Zavřít reklamu

Samsung v půli léta představil nové skládačky a chytré hodinky Galaxy Watch6 a Galaxy Watch6 Classic. První je zástupce základní řady, model Classic nahrazuje dva roky starou generaci, kterou loni Samsung vynechal a představil místo ní Galaxy Watch5 Pro. Novinka rozhodně zaujme, majitelům Apple Watch ale přinese jen málo toho, proč by po ní mohli toužit. 

Srovnávat Apple Watch s Galaxy Watch je poměrně složité už jen proto, že první nemůžete používat s Androidem a druhé naopak s iOS iPhonů. I tak to jsou ale obojí chytré hodinky, které mají nabídnout to nejlepší z ekosystému společností (Galaxy Watch však lze využívat i s jinými Androidy, to nicméně s omezenými funkcemi).

Větší displej, menší rámečky 

Pomiňme tedy, že Galaxy Watch musíte mít spárovány s Androidem namísto iPhonu. Jaké tedy nejnovější hodinky Samsungu jsou? Společnost se do nich pokusila nacpat ty nejmodernější technologie. Zvětšila displeje, protože zmenšila jejich rámečky, u verze Classic se i zvětšilo pouzdro. Zůstala ale fyzická otočná luneta, která do jisté míry kopíruje rolování nabídkami korunkou Apple Watch.

Standardně jsou zde dvě tlačítka pro ovládání rozhraní, tedy jedno slouží k návratu o krok zpět a druhé vás přesměruje na ciferník. Právě k tomu směřuje největší výtka. Samsung se hodně snaží a je to rok od roku lepší, jenže na hravost ciferníků Apple Watch to prostě nemá, protože ty ženou mílovými kroky napřed. Bez srovnání to ani vadit nemusí, kdo ale viděl Apple Watch v akci, zákonitě mu přijdou Galaxy Watch strohé. Ciferníků je ale i zde široká paleta, kdy zde najdete i ty animované a samozřejmě jim můžete navolit různé komplikace dle svých potřeb. Oproti Garminům nicméně Galaxy Watch jasně vedou.

Zcela jiný form factor 

To, že mají hodinky Samsungu kruhové pouzdro určitě nevadí. Systém je tomu již poměrně dobře odladěný a ano, hranatý by zde posloužil možná lépe, jenže pokud nechcete kopírovat úplně všechno, musíte něco změnit. Operační systém Wear OS postupně dospívá a učí se novým funkcím, takže se používá generaci od generace příjemněji.

Designově se zde Samsung nepouštěl do žádný divočin a v podstatě jen vzal staré osvědčené. Výhodou je ocel, která má nad hliníkem navrch v odolnosti. Hliník Samsung používá jen už základních Galaxy Watch6. Voděodolnost je standardní, a to do 5 ATM. Společnost nyní ještě více zjednodušila výměnu řemenů, kdy vám stačí stisknout tlačítko a ten se uvolní, i když je zde pořád klasický mechanizmus spoléhající na stěžejky. Můžete tak dát kterýkoli jiný o stejné rozteči nožek, žádná specialita jako u Apple Watch nebo Pixel Watch zde není. A je to fajn.

Teploměr baví, tu logiku ale nepochopíte 

I Samsung se snaží dosáhnout maximálního potenciálu hodinek s ohledem na jejich chytrost a měření. Letos se hodně zaměřil na spánek s podrobnými jeho statistikami. Snaží se tedy o to, abyste hodinky nesundávali i na noc. Baterie by to utáhnout měla, ale samozřejmě záleží na stylu vašeho používání. Zázraky zde čekat nejdou, od toho jsou zde Galaxy Watch5 Pro a Apple Watch Ultra.

Co je ale skutečně zajímavé je teploměr. Neumí sice měřit teplotu lidské kůže, ale změří vám teplotu objektů, a to i kontinuálně a umí měřit i teplotu vody – ať už jen na povrchu nebo po jejich ponoření do ní. V První případě stačí hodinky sundat z ruky a namířit je spodní stranou na objekt. Nebyl by to ale Samsung, kdybychom zde neměli nějaké ale. K tomuto si totiž musíte stáhnout aplikaci z Google Play. Prakticky nikde se ani nedozvíte, že právě toto hodinky umí.

Překvapivá cena 

Cena 10 490 Kč za námi testovaný kus je s ohledem na produkci společnosti i tu Applu a potažmo Garminu vlastně nižší, než by se dalo čekat. Displej vás totiž nezklame ani za slunného letního dne díky příkladnému jasu, výkon je skvělý, kdy vše šlape rychle, hladce a neseká se. Zásadní otázka ale je, chtěl bych si Galaxy Watch6 Classic koupit?

I kdyby šly párovat s iPhonem, tak ne, protože Apple Watch jsou prostě Apple Watch. Používat ale zařízení Androidu, tak naopak nevím, proč chtít něco jiného, když je to skutečně to nejlepší. Nad profi produkcí Garminu přece jen vedou displejem, operačním systémem, použitým materiálem i cenou.

Galaxy Watch6 Classic koupíte zde

Dnes nejčtenější

.