru již v den uvedení iPhone 15 Pro na trh, která by plně využila potenciál tohoto čipu a zaujala uživatele. Dříve to bylo možné, a během prezentací nových iPhonů Apple často ukazoval hry, které byly k dispozici spolu s uvedením telefonu na trh a efektivně využívaly nové technologie, jako byl digitální akcelerometr nebo digitální kompas, a dále zvyšený výkon telefonu.

Rád bych vám poskytl více informací o čipu Apple A17 Pro. Měl bych rád, kdybych mohl napsat, že můžete nahradit svoji PS5 a spokojit se pouze s iPhonem 15 Pro, ale, bohužel, to není možné. To, co mohu říci, ačkoli si uvědomuji, že to může ne všem majitelům iPhone 14 Pro připadat příjemné, je, že iPhone 15 Pro je jednoduše rychlejší ve všech ohledech než jeho předchůdce. Rozumím, že to může působit skepticky, ale ve skutečnosti je vše, co děláte, okamžité, včetně akcí jako je připojení k CarPlay, zahájení FaceTime hovoru a další. Zcela chápu, když majitelé iPhone 14 Pro tvrdí, že to není možné a že jejich telefon je už dostatečně rychlý, ale až vyzkoušíte iPhone 15 Pro, zjistíte, že to je možné. Jeden z nejvýraznějších rozdílů v rychlosti a výkonu oproti iPhone 14 Pro je patrný zejména při fotografování 48 Mpx fotografií, a to bez ohledu na to, zda fotíte v formátu JPEG nebo RAW, kde téměř nelze rozlišit rozdíl mezi formáty.

Upřímně řečeno, čip A17 Pro mě velice zajímá, ať už jako nadšence do herního světa s víkendovými hráči na PS5, nebo jako osoby, kterou prostě fascinují nové technologie. Proto vás ujišťuji, že nejenže vás budeme průběžně informovat o hrách, které využívají potenciál iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max, ale až bude první taková hra dostupná, poskytneme vám podrobnou recenzi samotného čipu a jeho schopností během hraní na iPhonu.

obal na iphone 15 Pro

Tak trochu jiný fotoaparát iPhone 15 Pro

Když porovnáte specifikace fotoaparátu mezi iPhone 14 Pro a iPhone 15 Pro, jediný rozdíl, který si povšimnete, spočívá v technologii HDR. Zatímco předchozí model využívá HDR 3, nový iPhone 15 Pro přichází s technologií HDR 4. Problém spočívá v tom, že ačkoliv HDR 3 vytváří esteticky příjemné fotografie s občasným mírným zlepšením a výraznými, často jasnými barvami, iPhone 15 Pro s technologií HDR 4 vytváří fotografie, které mohou běžného uživatele zaskočit. Nejedná se o to, že by fotografoval lépe nebo hůře, ale jinak, realističtěji, bez zbytečného zkrášlování. Je ale otázkou, zda tento styl bude vyhovovat průměrnému uživateli, který si prostě přeje co nejhezčí fotografie bez ohledu na detaily. Pro podrobné srovnání fotografií pořízených iPhone 14 Pro a iPhone 15 Pro doporučuji následující článek.

IMG_4814

Kromě jiných funkcí přináší iPhone 15 Pro také inovativní možnost zachycovat fotografie v rozlišení 24 až 48 Mpx, což je velký krok vpřed! Tato funkce může zaujmout zejména ty uživatele, kteří se neomezeně zajímají o fotografování a chtějí zachytit okamžiky v extrémně vysokém rozlišení. Pokud jste nikdy nepožadovali tisk fotografií ve velkých rozměrech, nepotřebovali pozadí na svůj vysokorychlostní monitor nebo nepovažovali za nutnost vytvořit plakát z vaší fotografie, tato funkce by pro vás mohla zůstat nepovšimnuta. Pro všechny však, kteří se snaží zachytit jedinečné okamžiky a chtějí mít schopnost sdílet je v kvalitním rozlišení na svých monitorech nebo tisknout do velkých formátů, iPhone 15 Pro otevírá nové možnosti fotografování.

Bohužel funkce fotografování v rozlišení 24 Mpx oproti 12 Mpx je k dispozici pouze při 1násobném zoomu a pouze za denního světla, a nevztahuje se na noční fotografování. I přesto má tato funkce významný potenciál, zejména pro uživatele, kteří chtějí dále upravovat své snímky v postprodukci nebo vytvořit plakát nebo pozadí z fotografií, které byly pořízeny při nejvyšším rozlišení. Další inovací je schopnost změny ohniskové vzdálenosti u standardního fotoaparátu, což vám umožní vybrat si mezi ohniskovými vzdálenostmi 24 mm, 28 mm a 35 mm. Pro méně zkušené uživatele může být tato možnost vnímána pouze jako další mezikrok v rámci zoomu, který je standardně maximálně 3násobný optický.

Celkově lze konstatovat, že iPhone 15 Pro otevírá širší obzory pro vaši kreativitu a poskytuje mnoho nových možností v oblasti fotografování. Avšak je třeba mít na paměti, že pro jejich využití budete muset mít alespoň základní povědomí o tom, jak efektivně využít potenciál iPhone 15 Pro. Apple neposkytuje podrobné vedení o tom, jak využívat jednotlivé objektivy a jaké jsou rozdíly mezi 24, 28 a 35 mm ohniskovými vzdálenostmi a v jakých situacích je nejvhodnější je použít. Toto pochopení budete muset buď mít již předem, nebo si na to přijít sami. Fakt, že stačí stisknout spoušť a dostanete skvělou fotografii, který platil u iPhone 14 Pro, už u iPhone 15 Pro tak výrazně neplatí. Možná Apple učinil chybu v nastavení HDR a oprava přinese vylepšení, což by znamenalo, že fotky pořízené iPhone 15 Pro budou pro běžného uživatele zase lepší. Nicméně v současné době jsou prostě jiné a dá se jasně vidět, že Apple přistupuje k celé problematice fotoaparátu iPhone 15 Pro jinak než k předchozím modelům.

IMG_4799

Pokud jde o noční fotografie, jsou esteticky příjemné. I když nejsou bezchybné a občas dochází ke zkreslení barev, iPhone vám dává možnost fotografovat i v podmínkách, kde by běžný fotoaparát selhal. Nicméně tvrdit, že jsou výrazně vylepšeny oproti iPhone 14 Pro, včetně portrétových fotografií, by bylo přehnané. Ovšem je třeba poznamenat, že fotky pořízené iPhone 14 Pro jsou již velmi kvalitní.

Co se týče videa, nebudu se pokoušet hrát odborníka na technické detaily, které Apple nyní umožňuje. Jednoduše řečeno, s iPhone 15 Pro nyní můžete natáčet videa ve formátu ProRes s kódováním Log. Je důležité zmínit, že iPhone 15 Pro je prvním smartphonem na světě, který podporuje ACES, zkratka pro Academy Color Encoding System, což je globální barevný standard používaný ve velkých filmových produkcích. Pro ty, kteří rozumí těmto termínům, to bude významný pokrok, který znamená mnohem více než pro běžného uživatele, jako jsem já. Pro ty, kteří se v tom nevyznají, můžete si být jisti, že následující video bylo natočeno s iPhone 15 Pro, ačkoli se při tom využily pokročilé techniky, které jsou mimo můj obor.

Výdrž baterie a nabíjení

Kdo by očekával, že s příchodem USB-C konektoru přinese i rychlejší nabíjení, bude zklamán. iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max nabíjí stejnou rychlostí jako jejich předchůdci, a to jak při použití USB-C portu, tak při bezdrátovém nabíjení MagSafe nebo pomocí Qi nabíječky. Bohužel Apple nepřidal ani jedno procento ke zrychlení nabíjení. To znamená, že rychost nabíjení z 0 % na 50 % za 30 minut zůstává nezměněna. Při nabíjení z 0 % na 100% telefon dosáhne plného nabití za přibližně 1 hodinu a 55 minut. Výdrž baterie na papíře nezaznamenala žádné vylepšení a stále platí Appleovo označení „celodenní“ výdrže.

Zahrnování výdrže baterie je náročné, protože mohu porovnávat pouze s mými vzpomínkami na rok starý iPhone 14 Pro s novou baterií nebo s mými současnými zkušenostmi s rok starým iPhone 14 Pro, který má nyní kapacitu baterie pouze 88 % původní hodnoty. Na začátku mého používání iPhone 14 Pro jsem běžně večer měl zbývající kapacitu baterie kolem 10 až 15 % po celodenním používání. Nyní, při srovnatelném používání, má iPhone 15 Pro večer obvykle ještě lehce přes 20 % kapacity baterie. I když Apple tvrdí, že nedošlo k žádnému zlepšení, já osobně vnímám určité zlepšení, i když je to v rozporu s oficiálními informacemi od výrobce.

apple iphone 15 pro recenze

Samozřejmě, to závisí na tom, jak intenzivně používáte telefon, ale domnívám se, že uživatelů, kteří ho využívají intenzivněji než já, není příliš mnoho. Jsem typ uživatele, který drží jas displeje na maximální hodnotě, má zapnuté Wi-Fi, Bluetooth, polohové služby a 5G. I přes to, že s telefonem strávím hodně času denně, mi večer obvykle stále zbývá dostatek energie a mohu ho nechat přes noc nabíjet, aniž bych se bál, že mi baterie dojde.

Pro uživatele, kteří mají obavy o životnost své baterie, Apple do iPhone 15 Pro přidal dvě zajímavé funkce. První z nich vám umožňuje nastavit maximální nabitou kapacitu baterie na 80 %, což by mělo prodloužit životnost baterie, protože posledních 20 % nabití je pro baterii nejnáročnější. Druhou novinkou, kterou jsme u iPhonů dosud neviděli, je zobrazení cyklů baterie přímo v nastavení telefonu. Díky této funkci máte lepší kontrolu nad stavem baterie a snadnější sledování jejího opotřebení.

Další zajímavostí spojenou s navigací je rozšíření nabídky navigačních sítí v iPhone 15 Pro. K již známým a využívaným systémům GPS, Glonass, Galileo, QZSS a Beidou se přidává také systém NavIC. Tento systém je rovněž známý jako IRNSS, což znamená Indian Regional Navigation Satellite System. Jak název naznačuje, jde o navigační síť provozovanou indickou vládou. NavIC je především užitečný pro cestovatele, protože jeho satelity poskytují spolehlivý signál nad indickým územím, ale také nad částmi Jižní Ameriky, Austrálie a Balkánu. Pokud plánujete cesty do těchto oblastí, váš iPhone 15 Pro se bude moci rychleji a spolehlivěji připojit k navigačním satelitům.

Pár slov na závěr recenze iPhone 15 Pro

Když se zamyslím nad tím, co by se dalo na iPhone 15 Pro zlepšit, za použití dostupných technologií, musím konstatovat, že není příliš mnoho oblastí, kde bych viděl potenciál pro větší inovaci. Rozumím také strategii Applu, která klade důraz na postupné a promyšlené změny v produktech. Realisticky vzato, dva hlavní směry vylepšení, které by mohly být brány v úvahu, zahrnují rychlejší nabíjení, a to jak bezdrátové, tak drátové. To je jedna z oblastí, na které jsem se osobně těšil již od dob iPhone 15 Pro, ačkoliv se zdá, že budeme muset na tuto inovaci ještě nějakou dobu čekat. Druhou vylepšovací oblastí by mohl být vylepšený optický zoom, až na 5násobný, což je funkce momentálně dostupná pouze na modelu iPhone 15 Pro Max. Je škoda, že pro lepší zoom musíte sáhnout po větším telefonu, což pro některé uživatele může být nepraktické.

IMG_4497 2

Nicméně s upřímností musím konstatovat, že pokud jde o oblasti, kde bych mohl vidět potenciál pro zlepšení, které by bylo technologicky proveditelné, tak jsme se v podstatě dostali na konec seznamu. Ano, delší výdrž baterie by byla vítaným vylepšením, ale s ohledem na stávající nároky a funkce, které iPhone 15 Pro nabízí, je pravděpodobně nereálné dosáhnout dvou nebo tří dní výdrže baterie. V zásadě Apple nyní nabízí to nejlepší, co je momentálně možné. S výjimkou těchto dvou aspektů a možná délky výdrže baterie není téměř žádný další výrazný prostor pro vylepšení.

Pokud by Apple začal implementovat všechny možné inovace do iPhone 15 Pro, co by nám vlastně zbývalo pro příští rok s modelem iPhone 16 Pro? V současné době iPhone 15 Pro podporuje všechny nejnovější, nejrozšířenější a nejlepší standardy, které běžně používáme. I když by někoho napadlo, že chybí podpora pro Thunderbolt, ve skutečnosti si většina uživatelů plně vystačí s rychlostí přenosu dat 10 GB/s, což je dostatečné pro přenos dat z maximálně 1 TB telefonu.

Apple opět poskytl dostatečný počet inovací, aby uspokojil ty, kteří plánují po dvou nebo třech letech upgradovat svůj telefon a být nadšeni všemi novými funkcemi. Pokud však přemýšlíte o přechodu z iPhone 14 Pro, musíte vážně zvážit, zda pro vás tři hlavní inovace představují dostatečný důvod ke změně na iPhone 15 Pro. Kromě titanového těla, akčního tlačítka a procesoru A17 Pro v podstatě zůstává jen málo změn. Rozhodnutí o koupi nového iPhonu závisí na vašich individuálních potřebách a preferencích. Doufám, že jsem vám mohl alespoň trochu usnadnit rozhodování svými dojmy a pocity z tohoto telefonu. iPhone 15 Pro se stává profesionálnějším ve všech směrech, ale na vás záleží, zda tuto profesionalitu dokážete ocenit a využít.

Dnes nejčtenější

.